Komentara: 15
Pregleda: 4287
Foto

Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“

23.03.2024. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica" Predškolske ustanove „Naša radost" juče su svečano otvorene jaslice, u kojima će biti mesta za 30 mališana.
Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“

Jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica" deo su kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Republici Srbiji koji uključuje izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju tri vrtića na hrvatskom jeziku pod nazivom „Rasti gde si posejan" koji finansira Vlada Republike Hrvatske.

- Svih ovih osam godina u Vladi Andreja Plenkovića pokazali smo da snažno stojimo uz našu hrvatsku zajednicu u Srbiji i da ćemo tako raditi  i dalje na dobrobit svih Hrvata u Srbiji. Ovi projekti koje toliko uspešno realizuju Hrvatsko nacionalno vijeće i svi oko njih zaista služe zajednici, ali i daju veru da entuzijazam i svešto nosi hrvatska zajednica ovde ide u smeru da nema brige za opstanak Hrvata u Srbiji – poručio je Zvonko Milas, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Republike Hrvatske. - Tako ćemo raditi i dalje, činićemo u političkom, moralnom  i ljudskom, ali delima, davaćemo podršku da sve ono što je potrebno Hrvatima da neguju vrednosti po kojima se prepoznaju bude što dostupnije  I što jednostavnije. Briga za decu i mlade, na hrvatskom jeziku, doprineće da dečica postanu mladi ljudi koji će biti na ponos svojim porodicama i svojoj zajednici.

Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“

Kako je naglasio Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije u tehničkom mandatu, ovakvi projekti dodatno učvršćuju vezu između dve države.

- Kao što Vlada Srbije ima razvijene programe podrške srpskoj zajednici u Hrvatskoj, tako svedočimo dad a i Vlada Hrvatske, na čelu sa Andrejem Plenkovićem ima razvijene programe podrške interesima i potrebama hrvatske zajednice. To može biti snažan povod daljem razvoju odnosa između dve države, jer podrška koje obe zajednice primaju iz matičnih domovina jeste znak potvrde njihovim naporima u očuvanju zajednice, razvijanju institucija i činjenja na korist zajednice – ističe Žigmanov. - Sa druge strane, ovo su ulaganja koja ostaju kao trajna vrednost u državi u kojoj živimo i u tom smislu svi moramo biti zadovoljni, jer smo potvrdili da smo konstruktivni činilac unutar hrvatsko-srpskih odnosa, da gradimo zajedništvo i da smo posvećeni radu koji može da bude na korist svima.

Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“

Ovo je drugi kapitalni projekta Vlade Republike Hrvatske kojim finansira hrvatsku zajednicu u Srbiji u iznosu od 960 hiljada evra .

- Naziv projekta i dva velika drveta u vrtiću simbolišu nam da sa svojim talentima očekujemo i podstičemo  da naša deca rastu i doprinose zajednici gde su rođeni u Srbiji. Druga simbolika su “Tri Marije” koje čuvaju ovaj vrtić – Marija Montesori, Marija Petković i Blažena Devica Marija – ističe Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.  - Projekat je od velikog značaja jer je u njemu učestvovalo više subjekata. Katolička crkva I HNV uglavnom rade sve veće projekte zajedno, a ovoga puta uključeni su I Grad Subotica i PU “Naša radost”, zbog toga projekat ima dodatnu vrednost. On će biti vredan ne samo za hrvatsku zajednicu, već i za čitav grad jer ćemo dobiti mesta u našim vrtićima.

Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“Po rečima časne sestre Silvane Milan otvaranje jaslica je ostvarenje sna od 2001. godine, kada je otvoren prvi vrtić.

- Malo po malo ideja i misao su rasle, dok se nisu ostvarile. U ovoj zgradi, izgrađenoj 1930.godine, otvoren je prvi vrtić u Subotici, Marija Petković je svu svoju snagu i sredstva usmeravala na rad sa decom i porodicama, jer je znala da je to najbitnije u životu. Kako se dete postavi na noge tako će i odrastati. Mi smo nastavili taj hod I tako smo došli do danas – kaže sestra Silvana.

Otvorene jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ Svečano otvaranje jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 4 dana
Komentara: 15
Pregleda: 4287

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

vrtić

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.