Komentara: 30
Pregleda: 16845

Umesto za matursku garderobu - novac dali za malog Aleksu

26.05.2013. u 16:01h
Izvor: SuMedija
Mali maturanti odeljenja 8/1 Osnovne škole „Miroslav Antić" na Paliću na proslavi male mature neće obući elegantnu garderobu, već pamučne majice kratkih rukava i farmerke, a novac kojim su planirali da kupe haljine i odela darovali su porodici Čović, dečaku Aleksi (9) koji od treće godine boluje od Batenove bolesti.
Umesto za matursku garderobu - novac dali za malog Aleksu

Učenici i deo kolektiva Škole je sakupio više od 30.000 dinara, a prvi susret đaka i Čovića upriličen je u parku pored jezera Palić.

Na humani gest decu je podstakla njihova razrednica Mira Mijić koja im je ispričala priču o srednjoškolcima koji su organizovali sličnu akciju. Mijićeva je veoma ponosna na 8/1, jer su svojom akcijom, koju su nazvali „Korak napred", dali primer koji bi trebalo da slede i drugi građani.

Aleksini roditelji-usvojitelji su novim prijateljima ispričali istoriju njegove bolesti, pokazali su im fotografije iz vremena kada je dečak samostalno hodao, govorio i bio zdravo i veselo dete.

Umesto za matursku garderobu - novac dali za malog Aleksu

Foto: Biljana Vučković

Maturantkinja Una kaže da se nada da će njihova pomoć, iako skromna, pomoći Aleksi, olakšati mu patnju.

Kako bi deca - Aleksa, Zoja, Strahinja i Luka otišli na terapiju pokrenuta je akcija „Jedan evro za četiri dečja života“. Sa samo jednom porukom, koja košta jedan evro, budi se nova nada, a to se može učiniti slanjem SMS-a „zivot“ na 2131 (VIP i Telekom - 100din +pdv) i 5959 (Telenor- 200din + pdv). Ljudi dobre volje donaciju mogu uplatiti na žiro račun 250-2010000045760-16 kod Eurobanke EFG. Više informacija na sajtu organizacije "Život".

- Nama garderoba za maturu ne znači ništa, ali ako će Aleksi pomoć i barem jedan trenutak u životu učiniti lakšim, osećaćemo se najlepše obučeni - kaže Una.

Učenici 8/1 su početkom godine, kao i njihovi vršnjaci, planirali kako će se obući za maturu, ali posle odluke da pokrenu akciju prikupljanja novca za pomoć bolesnom dečaku odredili su prioritete kojih će se, kako kažu, držati i ubuduće.

- Treba pomagati drugima, jer ima puno bolesne dece i ljudi. Kad god budem bio u mogućnosti ja ću to činiti. Susret sa porodicom Čović je za mene veliko iskustvo. Voleo bih da uskoro bude pronađen lek koji će mu pomoći da ozdravi, stane na noge, smeje se, vidi i živi kao druga deca - kaže  učenik 8/1 Dejan.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 16845

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

Aleksa Čović

osnovna škola miroslav antić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.