Komentara: 10
Pregleda: 13023

Tekstilna mafija oštetila budžet za deset milijardi

02.06.2012. u 18:37h
Izvor: Blic
Kriminalna grupa od 14 direktora preduzeća i osam carinika funkcionisala je tako što su lažnim deklaracijama duplo umanjivali vrednost robe kupljene u Turskoj koje su uvozili preko Mađarske u Srbiju.
Tekstilna mafija oštetila budžet za deset milijardi

Prema policijskim saznanjima, koje prenosi "Blic", osumnjičeni su lažirali deklaracije prilikom uvoza, lažno prikazivali vrednost robe i time umanjivali porez prilikom carinjenja. Oni su budžet Srbije za milijardu dinara oštetili samo u poslednje dve godine, a pošto se nelegalnim poslom bave od 2000, pretpostavlja se da ta suma prelazi 10 milijardi dinara, odnosno više od 100 miliona evra.

U okviru policijske akcije "Bazar" uhapšene su 22 osobe zbog sumnje da su zloupotrebljavali službeni položaj, primali i davali mito, utajili porez i prali novac.

Prema policijskim saznanjima, osumnjičeni su od 2009. godine putem preduzeća koja su registrovana u Srbiji lažirali deklaracije prilikom uvoza, lažno prikazivali vrednost robe i time umanjivali porez prilikom carinjenja. Zatim su robu navodno prodavali, a to su u stvari bile firme koje su poslovale pod njihovom kontrolom. Na kraju, roba je distribuirana širom Srbije, otkrili smo više od 1.000 komitenata koji su činili prodajni lanac - kaže izvor “Blica” iz policije.

Policija je osnovala svoje preduzeće za trgovinu tekstila koje je navodno sarađivalo sa kriminalnom grupom koja je pre dva dana uhapšena i tako je otkrivala ceo lanac nelegalnog carinjenja robe.

Samo od 2009. godine oni su budžet oštetili za milijardu dinara, za šta policija ima dokaze. Međutim, oni rade od 2000. i ta suma je verovatno deset puta veća, što znači da je budžet Srbije njihovom trgovinom oštećen za više od deset milijardi dinara - dodaje izvor iz policije.

Akcija BAZAR

Policija je pretresla poslovni objekat u prizemlju Zukorlićeve kuće, u kojoj njegov brat od tetke Nermin Smailović vodi jednu firmu. Smailović je dao izjavu u policiji u vezi s povezanošću s uhapšenom kriminalnom grupom, a juče je ukazao na kršenje privatnosti i verske slobode.

- U svojoj kući sam bio žrtva fizičke, psihičke i moralne torture Žandarmerije, koja je nasilno upala u moju kuću odvaljujući ulazna i sobna vrata. Tom prilikom se u kući nalazila moja supruga i dvoje dece, koji su preživeli teške traume. Policija je bila nasilna prema meni i povredila me. Ovaj čin smatram kršenjem privatnosti moje porodice i uvredom naših moralnih i verskih osećanja i ja ću podneti krivičnu prijavu radi nadoknade štete. Moji problemi sa inspekcijom i državnim službama počeli su kada sam istupio iz stranke Rasima Ljajića SDP i prestao sa sponzorisanjem - kaže Nermin Smailović.

Rasim Ljajić demantovao je Smailovića i kazao da nema veze sa akcijom MUP-a.


Uhapšeni u akciji “Bazar”

  • Žarko Radović i Dejan Antić osnivači i suvlasnici preduzeća “Moravex”
  • Branislav M., direktor preduzeća “Moravex”
  • Danijel M., zaposlen u preduzeću “Moravex”
  • Robert V., osnivač preduzeća “Jutex trade”
  • Zoran B., komercijalista u “Jutex trade”
  • Steva S., vlasnik i osnivač preduzeća “As-prom plus” i “Flash Royal”
  • Đura R., vlasnik preduzeća “Z&K komerc”
  • Goran R., vlasnik preduzeća “Europa Bazar” i radnji STR “Zorana” i STR “Maji”
  • Sinan Ć., vlasnik preduzeća “Intersan i Interline”, rukovodio poslovanje preduzeća “Metrostil”, “Metro Star” i “Eurointerlajn”
  • Dejan K., vlasnik preduzeća “Kiss Miss”
  • Igor J., vlasnik preduzeća “Brendy”
  • Ognjan B. rukovodio “peračkim preduzećima” “Kostalek”, “Neopilar”, “Dragtex”,”MB Coloks”, “Jazzuko”, “Magistro” i “Ornament Stil”
  • Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman, zaposleni u Upravi carine

Povezane vesti:
- "Akcija Bazar" - Zvanično saopštenje povodom hapšenja 
- 
Carinska mafija: Uhapšene 22 osobe, šteta milijardu dinara

Izvor: Blic
Boris Vuković - Tamara M. Subota

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 13023

Povezana vest

Povezane teme

hapšenje

akcija bazar

carinska mafija

tekstilna mafija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.