Komentara: 49
Pregleda: 6309

"Treća Srbija za Branu Crnčevića"

02.02.2015. u 16:19h
Izvor: GrO Treća Srbija
Gradski odbor Treće Srbije u Subotici u svom saopštenju izražava svoje zadovoljstvo povodom saznanja da će se u Subotici osnovati kulturni centar koji će nositi ime velikog srpskog književnika Brane Crnčevića.
"Treća Srbija za Branu Crnčevića"

Kao što je svima poznato, Branislav Crnčević ceo svoj život radio je na afirmaciji srpske kulture i tradicije, pisajući za decu i odrasle. Podsećamo da je Brana Crnčević sahranjen u aleji zaslužnih građana republike Srbije i da ovakav velikan srpske književnosti i novinarstva sigurno zaslužuje da kulturni centar u Subotici nosi njegovo ime.

Ono što nas veoma zabrinjava, ali nas ne iznenađuje, jeste otvoreno protivljenje ovom projektu od strane nekih političkih struktura u gradu. I više nego očigledno je da je protivljenje ovom projektu izazvano njegovim višedecenijskim radom, koji je sem u književnosti, i u novinarstvu imao jasno razvijenu nacionalnu svest. Ono što je možda najveći apsurd jeste to što strukture kojima ovo smeta imaju u ovom gradu apsolutnu prevlast i tapiju na svako kulturno dešavanje, koje uvek boje svojim nacionalnim bojama.

Problem se stvara svaki put kada bilo koja manifestacija ili dešavanje dobije srpski prizvuk. Tako je za Badnje veče bilo previše petardi, za „Zavičajne dane“ estradni uzmetnici se „nisu uklapali u kulturnu mapu grada“, a za „Svetosavsku nedelju“, iako nije gradska manifestacija, oglašavali su se razni „kulturni delatnici“ koji su se svojski trudili da manifestaciju na bilo koji način omalovaže. Ovo je samo još jedna potvrda onoga što Treća Srbija govori od samog svog osnivanja u Subotici, a to je da antisrbizam ima jako uporište u Subotici koje je nažalost, sve više u porastu.

Treća Srbija u Subotici, zbog svega navedenog, daje jasnu podršku ovom projektu, i nada se da će se on što pre realizovati.

Nadamo se da će kulturni centar „Brana Crnčević“ svojim delovanjem pokazati da je njegovo postojanje dostojno imena koje nosi. Kulturni centar „Danilo Kiš“ čije gašenje se najavljuje, sem što je crpeo ogromna sredstva od Grada, nije svojim radom napravio ništa vredno pomena od kako postoji, nego je nasuprot statutu, njegovo rukovodstvo istupalo više puta, komentarišući politička pitanja, kao i sve ono što nema nikakve dodirne tačke sa kulturom. Treća Srbija u Subotici, podržava odluku da se ovaj centar ugasi i da se osnuje novi, čije će rukovodstvo voditi odgovornu kulturnu politiku, bez stranačkog uticaja i ideološke obojenosti, što nije bio slučaj u KC „Danilo Kiš“.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Treća Srbija
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 49
Pregleda: 6309

Povezane vesti

Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

treća srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.