Komentara: 10
Pregleda: 4061

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom biće obeležen u petak

19.03.2014. u 16:06h
Izvor: RTV Yueco
Daunov sindrom je je genetski poremećaj čiji stvarni uzrok nastanka još uvek nije poznat, ali je utvrđeno da se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Karakteristike su, specifičan izgled lica i mentalna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma. Svetski Dan osoba sa Daunovim sindromom biće obeležen u petak nizom aktivnosti koje organizuje Udruženje „Zajedno“ sa željom da se skrene pažnja javnosti na sve osobe sa invaliditetom čijim porodicama je potrebna šira društvena podrška za podizanje dece sa ovim sindromom.
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom biće obeležen u petak

Jedno vreme se verovalo da Daunov sindrom uzrokuje starost majki, ali i mlađe majke rađaju decu sa ovim sindromom. Utvrđeno je da se na 800 do 1000 rođene dece rodi jedno sa Daunovim sindromom, a kod majki koje su starije od 35 godina taj odnos je 1:600. Osobe sa ovim sindromom ranije su živele oko 20 godina zbog nepostojanja odgovarajuće zdravstvene zaštite, a ne zbog samog sindroma. Danas je prosečan životni vek osoba sa Daunovim sindromom između 55-60 godina. Iz Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ ističu da bi društvo trebalo da pruži širu podršku porodicama koje podižu decu sa Daunovim sindromom budući da smo se kao država reformski opredelili da deca sa smetnjamam u razvoju odrastaju u porodicama, a ne u ustanovama, te da je u tom smislu potrebno osnažiti porodice.

Grad Subotica pruža pomoć osobama sa invaliditetom,među kojima su i osobe Daunovim sindromom i to kroz plaćanje usluge Dnevnog boravka za oko 25-oro dece ometene u razvoju u okviru PU „Naša radost“. Grad plaća i Dnevni boravak za 28. višestruko ometene dece u Dnevnom boravku „Kolevke“, dok za njih 36 plaća boravak u Dnevnom boravku u OISŠ „Žarko Zrenjanin“. Osim toga Grad finasira i uslugu personalnog asistenta za 32 naša sugrađana. Kako ističe član GV zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, Grad kroz konkurse pomaže i humanitarnim udruženjima koja se bave ovom tematikom.

U povodu obeležavanja Svetskog Dana osoba sa Daunovim sindromom u petak će dva korisnika Dnevnog boravka OIŠ „Žarko Zreanjin“ od 11 do 13 časova raditi u Mc Donaldsu kako bi pokazali da i osobe sa ovim sindromom mogu biti korisni članovi društva. Program se nastavlja u Hotelu Galerija u 17 časova modnom revijom na kojoj će učestvovati 27-oro dece i odraslih uz podršku pojedinih subotičkih butika, a od 18 časova će biti održana kreativna radionica koju će voditi slikari. Za 28. mart je zakazan okrugli sto koji će se baviti problematikom osoba sa Daunovim sindromom kome će prisustvovati i predstavnici Pokrajinske vlade. Okrugli sto će biti održan u Plavoj sali Hradske kuće od 11 časova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 4061

Povezana vest

Povezane teme

daunov sindrom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.