• Pregleda: 4584

Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

Činjenica da u gradu sa više od 140 hiljada stanovnika i koga poseti na hiljade turista radi samo jedan javni toalet i da su generalno u jako lošem stanju, „naterala“ je grad da odluči da uskoro krene u sanaciju ovih objekata i za to je u budžetu namenjeno oko 6,6 miliona dinara.
Uskoro počinje sanacija javnih toaleta u gradu

Za sanaciju su predviđeni objekti na Trgu Jakoba i Komora i u Štrosmajerovoj ulici između Gradske kuće i Muzičke škole. Pošto su oba objekta u lošem stanju, prema rečima mr Jasmina Šečića, tehničkog direktora Direkcije za izgradnju grada, pre izvođenja radova potrebno je pribaviti svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi se moglo krenuti u realizaciju izvođenja radova. Takođe je predviđeno da se postavi novi montažni objekat iza tržnog centra "Maxi" u ulici Vuka Karadžića i za njega je takođe potrebno izraditi svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi se moglo krenuti u realizaciju izvođenja radova.

- U toku je završna faza postupka javne nabavke za izbor projektanta, a projektovanje će se izvršiti na osnovu urbanistički parametara i mera tehničke zaštite koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika – objašnjava dalje Šečić. - Projektna dokumentacija će sadržavatiti arhitektonsko građevinske projekte rekonstrukcije i adaptacije, projekte rekonstrukcije i adaptacije elektro i gromobranskih instalacija, dojave požara i instalacija video nadzora, projekte instalacija grejanja i projekte vodovoda i kanalizacije, kao i projekat montažnog objekta. Dokumentacija će biti izrađena uz vođenje računa o osiguranju pristupačnosti osobama sa invaliditetom.

Javni toalet na Paliću - pod ključem

Pored navedenih radova, Direkcija planira da ukloni nefunkcionalni objekat javnog toaleta u ulici Matije Gupca i da uredi plato na kom se nalazi.

Nedostatak javnih toaleta, naročito za vreme održavanja velikih manifestacija, najviše osete „Mek Donalds“ i kafići u samom centru grada.

- Mole nas i građani i turisti, njima neprijatno da pitaju, a nama da ih odbijemo, izađemo u susret  ali opet ne možemo biti javni toalet – kažu u jednom od kafića nadomak Gradske kuće.

U Subotici, koja nosi naziv kapija Evrope, nijedan javni tolalet ne radi!

Povremeno je otvoren javni WC kod Gradske kuće, objekat je navodno u rukama privatnika, međutim, vikendom, dok kroz centar prolaze grupe turista, vrata su zaključana katancem i na tabli piše „zatvoreno".

Ugostitelji smatraju da privatnici koji su ili još uvek vode javni toalet, nemaju sluha za taj posao pošto bi trebali da rade i vikendom i noću. Problem prepoznaju i u Turističkoj organizaciji grada.

- Puno nam znači najava da će grad od sledeće godine izdvojiti novac za javni tolaet. To nije samo u interesu stanovnika Subotice već i turista. Upućujemo ih na višedecenijski star objekat između Muzičke škole i Gradske kuće, ali on nije primeren i nije rešenje za grad kao što je Subotica kaže Ivana Anđelković, direktorka TOS.

Javni toalet u Dudovoj šumi prilagođen za invalide - nikada nije pušten u rad

Gradonačelnik Jene Maglai tokom oktobra prošle godine pri obilasku radova na zameni autobuskih stajališta najavio ove radove

- "Postoji potreba da se u Subotici i na Paliću napravi nekoliko javnih toaleta. Ovo je pitanje koje muči naš grad decenijama. Toaleti će biti moderni i funkcionalni kako bismo građanima omogućili da imaju normalne uslove za obavljanje fizioloških potreba." - izjavio je Maglai.

Pored ovoga grad planira da napravi takođe na više frekventnih lokacija mesta na kojima će građani moći da ostavljaju svoje bicikle, a koja će biti obezbeđena i pod video nadzorom, što će po mišljenju gradonačelnika pomoći da se spreči veliki broj otuđivanja bicikala.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
Vesna Odgovori
pozdravljam
Salamander Odgovori
Pričate iste priče već godinama...malo rade a više NE RADE ti "vaši" javni toaleti, pa većina građana ni ne zna gde se nalaze. Sad će neko da se ojadi za 50.000 Eura pa ponovo iz početka.
panonski čamac Odgovori
Izgradnja pozorišta... 22 miliona evra
Saniranje WC-a... 6,6 miliona dinara
Penzija... manja za 10%

...

Ako se dobro prištedi, za koju godinu ćemo da ke....mo kao gospodin čovek.
Pa i nije loše. Nije loše.
anoniman Odgovori
Dobra ideja, trebalo bi to sto pre da se resi, zbog turista, a i zbog nas koji zivimo ovde. Lepo.
Hvala Odgovori
Bravo, hvala Gradonacelniku, da svaki rad je dobrodosao.Molimo Gradonacelnika da sto vise para usmeri na ulepsavanje naseg grada .Ako nam se grad malo ulepsa i sredi svi cemo se bolje osecati
,bolje raditi.
forest gamp Odgovori
Narodski receno "Da kera nije srala uhvatila bi zeca" .
suboticanin Odgovori
60.000 EUR za 2-3 klozeta?.....ne mogu da verujem
pametnjakovic mladji Odgovori
a sto se ne bi uredio i javni wc u ulici matije gupca?
SUBOTIČANKA Odgovori
Bolje ikada nego nikada
Zameram Odgovori
U ulici Matije Gupca pod hitno treba nesto uraditi.
Ako su zuti mogli da spucaju skelet kod Otvorenog koji je bio velik i ruzan problem, pa vljda ce Maglai i Gojko biti u stanju da sruse jedan obican wc i tako automatski rese problem.
Oni koji prolaze tuda vrlo dobro znaju da tamo ljudi vrse nuzdu po i oko objekta i da ocajno smrdi.
Mama Odgovori
Ма шта ће нам вцеи и овако се сви грозите да идете у туђи вц. Манитевсе ћорава посла боље откупити 6 кућа по 10 000 евура и тамо населити сиромашне породице без дома
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Ni posle, evo, treće godišnjice, nepoznanica je kada će staro-novi toalet u Dudovoj šumi, ali i 3 /tri/ u gradu, i 8 /osam/ sličnih objekata na Paliću, biti dostupni korisnicima. Sudeći po objašnjenju iz dopisa od Direkcije, verovatno nikada a, možda, ni tada!? Jer, ne samo da na raspisanom konkursu, 25.3.2014.g. nije bilo zainteresovanih za iznajmljivanje toaleta pored Hale sportova, nego su problem i nedostajuća sredstva za mesečna primanja eventualno zaposlenih u ovim preko potrebnim objektima.

Stoga bi, prethodno, bilo poželjno ispoštovati finansijsko naravoučenije "da se prvo skoči (čitaj: obezbede sredstva), pa tek potom krene u izgradnju." Posle toliko promašaja, za očekivati je da smo se priveli razumu.

U suprotnom, obezbediti veći broj lokota, katanaca...
Vesko Odgovori
Rad nasih pojedinih polticara svakako ne vredi vise od dve nule. Jos kada ih cujemo za
govornicom, trazimo mesto za ispustanje taloga.
Lola Odgovori
Čudi me da g-din Šečić koji sa toliko strasti objavljuje lepe priče o Subotici i njenim građevinama u rubrici Graditelj, ne vidi smetnju u tome da se ispred Sinagoge nalazi javni WC. Zar u ovom gradu ne postoji neko primerenije mesto za lociranje WC-a, nego ispred građevine koja je jedan od simbola ovog grada? Taj prostor bi se po meni, trebao preurediti u park, a pogotovo imajući u vidu kolike žrtve su naši sugrađani Jevreji podneli u ratu, a i posle njega. Taj park bi mogao biti i spomen park. Umesti toga - WC! Ponižavajuće!

Drugi WC se nalazi, opet nekim nesrećnim spletom okolnosti tik uz Gradsku kuću! O tome tek ne vredi trošiti reči!

Locirajte ih u neku sporednu ulicu, postavite par putokaza, nemojte ih postavljati na mesto gde bi bio primereniji neki spomenik, fontana, česma, klupa, park...
pera Odgovori
ajmo gojko maglai sposobni ste valjda za 60000 evra da napravite tri wc-a sadam husein nije imao tako skupe wc solje kakve cemo mi sada da imamo unapred zahvalan gradjanin
babasera Odgovori
biće novih radnih mesta!!!
lakumity Odgovori
Definitivno je urgentno srediti WC kod gradske kuće, pogotovo kad zaseda gradska skupština.
Alvatna Odgovori
Ima da poraste kvalitet vazduha koji udisemo.Jos da procistimo i pocistime polticare, ima da disemo
punim plucima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.