Komentara: 12
Pregleda: 5517

Suboticatrans i lokalna samouprava blizu dogovora o novom ugovoru za javni prevoz

10.01.2014. u 15:47h
Izvor: RTV Yueco
Javno preduzeće “Suboticatrans” i subotička lokalna samouprava blizu su postizanja ugovora po kojem će biti regulisana međusobna prava i obaveze. Prava u smislu cenovne politike ovog preduzeća, popusta za određene kategorije stanovništva i održavanje nerentabilnih linija, uz jasno navedene troškove takvog poslovanja, ali i obaveze lokalne samouprave da finansira te troškove. Ovakvi ugovori postoje u većim gradovima Evrope, ali i u gradovima u Srbiji poput Beograda ili Niša, a prema oceni rukovodstva “Suboticatransa”, izostanak ovakvog odnosa dovešće u pitanje održivost javnog prevoza u Subotici.
Suboticatrans i lokalna samouprava blizu dogovora o novom ugovoru za javni prevoz

Autobusi Javnog preduzeća “Suboticatrans” prevezli su u prošloj godini oko šest miliona i 350 hiljada putnika, što je za jedan procenat više u odnosu na godinu dana ranije. U protekloj godini ovo preduzeće sprovelo je liberalizaciju tarifnog sistema i uvelo nove tehnologije u smislu izdavanja karata i praćenja saobraćaja u realnom vremenu “SuBus”, koji u tehničkom i tehnološkom smislu omogućavaju veći protok putnika.

Na osnovu broja izdatih smart kartica, njihovog korišćenja i drugih povratnih informacija, u ovom preduzeću ocenjuju da su Subotičani prihvatili SuBus sistem.

Protok putnika zavisi od oporavka privredne aktivnosti, a da li će preduzeće nastaviti sa održivim poslovanjem i društveno odgovornom politikom, koja podrazumeva velike popuste za određene kategorije stanovništva i održavanje nerentabilnih linija, zavisi i od odnosa sa lokalnom samoupravom. Ovo preduzeće želi da potpiše ugovor s lokalnom samoupravom gde će biti jasno precizirano koje obaveze na sebe preuzima preduzeće, u smislu održavanja linija, cenovne politike i popusta, ali i koja je to cifra na godišnjem nivou koju će za takvu politiku lokalna samouprava morati da plati.

Ugovor je sačinjen na osnovu instrukcija Saobraćajnih instituta iz Beograda i Budimpešte i pretpostavlja se da će biti vredan oko 144 miliona dinara godišnje, što je razlika između prihoda preduzeća i troškova ovakvog poslovanja, a što je duplo više u odnosu na planirane ovogodišnje subvencije ka Suboticatransu. Ovaj disparitet prisutan je već nekoliko godina unazad i najviše se odražavaju na vozni park, a samim tim i na kvalitet i pouzdanost javnog prevoza u Subotici.

Ovakvi ugovori postoje u mnogim gradovima Evrope, ali i u gradovima u Srbiji poput Beograda, Niša, Kragujevca i Inđije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5517

Povezana vest

Povezane teme

Grad Subotica

Suboticatrans

lokalna samouprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.