Komentara: 10
Pregleda: 6327

Subotičani sve manje i sve kasnije stupaju u brak

04.08.2012. u 20:49h
Izvor: RTV Yueco
U poslednjih 10 godina, broj sklopljenih brakova u Subotici konstantno opada. Najmanje brakova je zaključeno 2010. godine, a u Gradskoj kući napominju da ne znaju pravi razlog za pad broja. Prema rečima sociologa društvena, individualna i materijalna nesigurnost, kao i problem viška slobode su dva ključna razloga zašto mladi ljudi odlučuju da ne stupe u brak.
Subotičani sve manje i sve kasnije stupaju u brak

U periodu od 1970 – 1977. godine broj sklopljenih brakova u Subotici prelazio je i 1000 godišnje. Više od 40 godina kasnije, taj broj se skoro prepolovio, dok se prosek godina starosti prilikom stupanja u brak povećao, pa tako sada prosečna mlada ima 30 godina, a mladoženja 33 godine.

Prema statističkim podacima Gradske kuće, od 2005. godine oko 50% zaključenih brakova su mešoviti brakovi i to najviše srpsko – mađarski, srpsko – hrvatski i srpsko – bunjevački. Samo godinu pre, zabeležen je najveći broj sklopljenih brakova u Subotici, ali od tada počinje opadanje iz godine u godinu.

Prema rečima sociologa Branislava Filipovića, problem smanjenja broja sklopljenih brakova bi definisao kroz dva razloga zašto mladi odlučuju da se ne upuste u bračni život. S jedne strane to je društvena i individualna nesigurnost koja vlada našim društvom, kao i nedostatak materijalne sigurnosti i materijalnog konfora koji, trenutno, ne postoji u Subotici, a ni u državi. S druge strane, javlja se problem viška slobode.

Subotica ne odudara od proseka sa takođe zabeleženim padom sklopljenih brakova. Naime, Republički zavod za statistiku navodi da je u periodu od 2002. do 2011. godine u Srbiji broj sklopljenih brakova u blagom opadanju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6327

Povezana vest

Povezane teme

gradska kuća

velika većnica

subotička venčanja

venčanja

venčanje

subotica venčanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.