• Pregleda: 4599

SVM: Nisu (samo) stanovi za migrante pitanje u Subotici

Saopštenje Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Subotica prenosimo u celosti.
SVM: Nisu (samo) stanovi za migrante pitanje u Subotici

Jene Maglai predvodnik desetkovane odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, 9. maja se sa podneskom obratio Predsedniku Skupštine Grada Bunford Tivadaru, u kome traži sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada u vezi izgradnje stanova za migrante.

Jene Maglai  je u tišini sačekao da peticija bude uspešna, nesposoban je za to da sakupi 23 odbornička potpisa, i da pokrene  inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Subotice.

Gradski odbor i odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara želela bi da podseti Maglaija, da je SVM bila jedina stranka, koja je u saopštenju „Pravično negodovanje” reagovala na vest o planiranoj izgradnji stanova za migrante i stala na stranu građana u sakupljanju potpisa peticije. Na osnovu rezultata ove građanske inicijative  je 3761 građana Subotice potpisala onu peticiju, koju sada Jene Maglai probudivši se iz snova Trnoružice, želi da upotrebi za sakupljanje političkih poena.

U isto vreme građanska inicijativa je 4. maja došla do Tivadara Bunforda , koji će ovo pitanje staviti  na dnevni red sledećeg redovnog  zasedanja  Skupštine Grada, odbornici će  ovo razmatrati, i posle glasati – znajući, da će to biti zauzimanje političkog stava, pošto se radi o odluci Vlade, koja se odlukom Skupštine Grada ne može menjati.

O pitanjima ovakve težine, kao što je boravak migranata u Subotici,  treba govoriti otvoreno i nedvosmisleno.

Gradski odbor i odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara gledajući u oči građanima, uzima u obzir njihove interese, i vodi realnu politiku ali otvoreno govoreći vodi realnu politiku.

Gradnja stanova za migrante je zajednički projekat Vlade Srbije i Kraljevine Norveške, ostvarivanje projekta mogu isključivo zaustaviti oni, koji su doneli odluku. Iako je objašnjenje nezadovoljavajuće, subotičani se izjašnjavaju drugačije – odluka nije u rukama lokalne samouprave.

Međutim, svako od nas shvata, da je ovih dana počelo izmeštanje migranata iz Beograda u razna prihvatilišta širom zemlje.

Shodno ovome želeli bi da skrenemo pažnju na nekoliko veoma važnih okolnosti, koji utiču na naše živote: 5. maja Nenad Ivanišević je objavio, da se privremeno prihvatilište u Šidu zatvara. Znači, iako nema trenutnih rezultata, sloga građana neće biti bezuspešna.

Znajući to, da u Srbiji postoji pet stalnih i 14 privremenih prihvatilišta  - subotičko prihvatilište je privremeno, a izmeštanje migranata iz Beograda je započelo, skoro četiri hiljada potpisa  na peticiji, na osnovu negativnih iskustava predhodnog  perioda, što se odnosi na ponašanje migranata u Subotici, na salašima oko grada, u šumi i u voćnjacima, SVM najodlučnije očekuje, da u Subotici ne bude ni privremenog prihvatilišta, odnosno da se zatvori privremeno prihvatilište u Tuk Ugarnicama 23., koji radi od novembra 2015. godine.

Želeli bi podsetiti Jenea Maglaija da je on kao gradonačelnik izjavio ”zahvaljuje se Vladi Republike Srbije, nadležnom ministarstvu i Komesarijatu za izbeglice, pošto Subotica raspolaže sa najmodernijim tranzitnim centrom, ne samo u regiji, nego i šire.”

Interes subotičana je da se u Suboticu ne dovoze i zadržavaju migranti, koji su beznadežni i koje je pogrešna migrantska politika Evropske Unije pretvorila u žrtve.

Subotičani doživljavaju  Suboticu kao otvoreni i gostoljubiv grad, ali ne žele da budu taoci,  zbog pogrešne i slabe politike Evropske Unije.

Zbog svega ovoga na sledećoj sednici Skupštine Grada odbornici će razmatrati i ovo pitanje, do tada  apelovati na to, da nadležni sačuvaju grad i spokoj građana blizu Srpsko-Mađarske granice, njihovu bezbednost i svakodnevice zatvorivši privremeno prihvatilište.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)

povezane teme

6
pista Odgovori
Ej... ajde vi iz SVM ne ke...jte! Ovo je skupljanje jeftinih politickih poena a ne ono o cemu vi pisete. Pa valjda vi iz Svm imate vertikalu vlasti do Bgd. Sta se sada pravite mutavi. Inace pokretasi su ovo pitanje potegli na zadnjoj sednici gradske skupstine pa ste tada svi cutali. Skupili ste 3 hiljade i nesto potpisa... mozes misliti. Pokrijte se usima, cutite i u tisini odradjujte posao sa koalicionim partnerima!
ffilozoff Odgovori
Pa Vi ste na vlasti na svim nivoima,o cemu Vi to lupetate? Vasi sugradjani su po belom svetu,pobegli od vase podguzne politike!!! Imate glasacko telo partijskih pacova koje ste pozaposljavali po JP...ALI Senta sve govori,polako ce te otici kao najveci unistavaci SUBOTICE,i svega SUBOTICKOG,a istorija Vam to nece oprostiti!!!
joška Odgovori
SVM i SNS najgora vlast koju je Subotica ikada imala.
Vreme je za menjanje izbornih pravila. Glasati direktno za ime i prezime. Siguran sam da od ovih sadašnjih u Skupštini opštine nebi ostalo više od njih 10.
TREZVENO Odgovori
U Beogradu se odlucuje o svemu. Pogledajmo cinjenice,pomoci se mora,i treba..ali ne na vlastitu stetu.Oni koji su kod nas,su ekonomski migranti,iz mnogih zemalja to su mahom mladi,snazni muskarci.neki ratnici.Mora se uvesti red..gde se zatvaraju prihvatni centri,imaju debeli razlog,a to su bezbednosni faktori .Ekonomski migranti,ne postuju gradane,ni zakone zemlje gde su primljeni.Sto ce ih biti vise bice i vise problema.to je ziva istina.Gerontoloskom centru su starije osobe,kojima treba mir.da li bi politicari iz Beograda tamo ostavljali svoje roditelje.Gde su se organizovano,pobunili zbog ponasanja migranata,tamo se moglo i nesto uraditi,a to se radi zbog vlastite i imovinske sigurnosti.Ovde se ne radi o politici vec o tome koliko ce biti Subotica bezbedan grad...kazu da ce to biti privremeno, mislim da govore da bi se smanjile tenzije,dok se ne priviknemo..i da ti ljudi ne zive ovde,to je vec naseljavanje .Trebamo gledati nekoliko godina unapred,kakve ce to posledice imati.
ЈОВАН Odgovori
Зна се ко су организатори петиције. То је исправан потез. Остали се шлихтају Вучићевој политици, а Вучић бриселској. Брисел додељује квоте миграната чланицама ЕУ и Београду, а Београд регионима по принципу шаљи даље. Проблематично квислинговање.
rax Odgovori
szegyeljek magukat pasztorek! mast erre nem is lehet mondani. kar hogy bunford ur ijen piszkos jatetba belement
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.