Komentara: 3
Pregleda: 3873
Foto

Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

13.08.2014. u 17:55h
Izvor: RTV Yueco
Subotički poljoprivrednici zatražili su na današnjem skupu u amfiteatru da se stavi moratorijum (odlaganje roka plaćanja duga, bilo pristankom pojedinih poverilaca ili putem zakona, odnosno odlaganje plaćanja do izvesnog roka, koje određuje vlada) na prinudnu naplatu Poreske uprave za neizmirena dugovanja za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.
Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

Glavni razlog za ta dugovanja je činjenica da svi poljoprivrednici koji imaju i pola hektara u vlasništvu moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara, što je, kako je ocenjeno, nemoguće uopšte i proizvesti na toj površini, a kamo li zaraditi. Ali, zakon je takav, a poreska uprava ga sprovodi i mnogima je poslala rešenja o prinudnoj naplati, što u praksi može da uzrokuje da mnogi od njih ostanu bez zemlje i kuća i postanu - socijalni slučajevi. Stoga su lokalna samouprava, Kancelarija zaštitnika građana i Savez samostalnih sindikata organizovali tribinu sa koje su otekle konkretne inicijative za reenje ovog problema koji nije karakterističan samo za Suboticu i Vojvodinu, nego i za celu Srbiju.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas izneo je okupljenim poljoprivrednicima ideje i predloge ministarstva u vezi rešavanja ovog problema – Oformiti radnu grupu četiri ministarstva – poljoprivrede, rada, zdravlja i ključnog ministarstva finansija sa idejom da se dogovore izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Juhas je stava da se u trenutnoj situaciji pronađe rešenje po kojem će sadašnje kamate biti otpisane, a glavnica duga reprogramirana, a za ubuduće da se doprinosi plaćaju srazmerno visini prihoda ili površini koju obrađuju, a ne kao do sada da iste doprinose u iznosu između 90.000 i 100.000 dinara godišnje plaćaju i oni sa pola i oni sa 100 hektara.

Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

Iako formalno-pravno nema ingerencije po ovom pitanju, nakon pritužbi više poljoprivrednika, gradonačelnik Subotice Jene Maglai pokrenuo je inicijativu za formiranje volonterskog tima pravnika koji bi prošao obuku u Poreskoj upravi i Fondu za PIO kako bi pomogli poljoprivrednicima u razrešavanju ovih problema.

I sami poljoprivrednici imali su mogućnost da iznesu svoje probleme pred nadležnima i ideje za rešenje nastale situacije, među kojima i to da penziono osiguranje bude dobrovoljno, te da se stavi moratorijum na sva dugovanja i prinudne naplate, koje su već krenule po pojedinim opštinama, dok se ovaj problem ne razreši.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PIO fonda i filijale Poreske uprave u Subotici.

Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

Pola problema, kako je rečeno na skupu, već je rešeno usvajanjem novog Zakona o radu, po kojem je sada tačno definisano da je samo nosilac ili jedan član poljoprivrednog gazdinstva u obavezi da plaća doprinose, a ostali članovi samoinicijativno, ako žele. A ne kao do sada – svi i i to bez rešenja i obaveštenja, zbog čega je kod mnogih došlo do milionskih dugovanja i - celog problema.

Izvor: RTV Yueco
Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja Sastanak sa poljoprivrednicima na temu dugovanja za doprinose i obaveznog osiguranja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3873

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

poljoprivrednici

poljoprivreda

Zlatko Marosiuk

prinudna naplata

stevan huđi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.