Komentara: 5
Pregleda: 3543
Foto

Pianistkinja Sara Jović osvojila nagradu na prestižnom takmičenju

28.11.2018. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Na međunarodnom takmičenju pianista "Virtuosi per musica di pianoforte", koje se održalo u Češkoj, učenica 3. nižeg razreda Muzičke škole Subotica, Sara Jović, osvojila je drugu nagradu. Pod mentorstvom profesorke klavira, Tare Glončak Karapandžić, ovo je njena 16 nagrada.
Pianistkinja Sara Jović osvojila nagradu na prestižnom takmičenju

Na prestižnom takmičenju s više od pola veka dugom tradicijom, Sara Jović bila je jedina predstavnica naše zemlje. U konkurenciji od 60 učesnika iz različitih delova sveta, ona se publici i internacionalnom žiriju predstavila sa tri zahtevne kompozicije, Korelijevim varijacijama na temu "Folies d'Espagne" koje je svirala u prvoj etapi, te Šopenovom varijacijom na Belinijev "Marš" iz opere i Debisijevim trećim bakrorezom "Vrtovi na kiši" koje je izvela u drugoj etapi takmičenja, za koje se vredno pripremala od leta.

- Kada sam izašla na binu, bila sam opuštena, ali je ipak bilo prisutno i malo treme. Ova nagrada za mene znači da je takmičenje bilo izazovno i da sam uspela da dostignem određeni nivo. Očekivala sam puno od sebe, ali sam mislila da možda neću dobiti nagradu, nego pohvalu, ali ovo je bilo stvarno lepo što su mi dodelili drugu nagradu - kaže jedanaestogodišnja Sara, koja pohađa 3. niži razred Muzičke škole Subotica.

Pianistkinja Sara Jović osvojila nagradu na prestižnom takmičenju

Svoje prve poteze na klaviru, Sara je napravila uz pomoć profesorke Tare Glončak Karapandžić, koja je uz nju od osme godine. Osim što je ponosna na svoju učenicu, profesorka ističe da uspeh nije došao preko noći, već da je bilo potrebno mnogo zajedničkog rada i truda, što je sa učenicom kakva je Sara, bilo vrlo jednostavno i lako.

- Sara je neko ko neverovatno mnogo radi, vredna je i sa puno ljubavi se posvećuje klaviru i željno iščekuje svaki čas. Na ovom takmičenju izvela je tri izuzetno teške kompozicije, koje i da je izvela godinama kasnije ne bi bilo za zamerku. Ipak, ona je to sa takvom perfekcijom i izvanrednošću izvela, a svira tek tri godine, dok je u konkurenciji bilo dece njenog uzrasta koja su počela da sviraju sa pet i šest godina - objašnjava Glončak Karapandžić.

Pianistkinja Sara Jović osvojila nagradu na prestižnom takmičenju

U dosadašnjem školovanju, Sara je osvojila ukupno 16 nagrada, odnosno 12 prvih, tri druge i jednu treću nagradu na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Za njih kaže da je motivišu da jednoga dana ostvari svoj veliki san.

- Kad porastem, želim da budem solista koji će svirati u velikim dvoranama po celom svetu u koje će ljudi dolaziti da me slušaju - kazala je sa stidljivim osmehom na licu Sara Jović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3543
Povezane teme

muzička škola

klavir

lepe vesti

nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.