• Pregleda: 3520

Svečano otvorena Svetosavska nedelja

U Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" sinoć je svečano otvorena tradicionalna manifestacija Svetosavska nedelja, koja će trajati do 27. januara 2015. godine. Zbog brojnih obaveza Vladika bački Irinej nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanom otvaranju pa je sinoćnju manifestaciju otvorio arhijerejski namesnik subotički, otac Miodrag Šipka.
Svečano otvorena Svetosavska nedelja

„Sveti Sava se neprestano napajao sa neiscrpnog izvora nauke Hristove. Zbog toga je potrebno da bdimo nad sobom, potrebno je da radimo na sebi, potrebno je da sebe popravljamo, jer na taj način ćemo da popravljamo i one oko sebe, a na taj način i celokupno društvo. Želim da podsetim i sebe i vas da pored ovakvog sabranja, potrebno je sabirati se i u Svetim tajnama crkve, jer jedino na taj način možemo da spojimo ovaj vidljivi vid sabranja i poštovanja Svetoga Save sa onim mnogo značajnijim i važnijim, duhovno sledovanje Svetome Savi“, ovim rečima se gostima obratio otac Miodrag Šipka i proglasio Svetosavsku nedelju otvorenom.

Kao i svake godine, program je počeo otvaranjem samostalne izložbe slika, ove godine izloženi su radovi grafičkog dizajnera, slikarke, ikonopisca Olgice Stefanović, pod nazivom „Vrt pravednika“.

„Olgica ne bira motive koje će otelotvoriti, nego motivi biraju nju kao izvođača.Sve što potom sledi počevši od više ili manje složenih tehničkih i tehnoloških zahteva, preko njenog upornog nastojanja da ne izmišlja nepostojeće, ali i da ne ostane duhovni ikonopista, zatim da odgovori  izazovima vremena u kojem živi, do potrebe da očuva tajnu lepote živopisa, ikone, motiva, teme, slike koji su je izabrali i još pojača njihov molitveni bruj. Samo je teška i žestoka po pravilu neizvesna borba smernog slikara i ikonopisca sa materijom koja se odupire duhu i njegovim neuhvatljivim zahtevima i prohtevima“, upoznala nas je sa Olgičinim radom Vesna Bašić.

Njen autorski projekat pod nazivom MOJA ĆIRILICA, autentičan je zapis o srednjovekovnoj srpskoj umetnosti, zapis koji čuva od zaborava i pokazuje svu lepotu ćiriličnih slova. Izložbama ovih radova Olgica Stefanović svrstala se u red onih koji na najbolji način predstavljaju našu kulturu, ne samo u Srbiji već i širom sveta.

“Za mene ćirilično slovo predstavlja spas, nešto što treba  da održimo, nešto zbog čega treba da se borimo, kao simbol Pravoslavlja, jer sve što je nama sveto napisano je ćiriličnim pismom. Ova izložba je misija koja je bila ne samo u Srbiji, bila je u Kanadi, Rusiji, Ljubljani, i nadam se da će biti i dalje. Mislim da treba da se ponosimo našom lozom Nemanjića i njihovim ktitorstvom, i tadašnjim svetosavljem koje je bilo na vrhuncu“, rekla nam je autorka izložbe Olgica Stefanović.

Na otvaranju je nastupio i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića.

Danas, 22. januara 2015. u 19 časova u zadužbini Dušana Radića, biće predstavljen književni portret Vladimira Kecmanovića. Gosti će biti dr Slobodan Vladušić i Vladimir Kecmanović.

Kompletan Program obeležavanja Svetosavske nedelje (21-27. januar) možete pogledati u povezanim sadržajima, u nastavku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
bona fide Odgovori
Ovi sto se kace na crveni palac zelim da im crkne krava.
Nije u duhu SVETOSAVLJA ali sta drugo da im pozelim.
Mirko Odgovori
Svetosavlje ste direktno povezali sa naprednom strankom, popovima, i ostalim nacionalistički akterima.
Maki Odgovori
@Mirko
A zašto Svetosavlje ne povezivati sa popovima (*sveštenicima) ???
DJuro Odgovori
Pazi sta ovaj pop nalupeta , nauka hristova ,cudna neka nauka izgleda i ocigledno proverljiva.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.