• Pregleda: 5334

"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

Za vikend u Subotici će se održati sportska manifestacija "Svi na koš" čiji je cilj popularisanje ženske košarke među mladima i na kojem će pored samog Ženskog košarkaškog kluba "Spartak" učestvovati i muški omladinski klub "Spartak", KK "Fantastik" i deca subotičkih osnovnih škola.
"Svi na koš" - akcija popularisanja ženske košarke

Politika kluba je da se dugoročno kroz dobar sistemski rad i edukaciju ulaže u razvoj najmlađih polaznika košarke i da oni budu baza za prvi tim i takmičenje u najvišim nacionalnim rangovima.

Predsednik ŽKK "Spartak" Aleksandar Toković osvrnuo se na trenutno stanje u ženskoj košarci u Subotici i istakao značaj organizovanja sportskih akcija sličnih ovoj kako bi se motivisale mlade igračice da kroz školu košarke unaprede svoje tehničko znanje i iskažu svoj talenat.

- "Činjenica je da većina škola u okviru svojih sportskih sala ima koševe, što znači da uslovi postoje, činjenica je i da je basket vrlo popularan, takođe znamo i da košarka ne poznaje godine, a ono što je najpozitivnije u svemu je što podstiče timski duh, pogotovo kod dece i generalno mladih stvara duh zajedništva, podstiče druženje i stvara osećaj obaveze. Činjenica je i da treba da se izgradi odnos prema košarci, pogotovo ženskoj i zato smo odlučili da napravimo ovakvu akciju, kao prvi korak u dugoročnoj investiciji. Ova dvodnevna manifestacija podržana je od strane škole košarke OKK Spartak, Grada Subotice i Košarkaškog saveza Srbije" - izjavio je Toković.

Bratislav Mitrović, direktor ŽKK "Spartak" smatra da dalji napredak ženske košarke u Subotici ne može da postoji dok se ne bude više pažnje posvetilo radu sa najmlađima. Sinergijom sa Omladinskim košarkašim klubom "Spartak" i KK "Fantastik" koji će promovisati žensku košarku pre svega u nižim razredima osnovnih škola cilj je da se obnovi škola košarke i da ona bude baza iz koje će ŽKK "Spartak" graditi svoj prvi tim.

- "Cilj akcije je popularizacija košarke koja u Subotici ima duboku tradiciju, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Ideju za ovakvu manifestaciju dale su bivše košarkašice Spartaka. Svedoci smo da je smanjeno interesovanje za bavljenje ovim sportom, pogotovo u ženskoj konkurenciji, a to je posledica slabijeg rada sa mlađim kategorijama. Zaključili smo da klub ne može da funkcioniše bez dobre baze subotičkih košarkašica" - izjavio je Mitrović

Trener OKK "Spartak", nekadašnji košarkaš MKK "Spartak" Jovan Sirovina oduševljen je idejom što će nastaviti rad sa decom koja su budućnost ovog sporta. OKK "Spartak" radi u 6 osnovnih škola i to sa decom od prvog do četvrtog razreda, a sve u cilju da bi deca kroz razna takmičenja stigla do prvog tima.

- "OKK Spartak podržava sve manifestacije koje odnose na animiranje dece, pogotovo nam je to značajno kada je u pitanju košarka, sport kojim se i mi inače bavimo. Nadam se da će u nedelju biti dobar odziv dece, da će ih i nastavnici dovesti u Halu i da će deca provesti jedan lep dan i družiti se sa svojim vršnjacima." - zaključio je Sirovina

OKK "Spartak" zajedno sa KK "Fantastik" pokriva skoro sve osnovne škole u gradu, što je po Sirovinovinim rečima ključan faktor u stabilizaciji košarke u Subotici i opstanku seniorskog kluba. Sirovina je izrazio nadu da će ova manifestacija biti jedna u nizu akcija koje će doprineti oživljavanju subotičke košarke, a posebno raduje najava potpisivanja sporazuma sa košarkaškim klubom iz Pečuja sa kojim će se se ostvariti razni vidovi saradnje.

KK "Fantastik" se sa zadovoljstvom odazvao ovoj akciji i raduje se prilici da pomogne ženskoj košarci. Ovaj klub radi sa decom u tri osnovne i jednoj srednjoj školi. Trener KK "Fantastik" Dragan Vidaković, smatra da je veoma važna podrška direktora ovih škola i da je posebno važno da se u rad uključi što veći broj dece.

Manifestacija "Svi na koš" podeljena je u dva dana - u subotu će biti održana prezentacija projekata iz oblasti sportskog marketinga u saradnji sa studentskom organizacijom "CeMar" pri Ekonomskom fakutetetu u Subotici, dok će dan kasnije biti održan Mini-turnir škola košarke iz Subotice i Pečuja u saradnji sa školama košarke „Fantastik” I OKK „Spartak” sa animiranjem dece u takmičenju u košarkaškim veštinama.

Ispred Košarkaškog saveza Srbije događaju će prisustvovati Ana Joković, nekadašnja reprezentativka, a danas potpredsednica KSS i Nataša Kovačević bivša reprezentativka, danas osnivač fondacije "Nataša Kovačević" i ambasador FIBA Evrope mladih za žensku košarku.

U nedelju od 10 do 15 časova u Hali sportova biće održan sledeći program:

  • Utakmica između ekipa devojčica uzrasta od 10 do 12 godina (godište 2004)
  • Utakmica između ekipa devojčica uzrasta od 13 do 14 godina (2001, 2002 godište)
  • Revijalna utakmica mešovitih ekipa košarkaša i košarkašica Subotice: Škola košarke "Fantastic", OKK "Spartak" dečaci 2001 i ŽKK "Spartak“ devojčice 1999-2001
  • Utakmica između ekipa košarkaša dečaci uzrasta od 10 do 12 (godište 2003)
  • Utakmica između ekipa košarkaša dečaci uzrasta od 10 do 12  (godište 2004)

U nedelju će takođe biti održan paralelni program „Otvoreni trening“, odnosno takmičenje dece posetilaca u košarkaškim veštinama. U okviru ovog programa očekuje se prisustvo dece iz više osnovnih škola iz Subotice

Za škole koje se angažuju na animiranju dece za posetu ovom turniru, dovedu ih u Halu i uzmu učešće u „Otvorenom treningu“, ŽKK „Spartak“ je u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije pripremio 30 košarkaških lopti koje će podeliti najagilnijim školama. Pobednici igara otvorenog treninga dobiće pojedinačne poklone.

Satnica programa za 23.novembar,2014:

9,45 : Otvaranje turnira

  • Jene Maglai, gradonačelnik Subotice
  • Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam
  • Ana Joković, KSS
  • Nataša Kovačević, osnivač fondacije – motivacioni govor o košarci

10,00 : Početak prve utakmice – loptu podbacuje Nataša Kovačević (Planirano je da se igra 4x8  minuta)

10,45 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi prve igre „Otvorenog treninga“ – igra sa košarkaškom loptom

Početak druge utakmice

11,30 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi druge igre „Otvorenog treninga“ – vođenje između čunjeva i podela košarkaških lopti školama sa najviše prijavljenih đaka u škole košarke

Početak revijalne utakmice

12,30 : podela poklon paketa pobedničkoj ekipi treće  igre „Otvorenog treninga“

Početak treće utakmice

13,15 : početak četvrte utakmice

14-14,30 : završetak turnira

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
E, vala baš! Odgovori
Svi na koš... a košarkašice Spartaka... u drugu ligu!
jovana Odgovori
treba pomoci i podignuti zensku kosarku sa dna na koje je pala ! ja podrzavam akciju, samo da se razjure nesposobni ljudi a pogotovo roditelji koji su iskompleksirani pa ce sve da krene napred, bogu hvala pa su vratili iskusne igracice pa da se jos neke dovedu a antitalenti sklone u zaborav, bolje fgresku priznati ikad nego nikad
posmatrač Odgovori
.... o čemu se priča ovde?
Pre godinu i po dana devojke koja ekipa je bila najbolja ekipa u Vojvodini preko noći su bili "izbačeni" iz kluba Prozivka.
Ko se brine ovde o ženskoj košarci?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.