• Pregleda: 2786

Obeležen Dan ljudskih prava

Obeležen Dan ljudskih prava

Uoči Međunarodnog dan ljudskih prava, koji se u celom svetu obeležava 10. decembra, danas je u zgradi Nove opštine održana prigodna svečanost. Na svečanosti su proglašeni i nagrađeni najbolji radovi pristigli na literarni konkurs, koji je četvrtu godinu zaredom raspisala Kancelarija zaštitnika građana Grada Subotice u okviru aktivnosti povodom obeležavanja ovog dana.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato jednako pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.

- Jedno od osnovnih načela na kojem se naše društvo zasniva je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, a među njima i manjinska prava. Ova načela su od izuzetne važnosti za zajednice kao što je naša, jer zahvaljujući njima možemo živeti zajedno uz međusobno poštovanje i toleranciju. Bez obzira na rasne, nacionalne, verske i druge razlike. Možemo živeti zajedno a ne samo jedni pored drugih. Bez poštovanja ovih prava bilo bi nezamislivo postojanje multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne Subotice. Ova prava nije dovoljno samo upoznati i naučiti, njih treba ostvarivati, a dobre primere prenostiti na našu decu kako bi ona postala deo njihovih života. - izjavio je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada

Kancelarija Zaštitnika građana Grada Subotice u želji da obeleži Dan ljudskih prava i da podstakne mlade da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i različitostima u društvu u kom se svakodnevno kreću, u oktobru je raspisala literarni konkurs na koji je pristiglo 68 radova. Ovogodišnje teme bile su „Zašto se o tome ćuti?“ i „Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost“, koje su po rečima Zlatka Marosiuka, zaštitnika građana i jednog od članova žirija konkursa, bile vrlo inspirativne za naše sugrađane pa čak i za dva učenika iz Prijepolja i Leskovca.

- Sadržina tih radova pokazuje da naša deca jako dobro osećaju sredinu u kojoj žive. U okviru ova dva naslova pisali su o diskriminaciji, nejednakosti, bahatosti novih likova koje viđamo po gradu i okolini, izrabljivanju radnika, bilo je tu i radova koji opisuju socijalno-ekonomsku situaciju. Dakle, mislim da su ovi radovi pravi pokazatelj kako oni vide i doživljavaju svet oko sebe. - rekao je Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice

Kada je reč o ljudskim pravima, tokom ove godine na adresu Kancelarije zaštitnika građana pristiglo je najviše žalbi koje se odnose na ugrožavanje socijalno-ekonomskih prava, socijalnog položaja, naročito u oblasti poljoprivrede.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
Овца за шишање Odgovori
На обележавању дана људских права представници власти који их из дана у дан угрожавају у свим сегментима?!
forest gamp Odgovori
Pa gde nadjoste bas Bunforda da prica o ljudskim pravima.
imre Odgovori
Bla Bla Bla Pa ništa
Daddy Odgovori
Cestitke i najlepse zelje deci!

Oni nisu ni bili rodjeni kad je nevreme pocelo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.