Komentara: 19
Pregleda: 12672
Foto

Tito ponovo među Jugoslovenima

19.08.2017. u 22:14h
Izvor: Subotica.com
Da, dobro ste pročitali. Najveći sin naroda i narodnosti, Josip Broz Tito od danas se ponovo nalazi u zemlji kojom je vladao decenijama. Naravno, reč je o skulpturi Franje Mačkovića koja je postavljena u Mini Jugoslaviji, smeštenoj na imanji Blaška Gabrića.
Tito ponovo među Jugoslovenima

Repliku najpoznatije Titove biste koja se nalazi u Kumrovcu, umetnik Franjo Mačković, uradio je besplatno, želeći da Mini Jugoslavija ponovo dobije svog predsednika.

- Čuo sam da je Titova bista ukradena i želeo sam da uradim nešto za ovu Blaškovu Mini Jugoslaviju. I sam sam jugonostalgičar, pamtim lepa vremena u kojima smo živeli – kaže umetnik Franjo Mačković. - Bista je urađena najpre u glini, a potom izlivalo u betonu, visoka je oko dva metra i radio sam je oko mesec dana, nije smetalo ni sunce, ni 40 stepeni.

Otkrivanju biste prisustvovao je Titov unuk Joška Broz sa ćerkom Tamarom.

Tito ponovo među Jugoslovenima

- Ovo je dokaz da Tito nije umro, on nas je samo fizički napustio. Sve češće se spominje, bez obzira da li dobro ili loše, ljudi pričaju o njemu i nekadašnjoj zemlji koja je bila najcenjenija na svetu, četvrta vojna sila, bezbedna, sa besplatnim zdravstvom i školstvom – poručio je Joška Broz. - U Srbiji najmanje ima ovakvih spomenika, ne poštujemo istoriju koliko bi trebalo.

Titova bista je prva u nizu betonskih skulptura koja će krasiti Mini Jugoslaviju. Njen osnivač Blaško Gabrić najvljuje muzej na otvorenom u kome će mesto naći brojni velikani bivše Jugoslavije.

Tito ponovo među Jugoslovenima

- Sa druge strane Tita postavićemo Nikolu Teslu, preko puta Jovana Mikića Spartaka, te Refik Memišević, Sreten Damnjanović, Momir Petković, kao i Davor Štefanek, onda Mihajlo Pupin, Ivan Mičurin, kralj Aleksandar i njegov Stepa Stepanović – najavljuje Blaško Gabrić. - Sve biste će biti od betona, kako ih lopovi ne bi ukrali.

Proteklih dana u Mini Jugoslaviji održava se volonterski kamp u kome učestvuju mladi iz celog sveta. Zajedničkim snagama uređujuoko tri i po hektara prostora i pripremaju ga za nove i zaniljive sadržaje.

Izvor: Subotica.com
Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini Nova skulptura nekadašnjeg predesednika SFRJ Josipa Broza Tita u prirodnoj veličini
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 12672

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.