• Pregleda: 5375

Svečana akademija povodom 120 godina Hemijsko-tehnološke škole

Svečanom akademijom, kojoj su prethodili sportski susreti, Hemijsko-tehnološka škola obeležila je 120 godina postojanja. Na rođendan, Škola je otvorila vrata i svim budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima, koji su želeli da se informišu o uslovima upisa i obrazovnim profilima.
Svečana akademija povodom 120 godina Hemijsko-tehnološke škole

Tradicionalno proslavu Dana škole uveličali su đaci i profesori iz bratskih škola iz Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Beograda i Obrenovca koji su učestvovali u sportskim aktivnostima. Među gostima bili su i mnogobrojni partneri, predstavnici Grada Subotice,  kao i posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević, koji nije krio duševljenje obrazovnim procesom i opremljenošću škole, dodajući da će u punom  sjaju zablistati tek  kada dobije fasadu, za koju je izdvojeno 156 miliona dinara.

- U ovoj školi imamo dosta dobrih primera popularnog dualnog obrazovanja, škola ima proširene delatnosti i ostvaruje prihode. Ali ono što smo primetili je da postoji velika razlika između spoljašnjosti i unutrašnjosti škole.  Unutrašnjost je veoma opremljena, sređena. Izuzetno nam je drago da tako nešto postoji, a s druge strane presrećni smo što će jedna velika investicija doprineti da škola bude uređena i sa spoljne strane, pa da postane jedna od najlepših zgrada u Subotici -kaže Miloš Blagojević.

Na tri područja rada, u oblasti hemije, nemetala i grafičarstva, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, kao i tekstilstva i kožarstva,  Hemijsko-tehnološka škola će ove školske godine upisati šest odeljenja na srpskom i tri na mađarskom nastavnom jeziku.

 -Obrazovni profili koji bi bili su tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, hemijski laborant, prehrambeni tehničar, kombinovano odeljenje pekar-mesar  i modelar odeće na srpskom nastavnom jeziku, a na mađarskom nastavnom jeziku to bi bio tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, prehrambeni tehničar i modelar odeće - kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole - Voleli bismo da se naši gosti što bolje upoznaju sa resursima koje nudimo, da se uvere da smo škola znanja i veština, koja na najbolji način obezbeđuje ispunjavanje interesa lokalne zajednice. Naši đaci imaju kompentencije koje im omogućavaju da uspešno nastave studiranje posle srednje škole ili da se zaposle u svojoj struci.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Harish Bogdan Odgovori
Svaka čast i sve pohvale našoj dragoj pofesorici Srpskog jezika koja nas je pripremala za ovu predstavu veliko joj hvala!Svaka čast i svim ostalim predstavnicima naše škole bili su fenomenalni sve pohvale direktoru naše škole i sekretarijatu kao i zameniku ;) ko čita ovaj komentar a još nije upisao našu školu verujte neće se pokajati ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.