Komentara: 0
Pregleda: 3141

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14.06.2012. u 12:56h
Izvor: RTV City
Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava od 2005.godine. Za svetski dan davalaca krvi uzet je 14. juni, datum rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača osnovnih krvnih grupa, što je omogućilo početak bezbedne transfuzije.

Na predlog Svetske zdravstvene organizacije, taj dan je u svetu počeo da se obeležava 2004. godine, a u Srbiji godinu dana kasnije. Posvećen je milionima ljudi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući tako svaki dan hiljade života.

Rezerve krvi na odeljenju transfuziologije Opšte bolnice Subotica su na zadovoljavajućem nivou, a povremene nestašice retkih krvnih grupa premošćavaju se direktnim pozivanjem davalaca. Osim toga, svako ko se odluči da dobrovoljno da krv imaće i "mali sistematski pregled".

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Humani subotičani na Otvorenom Univerzitetu u akciji dobrovoljnog davanja krvi

Nedavno je održana tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota 2012" i prikupljeno je 74 litre krvi od 165 davalaca.

Crveni krst Subotice i Zavod za transfuziologiju opšte Bolnice Subotica tokom godine organizuju niz akcija dobrovoljnog davanja krvi na nekim od poznatijih lokacija kao što su Ekonomski Fakultet; Gimnazija i Otvoreni Univerzitet. 

Pored ovih privremenih lokacija svakodnevno je dostupno i odeljenje transfuziologije Opšte bolnice u Subotici,  od 7 do 11 časova.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3141
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

transfuziologija opšta bolnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.