Komentara: 9
Pregleda: 4756

Uskoro rekonstrukcija Sokolskog doma

12.11.2012. u 14:25h
Izvor: RTV Yueco
U planu je rekonstrukcija zgrade Jugoslovenskog narodnog Doma Viteškog Kralja Aleksandra, poznatijeg kao bioskop "Jadran" ili Sokolski dom. Ideja za izgradnju Sokolskog doma pokrenuta je još 1920. godine.
Uskoro rekonstrukcija Sokolskog doma

Tokom 1930. Sokolsko društvo je dobilo podršku od samog kralja odobrenjem da Sokolski dom može nositi naziv Jugoslovenski Narodni Dom Viteškog Kralja Aleksandra. Subotica je dobila tada najveći sportski centar u zemlji. Tereni, staze,prostorije za treniranje, jedna manja i jedna veća dvorana, letnja pozornica, lutkarsko pozorište, velika pozorišna dvorana, biblioteka, centralana osnovna škola.

Subotičani su oduševljeni idejom da se rekonstruše zgrada Jadran. Smatraju da treba da se obnove sve fasade u gradu.

1931. godine odlučeno je da se Jugoslovenski narodni dom izgradi, te da će Opština finansirati izgradnju iz sredstava Fonda za osnivanje javnih institucija, kao i da će Dom ostati svojina Opštine grada Subotice, a predaće se na korišćenje kulturnim i nacionałnim institucijama na 50 godina. Rukovanje Domom bilo je povereno Sokolskom društvu. Gradsko građevinsko odeljenje je uradilo idejni projekat Doma još 1924. godine, a kasnije je rađena njegova dorada i dopuna.

Kako je bioskop bio na vrhuncu popularnosti a Korzo bio glavno sastajalište mladih, plato ispred Jadrana je predstavljao celinu sa šetalištem.I dan danas je mesto gde se uvek neko čeka. Po prestanku rada bioskopa , pozorište KPGT se preselilo u bioskopsku salu 1995. ali je zbog potrebe scenografije i tehnike, scena „progutala“ više od pola sale a u ostatak će se postaviti stolice iz starog Pozorišta. U vremenu kada je nastalo sokolstvo, pored fiskulturne uloge, imalo je i ulogu buđenja nacionalne svesti slovenskih naroda u Austrougarskoj.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4756

Povezana vest

Povezane teme

sokolski dom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.