Komentara: 6
Pregleda: 5614

SVM: Nisu (samo) stanovi za migrante pitanje u Subotici

10.05.2017. u 14:10h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Subotica prenosimo u celosti.
SVM: Nisu (samo) stanovi za migrante pitanje u Subotici

Jene Maglai predvodnik desetkovane odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, 9. maja se sa podneskom obratio Predsedniku Skupštine Grada Bunford Tivadaru, u kome traži sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada u vezi izgradnje stanova za migrante.

Jene Maglai  je u tišini sačekao da peticija bude uspešna, nesposoban je za to da sakupi 23 odbornička potpisa, i da pokrene  inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Subotice.

Gradski odbor i odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara želela bi da podseti Maglaija, da je SVM bila jedina stranka, koja je u saopštenju „Pravično negodovanje” reagovala na vest o planiranoj izgradnji stanova za migrante i stala na stranu građana u sakupljanju potpisa peticije. Na osnovu rezultata ove građanske inicijative  je 3761 građana Subotice potpisala onu peticiju, koju sada Jene Maglai probudivši se iz snova Trnoružice, želi da upotrebi za sakupljanje političkih poena.

U isto vreme građanska inicijativa je 4. maja došla do Tivadara Bunforda , koji će ovo pitanje staviti  na dnevni red sledećeg redovnog  zasedanja  Skupštine Grada, odbornici će  ovo razmatrati, i posle glasati – znajući, da će to biti zauzimanje političkog stava, pošto se radi o odluci Vlade, koja se odlukom Skupštine Grada ne može menjati.

O pitanjima ovakve težine, kao što je boravak migranata u Subotici,  treba govoriti otvoreno i nedvosmisleno.

Gradski odbor i odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara gledajući u oči građanima, uzima u obzir njihove interese, i vodi realnu politiku ali otvoreno govoreći vodi realnu politiku.

Gradnja stanova za migrante je zajednički projekat Vlade Srbije i Kraljevine Norveške, ostvarivanje projekta mogu isključivo zaustaviti oni, koji su doneli odluku. Iako je objašnjenje nezadovoljavajuće, subotičani se izjašnjavaju drugačije – odluka nije u rukama lokalne samouprave.

Međutim, svako od nas shvata, da je ovih dana počelo izmeštanje migranata iz Beograda u razna prihvatilišta širom zemlje.

Shodno ovome želeli bi da skrenemo pažnju na nekoliko veoma važnih okolnosti, koji utiču na naše živote: 5. maja Nenad Ivanišević je objavio, da se privremeno prihvatilište u Šidu zatvara. Znači, iako nema trenutnih rezultata, sloga građana neće biti bezuspešna.

Znajući to, da u Srbiji postoji pet stalnih i 14 privremenih prihvatilišta  - subotičko prihvatilište je privremeno, a izmeštanje migranata iz Beograda je započelo, skoro četiri hiljada potpisa  na peticiji, na osnovu negativnih iskustava predhodnog  perioda, što se odnosi na ponašanje migranata u Subotici, na salašima oko grada, u šumi i u voćnjacima, SVM najodlučnije očekuje, da u Subotici ne bude ni privremenog prihvatilišta, odnosno da se zatvori privremeno prihvatilište u Tuk Ugarnicama 23., koji radi od novembra 2015. godine.

Želeli bi podsetiti Jenea Maglaija da je on kao gradonačelnik izjavio ”zahvaljuje se Vladi Republike Srbije, nadležnom ministarstvu i Komesarijatu za izbeglice, pošto Subotica raspolaže sa najmodernijim tranzitnim centrom, ne samo u regiji, nego i šire.”

Interes subotičana je da se u Suboticu ne dovoze i zadržavaju migranti, koji su beznadežni i koje je pogrešna migrantska politika Evropske Unije pretvorila u žrtve.

Subotičani doživljavaju  Suboticu kao otvoreni i gostoljubiv grad, ali ne žele da budu taoci,  zbog pogrešne i slabe politike Evropske Unije.

Zbog svega ovoga na sledećoj sednici Skupštine Grada odbornici će razmatrati i ovo pitanje, do tada  apelovati na to, da nadležni sačuvaju grad i spokoj građana blizu Srpsko-Mađarske granice, njihovu bezbednost i svakodnevice zatvorivši privremeno prihvatilište.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5614

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

migranti

migranti u subotici

imigranti

prihvatilište za migrante

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.