Komentara: 18
Pregleda: 6586
Foto

Unošenje čudotvorne ikone sa Hilandara u hram na Prozivci u četvrtak od 8 časova

17.05.2023. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice iz manastira Hilandar sutra stiže u novoizgrađeni hram Svetog Nektarija Eginskog na Prozivci.
Unošenje čudotvorne ikone sa Hilandara u hram na Prozivci u četvrtak od 8 časova

Ikona stiže u pratnji monaha iz manastira Hilandar i litijom će biti uneta u hram (između 8 i 9h, kod bazena na Prozivci) nakon čega će se služiti liturgija. 

SVETI NEKTARIJE (svetovno ime Anastasije) rođen je 1846. godine u mestu Silivrija u istočnoj Trakiji, kao peto dete siromašnih roditelja koji su mu odmalena duboko usadili hrišćansku veru. Još kao 14-godišnjak krenuo je za poslom u Konstantinopolj, i mnoge je godine proveo u sirotinji, gladan. U crkvenoj karijeri dostigao je čin mitropolita pentapoljskog, sa službom u Aleksandrijskoj patrijaršiji, odakle je proteran zbog loših odnosa i ljudskih spletki. Sa željom da obnovi manastir došao je na Eginu, ali dozvola za to nije stizala, čak ni kad je okupio brojno sestrinstvo, osnovao školu za nepismene i šio papuče za monahinje. Bio je svetitelj novijeg vremena (umro je 1920. godine i za crkvu je novoprojavljeni), a pripisuje mu se više od dve hiljade čuda.

Ova čudotvorna ikona trajno će ostati u novoizgrađenoj crkvi.

Podsećamo, 2017. godine njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Irinej osveštao je temelj za hram Svetog Nektarija Eginskog.

Ova pravoslavna crkva izgrađena je sredstvima donatora, među kojima je i rođeni Subotičanin Borko Milošev koji godinama sa porodicom živi u Pensilvaniji.  Njegovo plemenito delo i ljubav prema Crkvi koju u svim prilikama pokazuje, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije nagradio je letos Ordenom Svetog Save drugog stepena.

Unošenje čudotvorne ikone sa Hilandara u hram na Prozivci u četvrtak od 8 časova

Izvor: Subotica.com
Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara Hram Svetog Nektarija Eginskog - dan uoči unošenja ikone sa Hilandara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 1 nedelju
Komentara: 18
Pregleda: 6586

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

pravoslavna crkva

srpska pravoslavna crkva

hram svetog nektarija eginskog

pravoslavni hram na prozivci

crkva na prozivci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.