Komentara: 0
Pregleda: 4410
Foto

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

19.04.2016. u 09:10h
Izvor: Subotica.com
Besedom vladike bačkog Irineja u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” sinoć je otvorena 24. po redu Nedelja pravoslavlja.
Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

Sedmodnevna duhovno-kulturna manifestacija će i ove godine posetiocima ponuditi bogat program u vidu književnih , duhovnih tribina i koncertnih večeri.

Čestitajući Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ četvrt veka postojanja vladika bački Irinej je istakao da je glavna potvrda predanosti na negovanju kulurnih vrednosti Vukova nagrada, koja je ovoj instituciji potpuno zasluženo dodeljena.

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

- Kako Vuka Stefanovića Karadžića smatramo jednom od najvažnijih figura naše književne i kulturne istorije, tako i Vukovu nagradu mogu da dobiju samo oni koji su stvarno dali doprinos kulturi i stvaralaštu našeg naroda. Mislim da je ova prestižna nagrada potpuno zasluženo dodeljena Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i kao episkop eparhije koja je bila predlagač da se nagrada dodeli baš ovoj kulturnoj instituciji najiskrenije im čestitam na značajnom jubileju -ovim rečima je vladika bački Irinej otvorio manifestaciju, podsećajući da ona godinama okuplja eminentne umetnike i kulturne pregaoce.

Manifestacija je otvorena izložbom posvećenom jednom od najobrazovanijih i najznačajnijih bogoslova, episkopu bačkom Irineju Ćiriću. Izložbu „Vladika Irinej Ćirić 1884-1955“ je priredila mr Gordana Petković, viši kustos Muzeja grada Novog Sada, koja je kroz dokumenta, fotografije, portrete i autoportrete pokušala da predstavi život i delo jednog od najučenijih episkopa.

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

- Imala sam sreću da sam polazište za izložbu imala u Biblioteci Matice Srpske jer tamo postoji fond, koji se zove Poklon biblioteka Irineja i Stevana Ćirića, koji pored dokumenata, fotografija, sadrži i lične predmete episkopa Irineja. To mi je bila polazna tačka, a zatim sam svoja istraživanja nadogradila u arhivima crkvenih opština, u Arhivu Novog Sada i Muzeju Vojvodine. Veoma teško je napraviti pravi odabir kada se na najbolji način želi prikazati život i delatnost jedne ličnosti, a u ovom slučaju reč je o zaista bogatom životu i delu episkopa Ćirića, koji je bio zaista svestran. Pored toga što je bio preko tri decenije episkop bački, bio je izuzetno aktivan u međunarodnim crkvenim pokretima gde je predstavljao SPC, ali se bavio i književnošću, slikarstvom, muzikom. Bio je zaista jedan vrhunski intelektualac-kaže autorka izložbe Gordana Petković.

Veče je uveličalo i pojanje Mešovitog hora Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića.

Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja

U Zadužbini Dušana Radića večeras će sa početkom od 19 časova biti održana književna tribina, na kojoj će biti predstavljeno delo „Tri poeme“ akademika Matije Bećkovića.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja Svečano otvorena Nedelja pravoslavlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 4410
Povezane teme

skc sveti sava

nedelja pravoslavlja

vladika bački irinej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.