Komentara: 18
Pregleda: 5833

Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

17.03.2015. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
Činjenica da u gradu sa više od 140 hiljada stanovnika i koga poseti na hiljade turista radi samo jedan javni toalet i da su generalno u jako lošem stanju, „naterala“ je grad da odluči da uskoro krene u sanaciju ovih objekata i za to je u budžetu namenjeno oko 6,6 miliona dinara.
Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

Za sanaciju su predviđeni objekti na Trgu Jakoba i Komora i u Štrosmajerovoj ulici između Gradske kuće i Muzičke škole. Pošto su oba objekta u lošem stanju, prema rečima mr Jasmina Šečića, tehničkog direktora Direkcije za izgradnju grada, pre izvođenja radova potrebno je pribaviti svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi se moglo krenuti u realizaciju izvođenja radova. Takođe je predviđeno da se postavi novi montažni objekat iza tržnog centra "Maxi" u ulici Vuka Karadžića i za njega je takođe potrebno izraditi svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi se moglo krenuti u realizaciju izvođenja radova.

- U toku je završna faza postupka javne nabavke za izbor projektanta, a projektovanje će se izvršiti na osnovu urbanistički parametara i mera tehničke zaštite koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika – objašnjava dalje Šečić. - Projektna dokumentacija će sadržavatiti arhitektonsko građevinske projekte rekonstrukcije i adaptacije, projekte rekonstrukcije i adaptacije elektro i gromobranskih instalacija, dojave požara i instalacija video nadzora, projekte instalacija grejanja i projekte vodovoda i kanalizacije, kao i projekat montažnog objekta. Dokumentacija će biti izrađena uz vođenje računa o osiguranju pristupačnosti osobama sa invaliditetom.

Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

Javni toalet na Paliću - pod ključem

Pored navedenih radova, Direkcija planira da ukloni nefunkcionalni objekat javnog toaleta u ulici Matije Gupca i da uredi plato na kom se nalazi.

Nedostatak javnih toaleta, naročito za vreme održavanja velikih manifestacija, najviše osete „Mek Donalds“ i kafići u samom centru grada.

- Mole nas i građani i turisti, njima neprijatno da pitaju, a nama da ih odbijemo, izađemo u susret  ali opet ne možemo biti javni toalet – kažu u jednom od kafića nadomak Gradske kuće.

U Subotici, koja nosi naziv kapija Evrope, nijedan javni tolalet ne radi!

Povremeno je otvoren javni WC kod Gradske kuće, objekat je navodno u rukama privatnika, međutim, vikendom, dok kroz centar prolaze grupe turista, vrata su zaključana katancem i na tabli piše „zatvoreno".

Ugostitelji smatraju da privatnici koji su ili još uvek vode javni toalet, nemaju sluha za taj posao pošto bi trebali da rade i vikendom i noću. Problem prepoznaju i u Turističkoj organizaciji grada.

- Puno nam znači najava da će grad od sledeće godine izdvojiti novac za javni tolaet. To nije samo u interesu stanovnika Subotice već i turista. Upućujemo ih na višedecenijski star objekat između Muzičke škole i Gradske kuće, ali on nije primeren i nije rešenje za grad kao što je Subotica kaže Ivana Anđelković, direktorka TOS.

Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

Javni toalet u Dudovoj šumi prilagođen za invalide - nikada nije pušten u rad

Gradonačelnik Jene Maglai tokom oktobra prošle godine pri obilasku radova na zameni autobuskih stajališta najavio ove radove

- "Postoji potreba da se u Subotici i na Paliću napravi nekoliko javnih toaleta. Ovo je pitanje koje muči naš grad decenijama. Toaleti će biti moderni i funkcionalni kako bismo građanima omogućili da imaju normalne uslove za obavljanje fizioloških potreba." - izjavio je Maglai.

Pored ovoga grad planira da napravi takođe na više frekventnih lokacija mesta na kojima će građani moći da ostavljaju svoje bicikle, a koja će biti obezbeđena i pod video nadzorom, što će po mišljenju gradonačelnika pomoći da se spreči veliki broj otuđivanja bicikala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 18
Pregleda: 5833

Povezana vest

Povezane zviždaljke

Povezane teme

Jasmin Šečić

Direkcija za izgradnju grada Subotice

jene maglai

turistička organizacija subotica

ivana jovčić

javni toalet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.