Komentara: 38
Pregleda: 10988
Video
Foto

Subotice, srećan ti Dan grada!

01.09.2020. u 11:55h > 17:34
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada, odnosno 241 godinu od kako je dekretom Marije Terezije Subotica postala „slobodan kraljevski grad“.
Subotice, srećan ti Dan grada!

Inače, ovo je prva ovakva svečanost u našoj zemlji koja je održana u uslovima globalne pandemije virusa korona. Kakao bi bile ispoštovane sve propisane mere epidemiološke zaštite, ove godine izostao je uobičajen veliki broj zvanica, kao i proslava na Gradskom trgu.

Kako nalaže tradicija ranije prepodne, uoči svečanog skupa, predsednik Skupštine i gradonačelnik podigli su simbolično gradsku zastavu, u prisustvu odbornika i drugih učesnika u radu lokalne samouprave.

Subotice, srećan ti Dan grada!- Izvinjavam se građanima, svim poštovaocima našeg grada, predstavnicima verskih zajednica što nisu mogli da prisustvuju sednici – obratio se gradonačelnik Stevan Bakić prisutnima, ali i onima koju su pratili u direktnom prenosu. – Subotica je specifičan grad, u kome živi više nacija a četiri nacije u strukturi stanovništva čine dvocifreni postotak. Nalazi se na kapiji Evropske unije, naslanja se na Koridor 10, ima slobodnu carinsku zonu, a u naredne četiri godine ona će biti još lepša i razvijenija. Završićemo postojeće projekte kao što su rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta, izgradnja akva parka na Paliću, projekat „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, ali i realizovati nove projekte poput izgradnje Gradskog stadiona, Opšte bolnice...

Subotice, srećan ti Dan grada!Bakić je naglasio da je Subotica postala prepoznatljiva po privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta.

- U Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ i Slobodnoj zoni, do 15. marta,  kada je uvedeno vanredno stanje, bilo je angažovano više od šest hiljada radnika. Svo ovo vreme nijedna od tih kompnaija nije prekidala proizvodnju, koja je namanjena izvozu, dolazilo je do smanjenja obima ali nije stajala. Radovi na izgradnji fabrike nemačke kompanije „Bojsen“ nisu prekidani, a završetak ove najveće investicije, vredna 65 miliona evra, očekuje se krajem godine – naglasio je Bakić. -  Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna i svi moramo da pazimo, ali uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića, republičke i pokrajinske vlade, nastavljamo ekonomski oporavak i razvoj našeg grada.

Subotice, srećan ti Dan grada!

Na bogatu istoriju Subotice, od prvog pominjanja u pisanim aktima, te dobijanja statusa „slobodnog kraljevskog grada“ i naziva „Maria Tereziopolis“, do danas podsetio je predsednik Skupštine grada Balint Pastor.

- Subotica jeste grad ali treba da se trudimo da po mnogo čemu ona to i ostane. Subotica nosi određeni  duh, Subotičani osećaju grad svojim i zbog toga je bitno što smo održali svečanu sednicu u prisustvu minimalnog broja gostiju. Subotica je kroz štošta  prlazila od 1391. godine kada je prvi put spomenuta u pisanim aktima, i ovo je nastavak njenog puta – istakao je Pastor. – Subotica je deo evropske istorije. Dobijawem statusa „slobodnog kraljevskog grada“ Subotica je dobila priliku da se ekonomski, kulturno, umetnički, infrastrukturno razvija u duhu srednje Evrope i priliku da preskoči senku provincijalizma. Istorija Subotice je istorija izgradnje institucije i poštovanja pravila. Bilo da se zove Subotica, Szabatka, Zobotka, Šobotka a zajendički sadržalac svih imena je sloboda.

Subotice, srećan ti Dan grada!

Uoči svečane sednice održana je prva vanredna sednica Skupštine grada, na kojoj je odlučeno da se zvanje Počasnog građanina Subotice dodeli inženjeru Đuli Palfi, a priznanja Pro urbe epidemiologu dr Gordani Krtinić i Erika Kabok, dugogodišnji novinar i urednik lista „Mađar So“.

- Počastvovana sam ovom nagradom, svako priznanje znači da je vaš rad priznat i da ste na dobrom putu . Pored toga, radujem se da su u gradu primetili rad novinara, mislim da nikada do sada nijedan nije nagrađen i zato je ovo i nagrada cele struke – kaže laureat Erika Kabok.

Subotice, srećan ti Dan grada!Dugo jedan privrednik nije dobio zvanje Počasni građanin, što je za ovogodišnjeg laureata dodatna čast.

- Reko kad neko iz privrede dobije bilo kakvu nagradu, iako nas ima dosta. Već 40 godina radim za ovoj grad mnoge stvari, i ne samo ja, svi se trudimo i u ovo priznanje je u ime svih privrednika – rekao je Palfi.

Prenos vanredne i svečane sednice iz Velike većnice mogli ste da pratite uživo na našem sajtu.

Izvor: Subotica.com

Podizanje zastave povodom Dana Subotice

Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice Podizanje zastave povodom Dana Subotice
Pogledaj ostale fotografije

1. Vanredna sednica Skupštine Subotice

1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice 1. Vanredna sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Svečana sednica povodom Dana grada

Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada Svečana sednica povodom Dana grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 10988

Povezane vesti

Povezane teme

dan grada

proslava dana subotice

proslava dana grada

balint pastor

svečana sednica

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.