• Pregleda: 3062

Učenici većinom nisu upoznati o ljudskim pravima

Učenici većinom nisu upoznati o ljudskim pravima

Davne 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 10. decembra usvojila Opštu Deklaraciju o ljudskim pravima, a zvanično 4. decembra 1950. godine je taj datum proglašen za dan kada se širom sveta obeležava Međunarodni Dan ljudskih prava.

- Kada je Generalna skupština usvojila Deklaraciju, sa 48 glasova ZA i osam uzdržanih, ona je proglašena kao "zajednički standard koji treba da postignu svi narodi i sve nacije", prema kojoj pojedinci i društvo treba da "teži progresivnim merama, nacionalnim i međunarodnim , da se obezbedi njihovo opšte i stvarno priznanje i poštovanje". Iako je deklaracija sa širokim spektrom političkih, građanskih, socijalnih, kulturnih i ekonomskih prava nije obavezujući dokument, postavljeno je više od 60 instrumenata ljudskih prava koji zajedno čine međunarodne standarde ljudskih prava. Danas je opšti pristanak svih država članica Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima utvrđenim u deklaraciji čini još jačim i ističe značaj ljudskih prava u našim svakodnevnim životima - navodi se između ostalog na sajtu Ujedinjenih nacija, u delu o ljudskim pravima.

Povodom 10. decembra tim Udruženja za efektološku podršku i edukaciju TEDEF je uradio istraživanje, kako ističu bez namere da donose bilo kakve zaključke.

- Cilj nam je bio da putem nestandardizovanog upitnika sastavljenog od deset pitanja koja su u vezi sa temom o ljudskim pravima i poznavanju Povelje o ljudskim pravima, evidentiramo opšte poznavanje teme kao sastavnog dela opšte kulture i informisanosti učenika osmih razreda osnovnih škola i učenika prvih razreda srednjih škola u Subotici. - rekao je Boris Živkov, zastupnik i aktivista TEDEF-a.

Živkov se zahvalio na saradnji direktorima svih škola koji su dali saglasnost da se Upitnici podele učenicima, a kako kaže sve u svrhu podizanja standarda obrazovanja u školama u našem gradu.

Upitnici su podeljeni u osam osnovnih škola i u jednoj srednjoj školi. Ukupan broj učenika koji su popunili Upitnik je bio 396, od toga 178 devojčica i 215 dečaka, jedan upitnik je popunila transrodna osoba, a dva upitnika su osobe ostale neizjašnjene za pol.

Istraživanje u školama je dalo sledeće rezultate:

Koja organizacija je donela Konvenciju o ljudskim pravima?
Tačno  je odgovorilo 20% učenika

Koliko ljudskih prava se navodi u ovom dokumentu? 
Tačno je odgovorilo 1%

Koliko država je potpisalo da će postupati po Konvenciji?
Tačno je odgovorilo 5%

Koje je prvo ljudsko pravo?
Tačno je odgovorilo 21%

Koje je pravo po tvom mišljenju najbitnije?
Učenici su uglavnom dali odgovore na tri osnovna prava - Pravo na život, na slobodu i na obrazovanje

Da li je Srbija potpisnica Konvencije?
Tačno je odgovorilo 58%

Koje zemlje nisu potpisale Konvenciju?
Tačno je odgovorilo 2%

Koliko prava se pominje u Konvenciji o pravima OSI?
Tačno je odgovorilo 0%

Šta znači skraćenica OSI?
Tačno je odgovorilo 26%

Da li znaš koje je po redu pravo na obrazovanje u Konvenciji o pravima OSI?
Tačno je odgovorilo  4%

Celokupno istraživanje je dokumentovano u Udruženju za efektološku podršku i edukaciju TEDEF. Rezultati se dobiti na uvid u udruženju TEDEF (Nikole Kujundžića 2). U ovom udruženju napominju da se rezultati ne mogu koristiti kao alat ili merilo znanja učenika, odnosno da se ne mogu tumačiti na drugačiji način, niti upotrebljavati bez pismene saglasnosti TEDEF-a.

povezane teme

4
Овца за шишање Odgovori
И "матори" са правом гласа још мање знају и користе своја права и зато гласају како гласају - КАТАСТРОФАЛНО! Нажалост, они и њихова деца, невезано за успех у школи (од понављача до вуковаца), највеће "вредности" и задовољства виде у гологузим певачицама, неквалитетним серијама и сл... (част врло ретким изузецима)! Спаса готово да нам нема јер:

Надуване сиске,
усне и дупета,
вредности нам блиске,
ком' може да смета.

Сутра наше деце
нас то не плаши,
Гоце, Секе, Цеце
узори су наши.

И Лукас ту спада,
сигурно и Ђани,
широка ливада,
нацију што храни.

Вредности су праве
истина до неба,
до зелене траве,
шта овчици треба.

Тако нам je дато,
и то воду пије,
kо не мари за то,
тај нормалан није.
Oko sokolovo Odgovori
Srbima se uskraćuju sva ljudska prava pa čak i pravo da ih znaju. To je put za njihov što skoriji nestanak.
swano Odgovori
Definicija:
Ljudsko pravo je kada ti policajac nasamara dete da dete nije vise ni za sebe ni za druge!
Safet Odgovori
Pusti te vi ta pitanja iz teorije koje godine je usvojen zakon kone drzave su podpisale ugovor a uzmi te malo prakse da se gleda da se pustuju ljuska prava.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.