Komentara: 13
Pregleda: 6001

U toku imunizacija protiv gripa, na raspolaganju dve vakcine

19.10.2021. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Imunizacija protiv sezonskog gripa počela je u subotu, a svima koji tokom predstojećeg zimskog perioda žele da se zaštite od ove zarazne bolesti na raspolaganju su dva cepiva, trovalentna "TorVaxFlu" i četvorovalentna "Vaxigrip tetra" vakcina, dok se u narednom periodu očekuje i distribucija četvorovalentne "Influvac tetra" vakcine.
U toku imunizacija protiv gripa, na raspolaganju dve vakcine

Imunizacija protiv sezonskog gripa odvija se u svim zdravstvenim stanicama i ambulantama opšte medicine Doma zdravlja Subotica, u redovnom radnom vremenu ambulanti, kao i na punktu za imunizaciju u Novoj opštini, radnim danima od 8 do 20 časova i vikendom od 8 do 14 časova. Subotičanima je na raspolaganju ukupno 2.500 doza "TorVaxFlu" vakcine, koja je namenjena građanima uzrasta od 18 do 65 godina, i još 3.700 doza "Vaxigrip tetra" vakcine koja je za sve uzrasne kategorije stanovništva.

Po rečima dr Nebojše Bohuckog, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica, sada je pravo vreme za imunizaciju protiv gripa, jer njegova sezona počinje s hladnim periodom godine, te je potrebno nekoliko nedelja pre da se vakcinišemo.

- Interesovanje je veliko i građani su se raspitivali za vakcinu još u septembru. To su pretežno stariji građani koji se tradicionalno vakcinišu, ali uz njih, preporuka je i da se vakcinišu sve osobe koje imaju neko hronično oboljenje, odnosno svi koji imaju oslabljeni imuni sistem, jer kod njih grip može da izazove težu kliničku sliku - objašnjava dr Bohucki. - Kako je virus kovid-19 i dalje aktuelan, važno je naglasiti da osoba ne može istovremeno da oboli od virusa gripa i virusa kovid-19. Može da preleži jednu bolest, pa onda da dobije drugu i da to teže podnese, ali sudara dva virusa nema. Dakle, uvek obolevamo od jednog, a dok se oporavljamo od jednog možemo da dobijemo drugi.

U toku imunizacija protiv gripa, na raspolaganju dve vakcineKada je reč o kombinaciji vakcina protiv gripa i virusa kovid-19, epidemiolog ističe da ne postoji prepreka da se istog dana prime obe vakcine, ali da se iz praktičnih razloga preporučuje razmak od dve nedelje.

- U principu razmak nije potreban i istog dana može da se primi vakcina protiv gripa i protiv virusa kovid-19, ali je preporuka da to ipak bude period od dve nedelje razmaka, jer ukoliko se javi neka neželjena reakcija, da znamo od koje je vakcine - obrazlozio je dr Bohucki.

Prošle godine je u Severnobačkom okrugu vakcinu protiv sezonskog gripa primilo više od 9.000 građana, što je bio rekordan odziv. Takođe, mnogo revnosnije su se sprovodile i mere zaštite protiv virusa kovid-19, a po mišljenju epidemiologa, sve to je doprinelo da se aktivnost influence svede na minimum. Kada je u pitanju ovogodišnja sezona, naš sagovornik očekuje da bude nešto drugačije. 

- Prošle godine je većina građana koristila te nespecifične mere zaštite od kapljičnih infekcija, odnosno masku u zatvorenom prostoru, češće pranje i dezinfekciju ruku, držala se distanca, u javne ustanove se nije moglo ući bez merenja temperature i to je dovelo do smanjenja širenja kapljičnih infekcija, a samim tim i gripa. Ove godine vidimo da se maske sve manje nose, propisane mere prevencije retko ko poštuje i to pogoduje širenju kapljičnih infekcija, pa tako i gripa, tako da ove godine možemo očekivati da će biti influence - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6001

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcina protiv gripa

grip

dr nebojša bohucki

sezona gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.