• Pregleda: 3416

Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

Subotički poljoprivrednici zatražili su na današnjem skupu u amfiteatru da se stavi moratorijum (odlaganje roka plaćanja duga, bilo pristankom pojedinih poverilaca ili putem zakona, odnosno odlaganje plaćanja do izvesnog roka, koje određuje vlada) na prinudnu naplatu Poreske uprave za neizmirena dugovanja za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.
Subotički poljoprivrednici traže odlaganje roka za prinudnu naplatu

Glavni razlog za ta dugovanja je činjenica da svi poljoprivrednici koji imaju i pola hektara u vlasništvu moraju plaćati godišnje doprinose i do 100.000 dinara, što je, kako je ocenjeno, nemoguće uopšte i proizvesti na toj površini, a kamo li zaraditi. Ali, zakon je takav, a poreska uprava ga sprovodi i mnogima je poslala rešenja o prinudnoj naplati, što u praksi može da uzrokuje da mnogi od njih ostanu bez zemlje i kuća i postanu - socijalni slučajevi. Stoga su lokalna samouprava, Kancelarija zaštitnika građana i Savez samostalnih sindikata organizovali tribinu sa koje su otekle konkretne inicijative za reenje ovog problema koji nije karakterističan samo za Suboticu i Vojvodinu, nego i za celu Srbiju.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas izneo je okupljenim poljoprivrednicima ideje i predloge ministarstva u vezi rešavanja ovog problema – Oformiti radnu grupu četiri ministarstva – poljoprivrede, rada, zdravlja i ključnog ministarstva finansija sa idejom da se dogovore izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Juhas je stava da se u trenutnoj situaciji pronađe rešenje po kojem će sadašnje kamate biti otpisane, a glavnica duga reprogramirana, a za ubuduće da se doprinosi plaćaju srazmerno visini prihoda ili površini koju obrađuju, a ne kao do sada da iste doprinose u iznosu između 90.000 i 100.000 dinara godišnje plaćaju i oni sa pola i oni sa 100 hektara.

Iako formalno-pravno nema ingerencije po ovom pitanju, nakon pritužbi više poljoprivrednika, gradonačelnik Subotice Jene Maglai pokrenuo je inicijativu za formiranje volonterskog tima pravnika koji bi prošao obuku u Poreskoj upravi i Fondu za PIO kako bi pomogli poljoprivrednicima u razrešavanju ovih problema.

I sami poljoprivrednici imali su mogućnost da iznesu svoje probleme pred nadležnima i ideje za rešenje nastale situacije, među kojima i to da penziono osiguranje bude dobrovoljno, te da se stavi moratorijum na sva dugovanja i prinudne naplate, koje su već krenule po pojedinim opštinama, dok se ovaj problem ne razreši.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici PIO fonda i filijale Poreske uprave u Subotici.

Pola problema, kako je rečeno na skupu, već je rešeno usvajanjem novog Zakona o radu, po kojem je sada tačno definisano da je samo nosilac ili jedan član poljoprivrednog gazdinstva u obavezi da plaća doprinose, a ostali članovi samoinicijativno, ako žele. A ne kao do sada – svi i i to bez rešenja i obaveštenja, zbog čega je kod mnogih došlo do milionskih dugovanja i - celog problema.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

3
Vesko Odgovori
Ovi svi su "jako" spremni da nam pomognu, posebno gradonacelnik i njegova svita.
Kobescxak Odgovori
Dozvolili ste da se uniste poljoprivredni kombinati koji su u znatnoj meri punili budžet, pa vam sada preostaju poljoprivredni proizvodžaci. Pritisnite one malo jace, posebno one koji su oteli radnicku imovinu, dosta toga uz saglasnots gradonacelnikove stranke, za vreme vladavine bivseg njihovog predsednika, koji je drmao i Agrokombinatom, dok nije dotucen. Ko bi to ocekivao od nasih "ljudi" koji su tu rođeni i tu zive i rade, obogtivsi se na teret radnika i građana. Pitam se kako takvi mogu prolaziti nasim gradom uzdignutog cela, kao i vise puta pominjan stecajni upravnik i stec. sudija ko- ja je dozvolila da se uniste mnoga preduzeca i kombinati, ne samo na teritoriji grada vec i na sirem pordruciju.
poljoprivrednik Odgovori
Bogami vidim ovde mnoge bogate poljoprivrednike, nije mi jasno zašto oni ne plaćaju porez državi, neke lično poznajem i znam da su veoma bogati.
Porez državi treba da plaćaju svi prema imovini koju imaju, ne može onaj sa jednim hektarom da plaća porez isti kao onaj sa sto hektara, gde je tu logika, ko je to lud u ovoj državi, dosta je bilo udri po sirotinji, treba udariti na sve bogataše bilo u privredi ili poljoprivredi jer upravo su oni ti koji ne plaćaju porez i koji su opljačkali građane i Državu.
Nije mi jasno po kom osnovu je ovde Huđi Ištvan, verovatno više nema posla u sindikatu pošto su sve firme propale koje je on zastupao pa se sada bacio na poljoprivredu, a možda i vrši otkup žita za Čedinu Fidelinku.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.