Komentara: 19
Pregleda: 2253
Foto

Svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

21.09.2020. u 11:14h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrade „Mali Princ“ reditelju i dramaturgu Vladimiru Andriću sinoć je u Dečjem pozorištu svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decu.
Svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

Uz ostvarenja ovogodišnjeg laureta „Malog Princa“, kao što su „Laku noć deco“, odrastale su generacije.

- Nagrada je velika, a Princ je Mali. Sa lutkama sam se sreo slučajno. Bio sam student režije kada je sve to zakuvao Duško Radović, koji mi je „uvalio" da režiram prvu dramu namenjenu deci i mladima, kad sam imao 20 godina. A posle toga i prvu seriju, koja je bila lutkarska - rekao je Stevan Andrić prilikom dodele nagrade. - Moj tekst bez lutke ne bi bio ništa specijalno. Imao sam sreću da se bavim onim što mi je i zanat, i što mi je više od hobija, moja jedina prava zabava. Primio sam više nagrada, ali ova mi se izdvaja zato što sam jedan od poklonika Antoana De Sent Egziperija, tate „Malog princa", to je jedan od najautentičnijih ljudi na svetu, čitajte „Zemlju ljudi“ i  „Citadelu“.

Svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decuU ime grada domaćina, ljubitelje teatra za najmlađe pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući ponos što se festival održava uprkos pandemiji.

- Ova smotra dečje radosti održaće se uprkos pandemiji koja je pogodila ceo svet. Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje treba mnogo kreativnosti - poručio je Bakić. - Pandemija je onemogućila da u naš grad dođu naši prijatelji iz Kine, Argentine, Irana... Ali zahvaljujući savremenim tehnologijama moći ćemo da uživamo u njihovim predstavama. Okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu.

Svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decuPo rečima Dragane Milošević, pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, nije teško biti na njenoj funkciji, s  obzirom da je Subotica trenutno jedan od vodećih kulturnih centara u zemlji.

- Najveća radost je stvarati za decu. Ona nam vraćaju ono iskonsko detinje u nama, da budemo dovoljno maštoviti iako smo odrasli. A mi zauzvrat moramo voditi brigu o njima - jasna je Milošević. - Deca su najviše trpela tokom čitave ove pandemije. Možda su je i najviše proživela, u nedostatku onoga što čini detinjstvo. Ponosna sam što smo danas u prilici da im to detinjstvo omogućimo, da nastave da uživaju u ovim divnim predstavama koje su pravljene isključivo za njih.

Svečano otvoren 27. Međunarodni festival pozorišta za decuU okviru glavnog programa festivala, publika će uživo moći da pogleda pet predstava iz Srbije, među kojima su „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Dankan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dens” iz Novog Sada i predstavu „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovane video projekcije u bioskopu "Eurosinema", gde će na velikom platnu publika moći da pogleda predstave „Kraljica boja” austrijskog pozorišta Fauerblau, „Pingvin” Regionalnog lutkarskog pozorišta iz Brjanska, „Guli” u produkciji Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela, „Alisine avanture u zemlji čuda” nemačkog pozorišta Zenobia, te predstavu „Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 2253

Povezana vest

Povezane teme

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

predstave za decu

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.