• Pregleda: 2924

SuBus dnevno ima oko 30.000 evidentiranja karata

Subotičani su prihvatili novi elektronski sistem naplate karata u javnom prevozu SuBus, ocenjeno je u Javnom preduzeću Suboticatrans na osnovu broja izdatih smart kartica, njihovog korišćenja i drugih povratnih informacija.
SuBus dnevno ima oko 30.000 evidentiranja karata

Kako je Tanjugu rečeno u ovom preduzeću, u protekloj godini sprovedena je liberalizaciju tarifnog sistema i uvedene su nove tehnologije u izdavanju karata i praćenja saobraćaja u realnom vremenu, koji u tehničkom i tehnološkom smislu omogućavaju veći protok putnika.

Kako je izjavio savetnik direktora ovog preduzeća Pera Marković, SuBus je uveden krajem 2012. godine, a za nešto više od godinu dana korišćenja sistem je u potpunosti zaživeo.

- On je postigao efekat koji smo mi kao preduzeće želeli i težili, a putnici su u značajnom broju prihvatili taj sistem, s tim da postoji još jedan broj putnika koji i dalje kupuje karte u autobusu kod vozača, bez obzira što im je omogućen visok popust kroz 'elektronski novčanik' - rekao je Marković.

On je ovu tvrdnju ilustrovao podacima koji govore da je u SuBus sistemu trenutno u opticaju ukupno oko 22.000 elektronskih kartica, od čega 7.900 mesečnih pretplatnih karata, oko 5.000 "elektronskih novčanika", 9.000 povlašćenih karata za lica starija od 65 godina.

Prema njegovim rečima, SuBus sistemu dnevno se beleži u proseku od 25.000 do 30.000 dnevnih evidentiranja sa karticama, dok se dnevno kod vozača proda oko 2.400 karata.

- Većina putnika je prihvatila sistem zato što je dizajniran tako da bude olakšanje i putnicima i prevozniku. Putnicima daje mogućnost lakšeg i bržeg ukrcavanja i iskrcavanja i prolaska kroz vozilo, a preduzeću da brže reaguje na promenjene okolnosti na liniji, odnosno da mnogo brže prilagodi linije gustini saobraćaja - rekao je Marković.

Autobusi ovog preduzeća prevezli su u prošloj godini oko šest miliona i 350.000 putnika, što je za jedan odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Kako je rečeno u ovom preduzeću, Suboticatrans i subotička lokalna samouprava blizu su postizanja ugovora po kojem će biti regulisana medjusobna prava i obaveze.

Prava se odnose na cenovnu politiku ovog preduzeća, popuste za određene kategorije stanovništva i održavanje nerentabilnih linija, uz jasno navedene troškove takvog poslovanja, ali i obaveze lokalne samouprave da finansira te troškove.

Ovakvi ugovori postoje u većim gradovima Evrope, ali i u gradovima u Srbiji poput Beograda ili Niša, a prema oceni rukovodstva Suboticatransa, izostanak ovakvog odnosa dovešće u pitanje održivost javnog prevoza u Subotici.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

10
dule Odgovori
Sve je ok sem poništavanja karata na izlazu. Sreća pa nema velikih gužvi u našem gradskom prevozu. Kako bi protok putnika bio brži trebalo bi ukinuti poništavanje na krajnjoj stanici.Nema potrebe za tim.
komsija Odgovori
pa naravno da ima 15000prilikom ulaska i 15000 prilikom izlaska ako su uracunati i izmisljeni putnici
kokicar Odgovori
to znaci da imaju u proseku oko 8000000 eura godisnje prihoda pa kukaju i traze pare iz budzeta za kupovinu novih autobusa
Marko Odgovori
@kokicar
Kojom logikom si ti ovo izracunao? :D Slatko sam se nasmejao.
U pitanju su mesecne karte covece Boziji a ne pojedinacno kupovanje :D
kokicar Odgovori
za mene je jos uvijek SU BUS / SUBOTICA TRANS iako su ga prekrstili PA TI RACUNAJ MARKO KOLIKO SU ZGRNULI PARA OD SIROTINJE samo na kojekakvim karticama
Marko Odgovori
@kokicar
E pa gresis... Da ovaj grad malo vise finansijski pomaze Su transu, cene karata bi bile mnogo manje. :)
Devix Odgovori
Auuuu KOKICAR brate, ti si nesto gadno smuckao, koga su prekrstili?? :)
darijus Odgovori
Džaba vam sve kada neznate da rukovodite preduzećem i neka gradjanima g-din Pera Marković objasni zašto je prevoz u subotici najskuplji u srbiji,koja logika i računica su im bile zvezde vodilje kada su došli do te cifre?
Da li ima veze SU-BG Odgovori
Da li mi neko može reći da li su akteri (firme proizvođači, zastupnici ...) sti ili imaju neke međusobne veze u Subotici i Beogradu tj SuBus i Bus Plus?
merhaba Odgovori
@Da li ima veze SU-BG

Nemaju veze nikakve, niti međusobno karte iz Beograda važe ovde ili karte iz Subotice tamo. A i subus, je samo naziv za to od Subotica-transa i u njihovom je vlasništvu skroz, bez ikakve druge firme kao u Beogradu. Jedino što ti ljudi što iz one firme što su postavljali te mašine (d-logic) i dalje rade kao programeri za subus sistem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.