Komentara: 4
Pregleda: 3812

Učenici većinom nisu upoznati o ljudskim pravima

10.12.2016. u 11:46h
Učenici većinom nisu upoznati o ljudskim pravima

Davne 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 10. decembra usvojila Opštu Deklaraciju o ljudskim pravima, a zvanično 4. decembra 1950. godine je taj datum proglašen za dan kada se širom sveta obeležava Međunarodni Dan ljudskih prava.

- Kada je Generalna skupština usvojila Deklaraciju, sa 48 glasova ZA i osam uzdržanih, ona je proglašena kao "zajednički standard koji treba da postignu svi narodi i sve nacije", prema kojoj pojedinci i društvo treba da "teži progresivnim merama, nacionalnim i međunarodnim , da se obezbedi njihovo opšte i stvarno priznanje i poštovanje". Iako je deklaracija sa širokim spektrom političkih, građanskih, socijalnih, kulturnih i ekonomskih prava nije obavezujući dokument, postavljeno je više od 60 instrumenata ljudskih prava koji zajedno čine međunarodne standarde ljudskih prava. Danas je opšti pristanak svih država članica Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima utvrđenim u deklaraciji čini još jačim i ističe značaj ljudskih prava u našim svakodnevnim životima - navodi se između ostalog na sajtu Ujedinjenih nacija, u delu o ljudskim pravima.

Povodom 10. decembra tim Udruženja za efektološku podršku i edukaciju TEDEF je uradio istraživanje, kako ističu bez namere da donose bilo kakve zaključke.

- Cilj nam je bio da putem nestandardizovanog upitnika sastavljenog od deset pitanja koja su u vezi sa temom o ljudskim pravima i poznavanju Povelje o ljudskim pravima, evidentiramo opšte poznavanje teme kao sastavnog dela opšte kulture i informisanosti učenika osmih razreda osnovnih škola i učenika prvih razreda srednjih škola u Subotici. - rekao je Boris Živkov, zastupnik i aktivista TEDEF-a.

Živkov se zahvalio na saradnji direktorima svih škola koji su dali saglasnost da se Upitnici podele učenicima, a kako kaže sve u svrhu podizanja standarda obrazovanja u školama u našem gradu.

Upitnici su podeljeni u osam osnovnih škola i u jednoj srednjoj školi. Ukupan broj učenika koji su popunili Upitnik je bio 396, od toga 178 devojčica i 215 dečaka, jedan upitnik je popunila transrodna osoba, a dva upitnika su osobe ostale neizjašnjene za pol.

Istraživanje u školama je dalo sledeće rezultate:

Koja organizacija je donela Konvenciju o ljudskim pravima?
Tačno  je odgovorilo 20% učenika

Koliko ljudskih prava se navodi u ovom dokumentu? 
Tačno je odgovorilo 1%

Koliko država je potpisalo da će postupati po Konvenciji?
Tačno je odgovorilo 5%

Koje je prvo ljudsko pravo?
Tačno je odgovorilo 21%

Koje je pravo po tvom mišljenju najbitnije?
Učenici su uglavnom dali odgovore na tri osnovna prava - Pravo na život, na slobodu i na obrazovanje

Da li je Srbija potpisnica Konvencije?
Tačno je odgovorilo 58%

Koje zemlje nisu potpisale Konvenciju?
Tačno je odgovorilo 2%

Koliko prava se pominje u Konvenciji o pravima OSI?
Tačno je odgovorilo 0%

Šta znači skraćenica OSI?
Tačno je odgovorilo 26%

Da li znaš koje je po redu pravo na obrazovanje u Konvenciji o pravima OSI?
Tačno je odgovorilo  4%

Celokupno istraživanje je dokumentovano u Udruženju za efektološku podršku i edukaciju TEDEF. Rezultati se dobiti na uvid u udruženju TEDEF (Nikole Kujundžića 2). U ovom udruženju napominju da se rezultati ne mogu koristiti kao alat ili merilo znanja učenika, odnosno da se ne mogu tumačiti na drugačiji način, niti upotrebljavati bez pismene saglasnosti TEDEF-a.

Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3812

Povezana vest

Povezane teme

dan ljudskih prava

ljudska prava

tedef

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.