• Pregleda: 1559

Svi u borbi protiv vršnjačkog nasilja

U Plavoj sali Gradske kuće u petak je održan javni čas na temu „Uloga narodnih poslanika u sprečavanju vršnjačkog nasilja“ na kome su se čule analize faktora koji doprinose ovom problemu ali i načini da se poboljša bezbednost mladih u različitim lokalnim zajednicama u Srbiji.
Svi u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Na javnom času su učestvovali predstavnici škola, policije, Centra za socijalni rad, komunalne policije, Crvenog krsta...

- Subotica ima  sjajnu saradnju sa svima koji se bave ovom problematikom, škole su obučene da reaguju ukoliko se pojavi vršnjačko nasilje i u našem gradu za sada nema velikih problema. Sada i sada  decom razgovaramo na ovu temu, jer se  njihovo viđenje i viđenje nas odraslih koji smo prošli edukacije razlikuju – istakla je Nataša Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Projekat koji sprovodi Centar za istraživanje javnih politika ima za cilj da unapredi saradnju lokalnog i nacionalnog nivoa vlasti, pre svega aktera na lokalnom nivou i narodnih poslanika u razvijanju odgovora na uzroke vršnjačkog nasilja i da mladim ljudima koji treba da uđu u svet odraslih približi način na koji mogu da se uključe u donošenje odluka u vezi sa pitanjima od njihovog interesa.

- Javni čas se održava uz podršku OEBS-a i Grada Subotice, a projekat realizujemo u tri lokalne sredine u Srbiji – Aranđelovcu, Zemunu i Subotici – objasnio je Filip Stojanović, istraživač u Centru za istraživanje javnih politika. – Sproveli smo istraživanje u ovim sredinama i važno je napomenuti da se stavovi učenika i učenica i predstavnika lokalnih vlasti razlikuju kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Predstavnici lokalnih institucija smatraju da je vršnjačko nasilje izraženije kod osnovaca nego kod srednjoškolaca i da je prisutnije verbalno i „sajber“ nasilje. Učenici vide pozitivnu školsku klimu i saradnju roditelja i nastavnika u rešavanju ovih problema, dok narodne poslanike ne vide kao faktore u rešavanju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
C Odgovori
Svima usta silne borbe protiv nasilja već deceniju, a kad treba da se (u)radi nešto onda svi zatvaraju vrata.
Dux
Tako je pa nece valjda škole svoj ugled da kvare zbog tamo nekog “problemicica” ... pogotovo ak
Dux
pogotovo ako su romi u pitanju .... pa objavite ceo komentar nikoga nisam vredjao!!!
Istina... Odgovori
Kao u stara vremena bespogovornog jednoumlja koje nikada nije proslo. Bezbroj marioneta poltrona koji izigravaju nekog i nesto.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.