Komentara: 29
Pregleda: 4216

DS: Kome smeta Danilo Kiš?

03.02.2015. u 14:33h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Informativne službe GrO Demokratske stranke u Subotici prenosimo u celosti.
DS: Kome smeta Danilo Kiš?

Predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, upoznao je javnost o „ideji“ da se Fondacija za omladinsku kulturu „Danilo Kiš“ ugasi, a da se osnuje „krovni“ Kulturni centar „Brana Crnčević“, koji bi ni manje ni više, organizovao celokupni kulturni život grada.

Usledile su reakcije političkih stranaka, koje brinu o nacionalnom interesu svojih pristalica, „za“ i „protiv“ Kulturnog centra „Brana Crnčević“, i odstupnica Ilije Maravića od prvobitne ideje.

O progonu imena rođenog Subotičanina Danila Kiša iz kulturnog života grada – ni reči. Kao da su suprostavljeni politički akteri o tome saglasni.

Iliji Maraviću, njegovim pristalicama i oponentima manje je bitno što je Danilo Kiš velikan srpske pisane reči, dobitnik mnogih prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja, što je svojim književnim delom obeležio ne samo srpski, nego i evropski kulturni prostor. Bitno je što je fondaciji ime dato na inicijativu Demokratske stranke. Ali neće biti da je to jedina „krivica“ Danila Kiša.

Srpski pisac Danilo Kiš, slobodoumni kritičar autokratije i nacionalizma, kosmopolit, uz to ima i „sumnjivo“ poreklo. Teško ga je nacionalno svrstati, a to se ne uklapa u „ideju“ novokomponovane lokalne vlasti o nacionalnoj fragmentaciji Subotice na nekoliko nacionalnih sela i po kojeg zaseoka.

U tom konceptu za višenacionalnu građansku Suboticu koja ne pristaje na nacionalna svrstavanja i koju afirmiše Demokratska stranka, pa ni za Danila Kiša - nema mesta.

Da li je „ideja“ donedavno bezidejne lokalne vlasti da se iz grada progna sve što je u vezi sa Demokratskom strankom? Ako jeste, da li će početi uništavati sve što je izgrađeno, prognati investitore ili možda ugasiti 20.000 uličnih svetiljki? Tako bi najzad bilo izbrisano svo „zlo žutih“, a grad bi  i bukvalno potonuo u mrak devedesetih u kome bi se, može biti, oni bolje osećali. 

Nadamo se da neće, jer verujemo u snagu građanske Subotice.

 // kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 4216

Povezane vesti

Povezane teme

Demokratska stranka

Fondacija Danilo Kiš

kulturni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.