• Pregleda: 7601

U Žedniku održano takmičenje risara

U okviru ovogodišnje „Dužijance“, na imanju porodice Šarčević u Žedniku danas je održano tradicionalno takmičenje risara, koje je ove godine okupilo 30 parova.
U Žedniku održano takmičenje risara

Najbolji i najbrži risarski par i ove godine su bili Stipan Kujundžić i Ruža Juhas. Odmah iza njih bili su Davor Balažević i Jasna Vuković, a treće mesto dele dva risarska para – Mario Dulić i Suzana Kovačević i Perica Tikvicki i Emera Poljaković. Najstariji par koji je učestvovao su Ileš i Pana Kiralj, a najmlađi David Bedić i Vesna Ivković.

Kao što stari običaj nalaže, risari i njihove pratilje okupili su se na njivi već oko šest sati ujutru, odmah zasukali rukave i počeli pletenje užadi. Sat vremena kasnije, u okićenim karucama počeli su da stižu gosti, koje su u svečanim nošnjama dočekivali domaćini Blaženka i Stipan. Svi zajedno su potom seli za trpezu od slame gde je postavljen čuveni risarski doručak – slanina, crni luk, kiselo mleko, domaća pogača i voda sa bunara.

Posle dobrog jela, šale i divana, risari i risaruše svih generacija sa nestrpljenjem su dočekali zvuk zvona kojim je gradonačelnik Jene Maglai najavio početak risa.

- Najpre da izrazim zadovoljstvo što je pšenica ovako dobro rodila i drago mi je što je ova manifestacija organizovana na visokom nivou, jer se tradicija mora očuvati. Grad će, kao i do sada, podržavati ovakve događaje, jer su oni naša prošlost, naša budućnost i naša tradicija  - istakao je gradonačelnik Maglai.

Nemareći za temperaturu koja je već prepodne prešla 30 stepeni, risari su u takmičenje ušli puni elana i jedan za drugim, kao u ritmu, padali su veliki otkosi pšenice. Prateći u stopu svog  „baću“, vešte i snažne ženske ruke vezivale su žito u snoplje i slagale ga na gomilu.

- Neću slagati ako tvrdim da više od pola posla zavisi od risaruše, od njene brzine i spretnosti – priča ne prekidajući posao Antun Juhas iz Ljutova.

Posetioci su mogli da vide i kako je izgledala vršidba starim mašinama, a po prvi put održano je i takmičenje u pravljenju tarane. U revijalnom delu svoje umeće pokazali su i mali risari do 14 godina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
crnamačka Odgovori
Najzad jedna vrlo LEPA vest ! Pozdravljam sve učesnike u "takmučenju risara" i želim da i dalje čuvaju običaje ovog podneblja.
Hvala za prelepe slike o ovom dogadjaju !
tisina Odgovori
Kad bi bar bili fotografi prisutni i sutra na svecanoj Svetoj misi da se vide lepote nosnji i deca koja ih sa ponosom nose. I uvece u Bandasicinom kolu da se vide mladi kako cuvaju od zaborava stare igre. to bi bilo lepo pokazati ostalima koji nisu u mogucnosti da dodju i sami vide i uzivaju.
ffilozoff Odgovori
Podrzavam sve SUBOTICKE obicaje!! Nikad nisam bio,ali voleo bi jednom da probam taj dorucak sa slaninom,lukom i kiselim mlekom(kiselinom) PRIJATNO!
Od brisaka voćnjak Odgovori
Uvik nama dragi Juhasi, živili Vi nama sa svojim spretnim rukama.
Pametnjaković Odgovori
Molim Vas, nemojte nikada, kažem NIKADA dozvoliti da vam ovi prelepi običaji padnu u zaborav.
Prelepe fotografije, sa slika se oseti fantastična atmosfera.
Roditelji su mi jako stari, oni ne mogu više nigde da idu i da se kreću, ali kada sam im pokazao fotografije sa interneta, suze su im krenule na oči, bukvalno su zaplakali.
A ni otac ni majka mi nisu Bunjevci.
Vesko Odgovori
Da je duzijanca lip dogođaj potvrđuje da se ona neguje i odrzava od 1911. godine,
a nadam da ce tako i dalje biti jos dugo godina, bez obzira ko sedi u gradskoj vlasti.
franjo Odgovori
@e moj VESKO, lipo jeste al su baš za stotu dužijancu Kopilović i ekipa opravili zbrku.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.