Komentara: 37
Pregleda: 3168
Foto

Uskoro izgradnja još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

22.03.2024. u 14:17h
Izvor: Subotica.com
Po uzoru na Hrvatski dom – Maticu u našem gradu, koji je prošle godine otvoren, u vojvođanskim mestima gde žive Hrvati biće izgrađeno još sedam takvih objekata.
Uskoro izgradnja još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

Ugovor o njihovoj izgradnji, delu  novog kapitalnog  projekta pod nazivom „Sagradi mlin gde je voda" koji finansira Vlada Republike Hrvatske, potpisali su danas Zvonko Milas, državni sekretar u Centralnoj državnoj kancelariji za Hrvate van Hrvatske i Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Potpisivanju važnog akta za unapređenje položaja hrvatske zajednice prisustvovao je i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u tehničkom mandatu.

Uskoro izgradnja još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

- Potrebe hrvatske zajednice su još uvek velike, iz različitih razloga možemo reći da dve trećine hrvatskih kulturnih udruženja nema rešeno pitanje prostora za delovanje. Naišli smo na pozitivan odgovor na našu težnju da u lokalnim zajednicama gde žive Hrvati izgradimo centre koji će biti višenamenski prostor za rad kulturnih udruženja, društveni život, političko delovanje... – istakao je Tomislav Žigmanov. -  Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Hrvatske što nastavlja izdvajanje značajnih sredstava. I ovog puta smo se pokazali kao pouzdani i dobri partneri koji će doneti dobro pripadnicima hrvatske zajednice u Srbiji a to znači i samoj Srbiji, jer ćemo ovim programima biti snažno integrisani unutar lokalne zajednice, vidljiviji na multikulturalnom području i imaćemo snažnije pretpostavke da naše potrebe snažnije iskažemo prema predstavnicima vlasti u Srbiji.

Vlada Hrvatske će nastaviti da pomaže Hrvate u Vojvodini a današnje otvaranje vrtića i potpisivanje ugovora, po rečima Zvonka Milasa, najbolji su dokaz za to.

Uskoro izgradnja još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine

- Vlada Republike Hrvatske sa svim svojim insititucijama na sve načine pokušava da pruži podršku hrvatskoj zajednici u Vojvodini i Srbiji, kako politički, moralno i ljudsko, tako i delima. To se najbolje videlo prošle godine tokom otvaranja Hrvatskog doma - Matica, koji je otvorio predsednik  Vlade Hrvatske Andrej Plenković,  a nastavlja se kroz otvaranja vrtića i potpisivanje ugovora za treći kapitalni projekat – podsetio je Milas. -  Hrvatski dom- Matica biće proširen po celoj Vojvodini i na taj način omogućićemo u svim zajednicama da sve one vrednosti po kojima se prepoznaju kao pripadnici hrvatskog naroda pokažu i sve svoje potrebe ostvare, da budu integrisani u sve što je potrebno u Srbiji. To ćemo nastaviti i dalje, jer to nije samo ustavna obaveza već obaveza ljudi koji pripadaju jednom narodu.

Sedam novih matica u narednom periodu  biće izgrađeni u tri mesta u Podunavlju, tri u Sremu i jedan u Banatu - Somboru, Monoštoru, Sonti, Petrovaradinu, Šidu, Rumi i Opovu.

Uskoro izgradnja još sedam hrvatskih matica širom Vojvodine- Po uzoru na Maticu u Subotici koju smo prošle godine svečano otvorili smatrali smo da je izuzetno važno da u svakom mestu gde Hrvati žive u značajnijem broju, napravimo slične matice, odnosno mesto okupljanja lokalnog stanoništva i mesto gde će se događati kulturni i politički život, na neki način administrativni centri za Hrvate u Srbiji.  Svaka matica će biti specifična ali će ciljevi biti jednaki – očuvanje baštine i integracija u društvo, da obogatimo svojim sadržajima lokalne sredine – objasnila je Jasna Vojnić, predsednica HNV. - Vlada je ove godine izdvojila 1.2 miliona evra, a oovaj projekat će koštati i više od tri miliona.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 37
Pregleda: 3168

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.