Komentara: 0
Pregleda: 2832

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

17.06.2020. u 15:02h
Izvor: Subotica.com
U OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" prvog dana male mature test iz maternjeg jezika polagalo je 54 učenika iz tri odeljenja osmog razreda. Test su polagali učenici dva odeljenja na srpskom nastavnom jeziku i jedno odeljenje na mađarskom, kao i učenici koji su u sistemu funkcionalnog obrazovanja odraslih.
Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

U učionicama je bilo raspoređeno po devet učenika, dok je direktorka škole putem razglasa dala detaljno uputstvo đacima pred početak testa.

- Po težini je nalik na probni test. Odgovorio sam na sva pitanja i mislim da je dva sata previše vremena za rešavanje testa, sasvim dovoljno je jedan sat. Nisam znao pisce, bili su nam ponuđeni odgovori, ali sam blokirao. Moj propust kada je to u pitanju - rekao je Boban Biber, maturant OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

Njegova vršnjakinja, Nađa Evetović, očekivala je da test iz srpskog jezika bude teži.

- Najteže mi je bilo pitanje u kome je trebalo da odredimo emotivno značenje teksta. Prvi zadatak je bio najlakši, u njemu je trebalo da zaokružimo o čemu se radi u zadatom tekstu. U odnosu na probni test, ovaj je bio lakši - rekla je Nađa, a maturantkinja Aleksandra Gurinović dodala da su je jedino zbunila trik pitanja.

- Tekst pitanja mi je bio nerazuman. Recimo, zadat nam je ljubavni tekst, a trebalo je da zaokružimo značenje, na primer, da li je osoba iz teksta ljubomorna, da li je srećna ili drugo. Ovaj test je bio mnogo lakši od probnog - nadovezala se Aleksandra.

Maturant Aleks Duranti, polagao je test na mađarskom jeziku, a kao i njegovi vršnjaci, saglasan je da je lakši od probnog testa.

- Nije bilo toliko teško, ali bilo je malo težih pitanja. Na primer, dobili smo jedan tekst i trebalo je da zaokružimo tačan odgovor koji pisac je napisao taj tekst. To mi je bilo teško - objasnio je Aleks.

Među onima koji pohađaju školu za odrasle je i osamnaestogodišnji Ivan Salma.

- Nije bilo jako teško. Najteži je bio poslednji zadatak. Trebalo je nešto da se opiše, mislim da je u pitanju pripovetka, ali to nisam znao. Uradio sam 19, sve osim tog, za mene, najtežeg zadatka. Mislim da ću dobro proći. U odnosu na probu, meni je ovaj test bio malo teži - rekao je Ivan.

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male mature

Osim što se održava po izmenjenim okolnostima, poštujući sve preporučene mere, ovogodišnje polaganje male mature razlikuje se u odnosu na prethodne godine i po tome što testovi više ne sadrže šifre, već nalepnice i kodove, objasnili su iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

- Svi su prošli specijalne obuke, od ljudi koji će pregledati testove, do onih koji dežuraju za vreme testa. Sada su dežurni radnici matične škole, a pre smo dobijali dežurne nastavnike i učitelje iz drugih škola. Sada su supervizori iz drugih škola. Da je nastave bilo, sigurno bi bilo drugačije i jednostavnije, ali tek od 1. juna se moglo ući u školu, a tada su bili i probni prijemni - rekli su iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

Testom iz maternjeg jezika počelo polaganje male matureĐaci će sutra polagati test iz matematike, od 9 do 11 časova, dok ih u petak čeka polaganje kombinovanog testa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2832

Povezane vesti

Povezane teme

mala matura

osnovna škola jovan jovanović zmaj

polaganje prijemnog ispita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.