Komentara: 0
Pregleda: 2883

USAID podstiče mala i srednja preduzeća

21.11.2011. u 15:52h
Izvor: RTV
USAID podstiče mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća su najveći potencijal za zapošljavanje i privredni rast u Srbiji, rekao je danas u Subotici finansijski savetnik USAID projekta za bolje uslove poslovanja Antoni Sinkler.

On je, na okruglom stolu u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, istakao da su preduzetnički duh i potencijal za razvoj regiona očigledni, ali da bi se privreda zaista razvijala, neophodno je preduzećima omogućiti lakši i raznovrsniji pristup kapitalu.

Širom Srbije održavamo okrugle stolove kako bismo saznali sa kojim preprekama se mala i srednja preduzeća suočavaju, kada je reč o izvorima finansiranja. To jeste problem na nivou cele zemlje, jer je cena uzimanja kredita svuda visoka, ali postoje očigledne razlike između regiona, naveo je Sinkler.

U Vojvodini je, recimo, poseban problem naći banke i druge institucije koje razumeju kako treba kreditirati poljoprivredu, rekao je Sinkler i dodao da su mala i srednja preduzeća u Srbiji veoma zainteresovana za kredite, ali da se oni ne upotrebljavaju za razvoj.

"Ispostavlja se da najveći deo sredstava koje preduzeća sada povlače odlazi na podmirivanje njihovih kratkoročnih obaveza, uključujući tu i plaćanje poreza, ali ako budemo u mogućnosti da povećamo pristup finansiranju, onda će preduzeća novac upotrebiti i za razvoj", istakao je Sinkler.

On je dodao da banke moraju da razumeju šta je potrebno malim i srednjim preduzećima i da u tom smeru treba da poboljšaju svoju ponudu.

U regionu koji pokriva Privredna komora Subotice, 99 odsto preduzeća spadaju u mala i srednja. Kako je na Okruglom stolu istakao predsednik komore Slobodan Vojinović, to je struktura od koje se najviše očekuje, iako analize pokazuju da od 2009. do danas broj malih i srednjih preduzeća stalno opada.

Razlozi za to su brojni - poteškoće u naplati potraživanja, nedostatak obrtnih sredstava, visok stepen sive ekonomije, smanjen obim poslovanja zbog ekonomske krize, visoki porezi, doprinosi i takse, nepoznavanje tržišta i zakonskih propisa, odnosno smanjen obim direktnih stranih investicija, ocenio je Vojinović.

USAID, u saradnji sa regionalnim komorama, organizuje na teritoriji cele zemlje okrugle stolove na temu Pristup izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća.

Prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma, pristup izvorima finansiranja jedan je od tri najveća problema poslovanja u Srbiji, pa je rukovođen tom činjenicom USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pokrenuo opsežno istraživanje ključnih problema u ovoj oblasti.

Projekat za bolje uslove poslovanja je petogodišnja inicijativa koju je USAID pokrenuo u januaru sa ciljem da pomogne Vladi Srbije da poveća konkurentnost domaće ekonomije i privatnog sektora.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2883
Povezane teme

privredna komora

USAID

mala i srednja preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.