Komentara: 26
Pregleda: 10950
Foto

Stotine vernika dočekalo čudotvornu ikonu iz Hilandara

18.05.2023. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Uprkos kiši i lošim vremenskim uslovima, na stotine pravoslavnih vernika dočekalo je jutros, u hramu Svetog Nekatrija Eginskog, ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja je stigla iz manastira Hilandar, nakon čega je služena liturgija.
Stotine vernika dočekalo čudotvornu ikonu iz Hilandara

Od danas u novoizgrađenom hramu na Prozivci nalazi se verni prepis čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koji je nedavno ikonopisan u Hilandaru. Najpoštovaniju ikonu u Srba, koja je stigla u pratnji monaha manastira Hilandar, dočekao je veliki broj pravoslavnih hrišćana. 

- Mnogo nam znači što je u naš hram uneta čudotvorna ikona iz Hilandara koja donosi blagoslov celom gradu i svim ljudima - priča starija Subotičanka - Ovo je veliki blagoslov ne samo za narod u Subotici, već u celoj Srbiji. Presrećan sam što je Trojeručica stigla baš u Suboticu, odnosno u hram Svetog Nektarija Eginskog - nadovezuje se sredovečni gospodin kog smo jutros sreli u novoizgrađenoj crkvi.

Stotine vernika dočekalo čudotvornu ikonu iz Hilandara

Izgradnja Hrama Svetog Nektarija Eginskog počela je 2017. godine, a radove su finansirali dobrotvori.

- Nekada je ovde bila poljana i neke stare kuće, a danas se tu nalazi hram Božji. Subotica je grad koji zaslužuje jedan ovakav verski objekat - istakao je stariji sugrađanin.

Po predanju, ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice oslikao je Apostol i Jevanđelist Luka i ona se nalazi u carskoj lavri manastira Hilandar na Svetoj Gori, gde ju je iz Svete zemlje pre osam vekova doneo Sveti Sava.

Stotine vernika dočekalo čudotvornu ikonu iz Hilandara

IKONA HILANDARSKA TROJERUČICA je dimenzija 111 cm visine i 91 cm širine i njen zlatni okov ima oko 5 hiljada utisnutih dragih kamenova. Ikona je litijska, odnosno oslikana sa obe strane i na pozadini je oslikan lik Svetog Nikole. Mnoge čudotvorne kopije ikone nalaze se svuda po pravoslavnom svetu, a od danas i u novoizgrađenom hramu Svetog Nektarija Eginskog u naselju Prozivka, gde će trajno ostati.

Trojeručica se još naziva Igumanijom hilandarskom. Naime, u 15. veku, zbog spora oko izbora novog igumana, desilo se čudo kada je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice sama zasela na igumaski tron, da bi je monasi ponovo vratili u oltar. Kada se to ponovilo treći put, shvatili su da je volja Bogorodice da ona bude Igumanija ovog manastira. Od tada, Hilandar ima nastojatelja koji zauzima drugo mesto sa strane pored ikone, a monasi dan započinju uzimanjem blagoslova od Igumanije, celivajući ikonu.

Priliku da celivaju čudotvornu ikonu imaće svi vernici, budući da ona trajno ostaje u hramu Svetog Nekatrija Eginskog.

Stotine vernika dočekalo čudotvornu ikonu iz Hilandara

Izvor: Subotica.com
Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci Unošenje ikone Presvete Bogorodice Trojeručice u hram na Prozivci
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 dan
Komentara: 26
Pregleda: 10950

Povezana vest

Povezane teme

srpska pravoslavna crkva

hram svetog nektarija eginskog

pravoslavni hram na prozivci

crkva na prozivci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.