Komentara: 31
Pregleda: 14786

U Subotici više od 800 aktivno obolelih od virusa kovid-19

26.11.2020. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U poslednja 24 sata u Subotici su registrovana 94 slučaja zaraze virusom kovid-19, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije u našoj zemlji. Trenutno su u našem gradu 822 osobe aktivno obolele od ove zarazne bolesti, od kojih se 108 pacijenata leči u bolnici.
U Subotici više od 800 aktivno obolelih od virusa kovid-19

Epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici ocenjuje se kao katastrofalna što, kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, predstavlja uobičajen termin u epidemiologiji za situaciju u kojoj je zarazno oboljenje široko rasprostranjeno u populaciji.

- To znači da je pređena ona granica kada, u smislu ocene epidemiološke situacije, nema sledeće. Znači da je zarazno oboljenje široko rasprostranjeno i da je potencijalno svako u inkubaciji, stoga ne postoji nijedan razlog da se preventivne mere ne primenjuju - objašnjava dr Bohucki. - Ipak, razloga za paniku nema, jer govorimo o oboljenju, a ne o pogoršanju istog, odnosno da je teža klinička slika. Naprotiv, većina od 822 aktivno obolelih se leči u kućnim uslovima i imaju lakšu ili blagu kliničku sliku. Dakle, bolest je oduvek bila ovakva, ali zbog masovnog testiranja brzim antigenskim testovima otkrivamo realno stanje. Ovo je bilo očekivano i potpuno normalno za jednu kapljičnu infekciju da će, usled hladnog perioda, biti na vrhuncu. Broj obolelih raste i tako će biti i u narednom periodu, ali kada dostignemo maksimum, neminovan je pad broj zaraženih.

U Subotici više od 800 aktivno obolelih od virusa kovid-19Po rečima dr Gordane Krtinić, epidemiologa Opšte bolnice Subotica, raste i broj pacijenata koji se hospitalizuju, te se u Kovid delu bolnice trenutno leči 108 pacijenata, srednje do teške kliničke slike, dok se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja nalazi 13 pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom, od kojih je 12 na mehaničkoj ventilaciji.

- To je mnogo gora situacija nego što smo imali u drugom piku. Takođe, iz dana u dan raste broj pregleda u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja i bolnice. Tamo se pregleda preko 200 pacijenata, a kod nas preko 60 dnevno - rekla je za RTS dr Krtinić. - Nisu problem bolnički kapaciteti, otvorili smo još jednu zgradu Kovid 2, ali moram da napomenem da je osoblje krajnje posvećeno, maksimalno se trude i daju sve od sebe, ali postoji granica tih kapaciteta. Reću ću samo šta mi kažu nakon što završe dežurstvo u Kovid delu bolnice. Kažu da samo mogu da dođu kući, legnu i gledaju u plafon. Toliko je naporno i ovo je krajni apel građanima da se pridržavamo mera i da dovedemo situaciju u normalu.

U Subotici više od 800 aktivno obolelih od virusa kovid-19Stručnjaci poručuju da je pridržavanje preventivnih mera, kao što je nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorijama, održavanje fizičke distance od dva metra i redovna higijena ruku, ključna u borbi protiv daljeg širenja ove zarazne bolesti, dok se kraj epidemije očekuje stvaranjem kolektivnog imuniteta.

- Kolektivni imunitet može da nastane prirodno, što se dešava sada, kada osoba preleži bolest i određeno vreme ima imunitet, ili veštački, imunizacijom, što je nešto bolja opcija, ali u svakom slučaju, kolektivni imunitet uvek dovodi do kraja epidemije bilo koje bolesti - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 14786

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

zavod za javno zdravlje

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

dr gordana krtinić

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.