Komentara: 0
Pregleda: 1689

Vladimir Andrić i Slavčo Malenov dobitnici nagrade za životno delo „Mali Princ”

16.09.2020. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Pisac, dramaturg i reditelj Vladimir Andrić i bugarski reditelj Slavčo Malenov dobitnici su ovogodišnje nagrade za životno delo „Mali princ”, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ove godine po prvi put biće dodeljena i posthumna nagrada za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.
Vladimir Andrić i Slavčo Malenov dobitnici nagrade za životno delo „Mali Princ”

Vladimir Andrić je završio je Valjevsku gimnaziju, a diplomirao pozorišnu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od svoje dvadesete godine piše i režira mahom za decu, a duže od četiri decenije je radio u Dečjoj redakciji Televizije Beograd. Za televiziju je napisao oko 300 epizoda lutka-serije „Laku noć, deco“ i oko 250 epizoda serijala „Pustolov“. U pozorištu mu je igrano šest drama, a na radiju izvedeno dvadesetak. Objavio je dela „Napred plavi, smeđi i crni“, „Večernji slon“, „Srce na zidu“, „Pisma iz peršuna“, „Pustolov“, „Daj mi krila jedan krug“ i mnoga druga, a njegove pesme i priče nalaze se u bukvarima i čitankama, dok je „Pustolov“ deo lektire za osnovnu školu. Dobitnik je svih značajnih srpskih nagrada u oblasti književnosti za decu i jedne međunarodne, Evropskog centra književnosti i medija za decu i mlade za knjigu „Daj mi krila jedan krug“.

Slavčo Malenov je jedno od najznačajnijih imena bugarskog lutkarstva. Ovaj reditelj, profesor lutkarske režije, autor knjiga o lutkarstvu i prevodilac diplomirao je 1978. godine režiju za lutkarsko pozorište na VITIZ-u, a 1986. godine specijalizovao se na Internacionalnom institutu za marionete u Francuskoj. U svojoj bogatoj karijeri radio je kao stalni reditelj u pozorištima širom Bugarske, od 1992. godine je redovni predavač režije za lutkarsko pozorište u NATFIZ „Krsto Sarafov“, realizovao je preko 90 predstava za decu i odrasle, a preferirao je žanr bajke i estetiku marionetskog lutkarskog pozorišta. Režirao je predstave u raznim državama sveta, koje su učestvovale i nagrađivane na brojnim međunarodnim festivalima, a takođe je autor brojnih prevoda i publikacija, kao i knjiga „Laboratorija M“, „Adaptacije bajki za lutkarsko pozorište“ i „Dizajn scenske rasvete“. Dobitnik je velikog broja nagrada i Ordena Ćirila i Metodija.

Zoran Lozančić je glumačku karijeru započeo u Narodnom pozorištu u Nišu osamdesetih godina prošlog veka, nastavio je u Narodnom pozorištu u Pirotu, a od 1983. godine je bio stalni član Pozorišta lutaka Niš u koje dolazi na insistiranje velikana jugoslovenske režije Jovana Bate Putnika. Kao glumac, glumac-lutkar i glumac-animator dosegao je vrh lutkarske umetnosti u više od 60 premijernih predstava, a pored glumačkih ostvarenja, sa velikim uspehom režirao je u svojoj matičnoj kući i drugim pozorištima u Srbiji. U svet lutkarske režije ulazi 1993. godine postavkom komada „Olovka piše srcem”, nakon kojeg su usledile predstave „Psić Tobi”, „Bila jednom ljubav jedna”, „Tri praseta”, „Čarobnjak iz Oza” i „Lepotica i zver”, koje beleže uspehe na domaćim i inostranim festivalima, te nižu nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, animaciju, kreaciju lutaka i glumačke nagrade. Predstavi „Carev zatočnik”, koju je postavio 2005. godine, dodeljeno je čak 19 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima i još pet nagrada na 6. Bijenalu scenskog dizajna Srbije, čime je postala najnagrađivanija predstava u istoriji niškog Pozorišta lutaka. Nosilac je više od 50 individualnih i kolektivnih nagrada.

Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, kao kombinacija uživo izvedenih predstava i onih koje će se prikazivati kao biskopska projekcija. Ovogodišnje, 27. izdanje donosi 11 predstava za decu iz celog sveta, a festival će u nedelju svečano otvoriti ceremonija dodele nagrada za životno delo „Mali princ” u Dečjem pozorišu Subotica, s početkom u 17 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1689

Povezane vesti

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

mali princ

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.