Komentara: 1
Pregleda: 3990
Foto

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

24.11.2014. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U Hali sportova juče je održan sportski deo dvodnevne manifestacije "Svi na koš" koja je se po prvi put održava u Subotici. Cilj akcije, koju zajednički organizuju Ženski košarkaški klub "Spartak", OKK "Spartak", KK "Fantastik", a uz podršku grada Subotice i Košarkaškog saveza Srbije, je bio promocija i popularisanje košarke, pre svega ženske.
Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Specijalni gosti na jučerašnjoj sportskoj manifestaciji bila su deca iz Pečuja, a promoteri i predstavnici KSS bili su bile proslavljene košarkašice Ana Joković i Nataša Kovačević, osnivač i predsednik fondacije koja nosi njeno ime. Turnir je u ime grada otvorio Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam.

Tokom jučerašnjeg dana odigrano je nekoliko revijalnih utakmica u kojima su se sastali dečaci i devojčice iz Subotice i Pečuja, u okviru saradnje izmežu ova dva grada, odnosno dva kluba. Ekipu iz Pečuja dopratio je Šandor Foldi, nekadašnji trener u muškom i ženskom košarkaškom klubu "Spartak", a danas Sportski direktor škole košarke u Pečuju.

Glavni cilj održavanja manifestacije je želja ŽKK "Spartak", OKK "Spartak" i KK "Fantastik" da promovišu košarku generalno među mlađom poluacijom pre svega učenicima nižih razreda osnovnih škola u Subotici, kako bi se na vreme radilo sa talentovanom decom i time gradila kvalitetna baza za muški i ženski kolektiv u seniorskom rangu.

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Član GV zadužen za sport, omladinu i turizam poželeo je dobrodošlicu gostima i svima koji rade na afirmaciji sporta generalno, napominjući da je lokalna strategija razvoja sporta pred usvajanjem, te da se kroz nju očekuje malo organizovaniji pristup mlađim sportistima i uključivanju većeg broja dece, pogotovo ženske, a obećao je i da će Grad ubuduće obezbeđivati više novca za ženski KK, koji je ove godine iznosio dva miliona dinara.

- "Drago mi je da sam dobio priliku da poželim dobrodošlicu našim gostima iz Mađarske, isto tako i Ani i Nataši koje jesu najznačanije osobe kada je ženska košarka u pitanju. Grad Subotica jeste neko ko će uvek podržavati ovakve manifestacije. Ovo jeste jedan dobar početak i iskorak u razmišljanju kada je u pitanju promovisanje, ne smao ženske košarke, nego inače promovisanje sporta. U skupštini grada uskoro bi trebalo da bude usvojena strategija razvoja sporta u našem gradu. Kroz analizu smo konstatovali da svega 30% registrovanih sportista čine žene, što je izuzetno mali broj. Ovakve manifestacije služe da se omladina povezuje i da se promoviše zdrav način života, kao i da se stimulišu ženska deca da se više bave sportom" - izjavio je Ostrogonac

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Sportski direktor škole košarke iz Pečuja, nekadašnji trener muške i ženske ekipe Spartaka Šandor Foldi zahvalio se Subotici na pozivu i prilici da sa svoje četiri selekcije (dve muške i dve ženske) učestvuje na ovom turniru i izrazio nadanja da će Spartak smoći snage da se vrati na staze stare slave.

- "Ne znam kako da vam se predstavim, kao stari domaćin ili kao novi gost, pošto sam ponikao u Subotici i utu sma napravio prve košarakaške, zatim trenerske i profesorske korake, a sad sam u Pečuju, radim kao trener sa omladinskim pogonom i kao sportski direktor kluba "PVSK" iz Pečuja koji ima tradiciju dugu 95 godina. Drago mi je što smo dobili poziv da učestvujemo na ovom turniru, voleo bi da tu sportsko stručnu saradnju proširimo, prvo na klubskom nivou, kasnije možda na gradskom nivou. Posebno bi voleo da se Spartakova muška i ženska košarka vrate na put stare slave i tu sam da pomognem koliko god mogu."

Iako je razlika u godinama između Ane i Nataše gotovo 15 godina, njih dve imaju dosta zajedničkih stvari. Obe su sa 8 godina počele da se bave košarkom, a obe su nažalost zbog povreda morale da okončaju karijeru u zenitu svoj mogućnosti. Vežu ih i zajednički klubovi, ali iz drugih vremena. Ana kao dugogodišnja reprezenatativka dala je nemerljiv doprinos srpskoj košarci, a Nataša je tek trebala da korača tim putem, ali nažalost obe su morale da se povuku iz aktivne igračke karijere i započenu jednu novu koja je dirketno povezana sa onim što najviše vole.

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Ana Joković (1979), proslavljena košarkašica mnogih domaćih i inostranih klubova, danas potpredsednica Košarkašakog saveza Srbije izrazila je zadovoljstvo što je Subotica konačno počela da radi nešto na dugoročnom razvoju ženske košarke, napominjući da je srpska košarka generalno trnovit put u periodu od 2002. do 2012. godine, ali da se danas izdigla iz pepela, što govore i rezultati ženskih selekcija poslednjih par godina.

"Bila sam već neko vreme u kontaktu sa nekim ljudima iz Spartaka i čekala da se Subotica pokrene po pitanju ženske košarke i evo napokon smo dočekali taj dan, kada se klub uz pomoć novih ljudi i veteranki počeo da vraća na ono što je nekada bio. Nadam se da će nova uprava uz podršku garda pokrenuti žensku košarku i vratiti ga tamo gde mu je mesto. Košarkaški savez Srbije je uvek podržavao i uvek će podržavati ovakve akcije. Srpska košarka je posle nekoliko godina izostanka vratila se na velika vrata i u poslednjih par godina postigla neke vrlo zapažene rezultate na evropskoj i svetskoj sceni. Uskoro nas očekuju kvalifikacije za Olimpisjke igre i nadam se da ćemo posle duge pauze, od 1991. godine, ponovo uspeti da budemo deo Olimpijske porodice." izjavila je Joković i poželela Spartaku da ostane u Prvoj ligi, a da rad sa mlađim selekcijama bude zalog za budućnost i prvi korak Spartakovog povratka u društvo najboljih ekipa.

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Ispred fondacije koju je sama osnovala, bivša košarkašica Nataša Kovačević (1994) odazvala se pozivu i dala podršku manifestaciji "Svi na koš". Nesuđena odbojkašica, vrlo dobra košarkašica koja je za vreme svoje realtivno kratke karijere promenila nekoliko klubova. Teška saobraćajna nesreća, koja se desila pre nešto više od godinu dana, u kojoj joj je amputiran deo noge promenila joj je život, nažalost i okončala karijeru, ali kako kaže danas je spoznala sve one stvari u kojima maksimalno uživa, a jedno od njih je i afirmacija ženske košarke.

- "Posebno mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama i velika mi je čast što imam priliku da učestvujem u ovakvom projektu. Zaista je izvanredno videti sve te devojčice kako igraju i nadam se da će ih biti sve više i više. Ana i ja smo u ime KSS doneli neke majice i lopte, a nadam se da će ih dobro iskoristiti." - zaključila je Kovačevićeva

Održana košarkaška akcija "Svi na koš"

Predsednik ŽKK "Spartak" Aleksandar Toković se zahvalio gostima na podršci akciji, a posebno Snežani Dudaš, Melindi Gubi, Ani Merković i svim entuzijastima koji su pomogli da se sve ovo realizuje. Ženski kolektiv naredne godine slavi 70 godina postojanja, a taj značajan jubilej će biti prikladno obeležen, rekao je Toković,  i to će biti prilika da se prisete Karla Kopilovića i svih drugih koji su decenijama unazad dali veliki doprinos razvoju ŽKK "Spartak".

Izvor: Subotica.com

Sportska manifestacija "Svi na koš"

Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš" Sportska manifestacija "Svi na koš"
Pogledaj ostale fotografije

Najava košarkaške akcije "Svi na koš"

Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš" Najava košarkaške akcije "Svi na koš"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3990

Povezana vest

Povezane teme

ženski košarkaški klub spartak

žkk spartak

omladinski košarkaški klub spartak

okk spartak

kk fantastik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.