• Pregleda: 2668

Sunčevi kolektori za Gerontološki centar

Sunčevi kolektori za Gerontološki centar

U Gerontološkom centru potpisan je ugovor o ugradnji sunčevih kolektora između predstavnika Gerontološkog centra i firme "Interklima" iz Vrnjačke banje. Projekat košta 15 miliona dinara od kojih je republički Fond za zaštitu životne sredine izdvojio 10 miliona, a Gerontološki pet miliona dinara.

Gerontološki centar u Subotici je 2001.godine pokrenuo projekat za energetsku efikasnost objekata. Potpisan je ugovor za početak montaže solarnih panela na glavnoj zgradi i u četvrtoj faza bi bila uvedena i termoizolacija. Uštedi se i do pet miliona dinara godišnje energije.

Podizanje energetske efikasnosti objekata i ovo je treći projekat u gradu. Prvo je bilo zamena prozora na Gradskoj bolnici, zatim donacija sunčevih kolektora od Slovačke za subotičku “Kolevku” i treći projekat u Gerontološkom centru. Na ovaj način se i smanjuju materijalni troškovi insitucijama.

Ministarstvo životne sredine je u protekle tri i po godine uradilo mnogo po pitanju energetske efikasnosti objekata i obnovljivih izvora energije. Mi smo energetski neefikasna zemlje i ne koristimo obnovljive izvore energije koliko bi trebalo. Vlada RS u protekle dve godine je donela čitav niz zakonskih akata kada je u pitanju energetska efikasnost objekata.

Domaćinstva mogu da računaju na subvencije i povoljne kredite za uređenje fasada i termoizolaciju kuća i uvođenje efikasnijeg grejanja. U zemljama Evropske unije olakšice za te namene već godinama imaju i građani i privreda.Srbija se uključuje i u sve evropske i svetske akcije za štednju energije.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
spaki Odgovori
Zar nije gosp. Ivanišević dao ostavku na mesto direktora? Da nije slučajno nova direktorica trebala da bude na slici?
andrea Odgovori
Pa covek je fotogenican!
CIRINELA Odgovori
Svima onima koji tvrde da kritikujem sve - ova ideja je jako dobra. Bravo za ovaj potez!
BAĆO Odgovori
Bože spaki!
Pa zar ne vidiš da je dao ostavku:)
shomi Odgovori
Lideri u inovacijama. Gerontoloski potvrdjuje da je zasluzop svaku nagradu koju je dobio. A nadobijao ih je...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.