Komentara: 5
Pregleda: 3084

Sunčevi kolektori za Gerontološki centar

02.12.2011. u 18:03h
Izvor: RTV Yueco
Sunčevi kolektori za Gerontološki centar

U Gerontološkom centru potpisan je ugovor o ugradnji sunčevih kolektora između predstavnika Gerontološkog centra i firme "Interklima" iz Vrnjačke banje. Projekat košta 15 miliona dinara od kojih je republički Fond za zaštitu životne sredine izdvojio 10 miliona, a Gerontološki pet miliona dinara.

Gerontološki centar u Subotici je 2001.godine pokrenuo projekat za energetsku efikasnost objekata. Potpisan je ugovor za početak montaže solarnih panela na glavnoj zgradi i u četvrtoj faza bi bila uvedena i termoizolacija. Uštedi se i do pet miliona dinara godišnje energije.

Podizanje energetske efikasnosti objekata i ovo je treći projekat u gradu. Prvo je bilo zamena prozora na Gradskoj bolnici, zatim donacija sunčevih kolektora od Slovačke za subotičku “Kolevku” i treći projekat u Gerontološkom centru. Na ovaj način se i smanjuju materijalni troškovi insitucijama.

Ministarstvo životne sredine je u protekle tri i po godine uradilo mnogo po pitanju energetske efikasnosti objekata i obnovljivih izvora energije. Mi smo energetski neefikasna zemlje i ne koristimo obnovljive izvore energije koliko bi trebalo. Vlada RS u protekle dve godine je donela čitav niz zakonskih akata kada je u pitanju energetska efikasnost objekata.

Domaćinstva mogu da računaju na subvencije i povoljne kredite za uređenje fasada i termoizolaciju kuća i uvođenje efikasnijeg grejanja. U zemljama Evropske unije olakšice za te namene već godinama imaju i građani i privreda.Srbija se uključuje i u sve evropske i svetske akcije za štednju energije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3084
Povezane teme

gerontološki subotica

gerontološki centar subotica

solarno grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.