Komentara: 4
Pregleda: 3508
Foto

Obeležen Dan ljudskih prava

09.12.2016. u 16:00h > 16:27
Izvor: TV Subotica
Obeležen Dan ljudskih prava

Uoči Međunarodnog dan ljudskih prava, koji se u celom svetu obeležava 10. decembra, danas je u zgradi Nove opštine održana prigodna svečanost. Na svečanosti su proglašeni i nagrađeni najbolji radovi pristigli na literarni konkurs, koji je četvrtu godinu zaredom raspisala Kancelarija zaštitnika građana Grada Subotice u okviru aktivnosti povodom obeležavanja ovog dana.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato jednako pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

- Jedno od osnovnih načela na kojem se naše društvo zasniva je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, a među njima i manjinska prava. Ova načela su od izuzetne važnosti za zajednice kao što je naša, jer zahvaljujući njima možemo živeti zajedno uz međusobno poštovanje i toleranciju. Bez obzira na rasne, nacionalne, verske i druge razlike. Možemo živeti zajedno a ne samo jedni pored drugih. Bez poštovanja ovih prava bilo bi nezamislivo postojanje multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne Subotice. Ova prava nije dovoljno samo upoznati i naučiti, njih treba ostvarivati, a dobre primere prenostiti na našu decu kako bi ona postala deo njihovih života. - izjavio je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada

Obeležen Dan ljudskih prava

Kancelarija Zaštitnika građana Grada Subotice u želji da obeleži Dan ljudskih prava i da podstakne mlade da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i različitostima u društvu u kom se svakodnevno kreću, u oktobru je raspisala literarni konkurs na koji je pristiglo 68 radova. Ovogodišnje teme bile su „Zašto se o tome ćuti?“ i „Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost“, koje su po rečima Zlatka Marosiuka, zaštitnika građana i jednog od članova žirija konkursa, bile vrlo inspirativne za naše sugrađane pa čak i za dva učenika iz Prijepolja i Leskovca.

- Sadržina tih radova pokazuje da naša deca jako dobro osećaju sredinu u kojoj žive. U okviru ova dva naslova pisali su o diskriminaciji, nejednakosti, bahatosti novih likova koje viđamo po gradu i okolini, izrabljivanju radnika, bilo je tu i radova koji opisuju socijalno-ekonomsku situaciju. Dakle, mislim da su ovi radovi pravi pokazatelj kako oni vide i doživljavaju svet oko sebe. - rekao je Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice

Kada je reč o ljudskim pravima, tokom ove godine na adresu Kancelarije zaštitnika građana pristiglo je najviše žalbi koje se odnose na ugrožavanje socijalno-ekonomskih prava, socijalnog položaja, naročito u oblasti poljoprivrede.

Izvor: TV Subotica
Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava Obeležavanje Dana ljudskih prava
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3508

Povezana vest

Povezane teme

Zlatko Marosiuk

tivadar bunford

dan ljudskih prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.