Komentara: 36
Pregleda: 5113

Dofinansiranje JKP "Parking" kako bi ostao likvidan

31.05.2014. u 09:47h
Izvor: Subotica.com
Nakon što je odobrilo novo zaduženje JKP Pogrebnom od 1,5 miliona dinara za obezbeđenje likvidnosti, Gradsko veće Subotice se pokazalo velikodušnim te je i JKP Parkingu dalo saglasnost na zaduživanje, odnosno kredit, takođe za obezbeđenje tekuće likvidnosti - "putem revolving kredita u iznosu od 5 miliona dinara i 3 miliona dinara dozvoljenog minusa".
Dofinansiranje JKP "Parking" kako bi ostao likvidan

U obrazloženja zahteva za odobrenjem kredita, a iza kojeg stoji Nadzorni odbor ovog komunalnog preduzeća, navodi se da će kredit omogućiti "Parkingu" redovno izmirivanje obaveza i održavanje tekuće likvidnosti u periodima povećanih finansijskih obaveza.

U kontekstu  opšte krize i sve manjih budžetskih sredstava, kao  i apelovanja rukovodstva grada na štednju, vrlo su zanimljive ovakve odluke Gradskog veća, koje odobrava zaduživanja javnim komunalnim predzećima čije poslovanje zahteva  mala ili gotovo nikakva ulaganja, dok su im prihodi zagarantovani. Kao što je poznato, umiranje je stopostotno zagarantovano, a i posedovanje vozila je tako reći postalo nužnost modernog života.

Gradski parkinzi su gotovo uvek puni, a kasu JKP osim parking karata po zonama (dnevne karte, sms, zatvoreni parkinzi), dodatno popunjavaju kazne za zaboravne ili one koji odbijaju da plaćaju "vazduh" odnosno prostor u sopstvenom gradu koje iznosi od 599 dinara pa do koliko treba ako dođe do tužbe. Ne treba zaboraviti da  veliki prihodi stižu i iz naplate odnošenja nepropisno parkiranih vozila (pauk), ali i taj novac očigledno nije dovoljan da učini ovo preduzeće likvidnim.

Obaveza JKP Parkinga je samo da pošalje svoje čauše i naplati ovaj namet na vilajet, pri čemu poslednjih godina nije izgrađeno nijedno ozbiljno parkiralište, te se njegova delatnost svodi na iscrtavanje belih linija na višku kolovoza i delu trotoara. Epilog je da umesto obećanog saobraćajnog reda neretko imamo haos u pešačkom saobraćaju.

Prema podacima o javnim nabavkama sa sajta JKP "Parking", možemo imati bar delimičan uvid u to kakve sve obaveze ono ima u svom poslovanju. Tokom prethodnih meseci, naime, bili su raspisani sledeći tenderi:  za usluge čišćenja parking mesta  (što je za mnoge građane iznenađenje, s obzirom da je vrlo upadljiva indeferentnost JKP "Parking" tokom zimskih meseci, kada su svi parkinzi pod snegom i ledom, ali ono redovno naplaćuje svoju "uslugu"), zatim  tender za štampani materijal za parking karte (nema podataka kako je tender završiom i koje je vrednosti); za održavanje službenih vozila, za šta je izdvojeno 1,658 miliona dinara, za osiguranje lica, sa ukupno 94.731 dinara, za osiguranje u transportu - 82.265 dinara, za osiguranje imovine 152.241 dinara i za materijal odnosno farbe i razređivače (kojima se crtaju bele linije) - 745.036 dinara.

Tenderi su bili raspisani i za kancelarijski materijal u vrednosti od  1,036  milion dinara kao i za pogonsko gorivo za vozila, u vrednosti od 2,265 miliona dinara.

Trebalo bi ozbiljno preispitati funkcionisanje ovog JKP, sa svim prihodima i rashodima, kao i dugoročnu budućnost kao preduzeća koje treba da donosi novac u budžet, a uz to funkcioniše samostalno i progresivno, umesto da bude predmet dofinansiranja, narodski rečeno - bure bez dna.

Ukoliko preduzeće u tekućoj godini poslovanja praktično bez ikakvih većih ulaganja (infrastrukturalnih ili tehnoloških) ne može makar da podmiri svoje obaveze ili potraživanja, a kamoli da ostvari profit, na čelnim ljudima ovog grada je da se ispita svrsishodnost ovakvih potrošača.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 5113

Povezane vesti

Povezane teme

jkp parking subotica

budžet

nelikvidnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.