Komentara: 3
Pregleda: 2995

Subotički đaci i profesori nagrađeni za vrhunske rezultate u oblasti nauke i umetnosti

16.12.2019. u 12:55h
Izvor: Subotica.com
Učenici i profesori osnovnih škola "10. oktobar", "Sveti Sava", "Matko Vuković" i Muzičke škole Subotica dobitnici su priznanja "Talenti" za školsku 2018/2019. godinu, koje Pokrajinska vlada tradicionalno dodeljuje darovitim đacima iz Vojvodine i njihovim mentorima, za postignute vrhunske rezultate na republičkim takmičenjima u zemlji ili inostranstvu u oblasti nauke, tehnike, umetnosti i jezika.
Subotički đaci i profesori nagrađeni za vrhunske rezultate u oblasti nauke i umetnosti

U oblasti nauke priznanjem je nagrađen Aleksandar Rašković, u prošloj školskoj godini učenik OŠ "10. oktobar", a od ove učenik Gimnazije "Svetozar Marković", za osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike i treće mesto na Srpskoj fizičkoj olimpijadi. Iako je početkom godine postao najmlađi i jedini osnovac koji je dobio prestižnu Svetosavsku nagradu, Aleksandar kaže da mu je ovo priznanje jednako značajno i da ga motiviše da i u nastavku školovanja postiže uspehe na takmičenjima.

- Za ova takmičenja iz fizike sam počeo da se pripremam gotovo pola godine ranije, mnogo truda sam uložio i zbog toga mi ovo priznanje mnogo znači i ono će mi biti podstrek da i u daljem školovanju nastavim istim tempom - kaže Aleksandar, koji pohađa IT smer u Gimnaziji. - Zanimaju me informacione tehnologije i time bih želeo da se bavim u budućnosti, kao i da se iz toga takmičim dok sam u srednjoj školi.

Pored Aleksandra, još tri subotička đaka nagrađena su pokrajinskim priznanjem "Talenti". U oblasti muzike priznanje je dobila Sara Jović, učenica Muzičke škole Subotica, za postignute rezultate na takmičenjima iz klavira, u oblasti jezika priznanje je pripalo Petru Pećeriću, učeniku OŠ "Matko Vuković", za postignute rezultate na takmičenjima iz hrvatskog jezika, a kao jedini u oblasti likovne kulture nagrađen je Marko Zelić, učenik OŠ "Sveti Sava" i polaznik radionice "EmArt", čiji radovi su osvajali prva mesta na međunarodnim takmičenjima, dok je zlatnu medalju osvojio na takmičenju u Indiji.

Za uspehe mladih talenata, nagrađeni su i njihovi učitelji, nastavnici i profesori, koji su im pružili neophodna znanja i podršku na putu ka uspehu. Među subotičkim nastavnicima, nagrađeni su Zoltan Biro, nastavnik OŠ "10. oktobar" koji je bio mentor Aleksandru Raškoviću, Tara Glončak Karapandžić, profesorka Muzičke škole Subotica uz koju je Sara Jović naučila prve poteze na klaviru, Mirjana Crnković, nastavnica OŠ "Matko Vuković" koja je pripremala Petra Pećerića, i Emilija Grubanov Martinek, učiteljica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", uz koju Marko Zelić crta i slika već tri godine.

- Marko je toliko skromno dete iz divne porodice i kako su se njegovi roditelji radovali ovom uspehu, zauvek će mi ostati u lepom sećanju - kaže Emilija Grubanov Martinek, kojoj je ovo 12. put da njeni učenici osvajaju ovo pokrajinsko priznanje. - Ova nagrada je podstrek za učenike da vide da pored roditelja i nastavnika, ono što osvoje i ono što su ostvarili neko drugi vidi, prati i ceni. To je motiv više za decu, ali i nas, njihove učitelje, nastavnike i profesore, da u današnje vreme vredi raditi i da neko priznaje naš trud.

Pokrajinska vlada je ove godine priznanjem "Talenti" nagradila ukupno 171 učenika i njihove mentore iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola u Vojvodini. Specijalne diplome s novčanim nagradama u visini od 55.000 dinara dobilo je šest darovitih đaka, diplome s novčanim iznosima po 29.500 dinara dobilo je 83 učenika, dok je diplome i novčane nagrade po 14.500 dinara dobilo 82 mentora.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 2995
Povezane teme
priznanje talentovana deca
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.