Komentara: 26
Pregleda: 7403

Tajne iz Plave sale

28.05.2014. u 15:56h
Izvor: Subotica.com
Iako je poslednjih godina kod nas malo kome od običnih ljudi stalo do bistrenja gradske politike, pa bi mnogima, pored mučnih prenosa sednica Skupštine grada, previše bilo i da ih još bombarduju informacijama sa čestih sednica Gradskog veća, ipak bode oči činjenica da se ova gradska vlada (a ona to i jeste, jer se upravo njihove odluke nalaze pred odbornicima koji poslušno glasaju u skladu sa prethodno uspostavljenim dogovorima) od početka ove godine, za razliku od prethodnih, tajno sastaje u Plavoj sali Gradske kuće i bez prisustva medija (javnosti) odlučuju o najvažnijim odlukama vezanim za grad, odnosno za način trošenja naših para.
Tajne iz Plave sale

Naravno, kontraargument bi, u idealnom svetu, mogao biti da se sve odluke nađu na zvaničnom veb sajtu grada Subotice i da svako može da se uveri u poštenje i efikasnost gradskih nam većnika. Ali, pošto smo mi daleko od idealnog sveta, onda je jasno da su i te informacije na internet prezentaciji, kako mi volimo da ga zovemo, najvećeg grada na severu Bačke, daleko od idealnih i potpunih, putem kojih bi građanin stekao jasnu sliku o tome šta se dešavalo u Plavoj sali.

Evo, poslednjih dana su aktuelne teme to što je Gradsko veće dozvolilo javnim preduzećima „Parking“ i „Pogrebno“ da sklapaju aranžmane sa poslovnim bankama, za koje svi znamo koliko su povoljni. Istina, informacije o tome stoje na zvaničnom gradskom sajtu (koje, iako zavučene iza sedam mora i gora, nekako mogu da se nađu ako ste uporni i imate dovoljno vremena), ali ne postoji nikakav dokument o tome zašto ta preduzeća žele da se zadužuju (ili da dobiju dozvoljeni minus - nije šija, nego vrat). Reč je o preduzećima koja svakodnevno prihoduju značajne količine novca, a kojima se glavne investicije uglavnom svode na košenje trave i crtanje linija (mada i o tome može da se vodi polemika koliko i to dobro i ažurno rade).

Zato građani opravdano žele da znaju zašto se ova preduzeća zadužuju. Da je predstavnicima javnosti omogućeno da prisustvuju sednicama, sada bismo sve to znali. Možda se i bezveze ljutimo, možda je sve to opravdano. Bilo kako bilo, naše pravo je da znamo to.

Da ne bude da je ovo kritika na račun aktuelne gradske vlasti, treba napomenuti da ni oni iz prošlog saziva nisu bili cvećke. Istina je da je većina njihovih sednica Gradskog veća bila otvorena za javnost, ali čim je neka tema bila škakljivija, onda su se sastajali iza zatvorenih vrata i Subotičanima plasirali selektirane informacije.

Naše pare trošite i hoćemo da znamo na koji način to radite!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 7403

Povezana vest

Povezane teme

gradsko veće

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.