Komentara: 68
Pregleda: 16866

SVM poziva građane da potpišu peticiju protiv gradnje porodičnih kuća za migrante

28.04.2017. u 13:30h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici izdalo je saopštenje povodom najave izgradnje smeštajnih kapaciteta koji bi bili dati na korišćenje migranskim porodicama koje su u procesu traženja azila u Srbiji. Saopštenje prenosimo u celosti.
SVM poziva građane da potpišu peticiju protiv gradnje porodičnih kuća za migrante

Izbeglički talas koji je zapljusnuo Evropu i različiti stavovi prema izbeglicama, migrantima i ekonomskim useljenicima, koji izazivaju sve veće razlike u pogledima, kao i pukotine između Brisela i nacionalnih država, nije zaobišao ni Srbiju – balkanska trasa ka EU vodi preko Srbije.

Stav Saveza vojvođanskih Mađara je bio jednoznačan i poznat još otkada su migranti zaposeli centar Kanjiže i kada su kampovi podignuti u Horgošu, na ulicama i voćnjacima Bačkih Vinograda, pa sve do izgradnje drugog reda žičane ograde, kada su salaši, vikendice, voćnjaci i šume pali kao kolateralna šteta masa koje u nadi boljeg života žele da stignu u EU – a to je da pogranični region ni Srbije ni Mađarske ne može da bude žrtva tih evropskih politika koje su izazvale ovaj proces.

Briselsko rukovodstvo Evropske unije treba da se suoči sa promenjenim retorikama nacionalnih država i politike prema migrantskom pitanju. Evropska unija ne može da gleda na Srbiju, koja je u procesu pridruživanja, na taj način da njene građane prisili na pogrešne odluke Brisela – deo tih loših odluka bi bila i izgradnja najmodernije opremljenih porodičnih kuća za migrante u Subotici.

Nenad Ivanišević je odluku, koja je donesena mimo građana Subotice i bez njihove podrške, tako objasnio kao da je jedan menadžer, naglasivši da gradnja neće biti finansirana sredstvima građana Subotice.

Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara najodlučnije osuđuje ovu retoriku, ovu odluku i poziva građane Subotice da u što većem broju potpišu peticiju kojom se izražava protivljenje da se u Subotici sagrade porodične kuće za migrante.

Ako govorimo o integraciji, onda prvo treba da se sami integrišemo i okupimo. Mi i naša deca imamo potrebu za radnim mestima, to predstavlja moralnu i materijalnu bezbednost.

Posao izabranog političara je da se u prvom redu bori za svoje državljane, da poboljšava njihovu mogućnost preživljavanja, da zaustavi odseljavanje mladih i sredovečnih ljudi. Politika kakvu Ivanišević vodi nema nikakav dodir sa realnošću. Reka migranata koji prolazi kroz naš grad je negativna za bezbednost ljudi i iza sebe je ostavila opasnost za javni red i mir.

Evropski političari priznaju da je zbog nedostatka stručnih znanja i nepoznavanja jezika integracija migranata u potpunosti propala.

To, da bi se iz sredstava Kraljevine Norveške migrantima podigle kuće za pola ulice ne donosi ništa za budućnost Srbije i Subotice – mi želimo ulaganja, radna mesta i bezbednost, a ne da mladi koje školujemo, napuštaju svoju rodnu grudu.

Očigledno građani Subotice i Srbije imaju različito viđenje stvari od Kraljevine Norveške. Ali naše ulice, kuće i budućnost nisu na prodaju, ne želimo da trgujemo svojom bezbednošću i budućnošću.

Pored svega toga, uopšteno i nekonzistentno objašnjenje prema kojem će kuće, koje se grade u okviru Gerontološkog centra – ukoliko se migranti tamo ne usele – služiti na korist starih, je samo po sebi iritantno.

Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara najodlučnije poručuje da ovakva vrsta vezane trgovine nije dolična Subotici.

Subotičani su uvek bili ponosni na to da žive u otvorenom i gostoljubivom gradu. Ali su oni već decenijama sve siromašniji, vizija budućnosti je sve bleđa. Subotičani su otvoreni i gostoljubivi, ali je došlo vreme da kažu ne ovakvom politiziranju, zarad sebe i svoje dece, bezbednosti, predvidljive i čovečanske budućnosti.

Ako se apeluje na čovečnost i humanost, neka se to onda čini u interesu građana Srbije i Subotice. Radna mesta, preživljavanje i bezbednost. To je na prvom mestu, jer ako u tome ne budemo složni, Suboticu i državu ćemo uvući u haotično i nepredvidivo stanje.

A 23. i 24. poglavlje na koje se Ivanišević poziva u svojoj izjavi nigde ne sadrži da  u Subotici treba podići pola ulice za migrante, time se pokrivati je zloupotreba i duboko omalovažavanje građana i birača Subotice, koji se pouzdaju u evropsku budućnost.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 68
Pregleda: 16866
Povezane vesti
Povezane teme
savez vojvođanskih mađara migranti migrantska kriza
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.