Komentara: 6
Pregleda: 3815

2.000 razvoda od 2010. godine

20.09.2012. u 17:13h
Izvor: RTV City
Bračni problemi učestali su u zemljama koje prolaze kroz društvenu, ekonomsku ali pre svega moralnu krizu. Kada se to prevede na mikro plan suočite se sa činjenicom da se u vašoj sredini najteži oblici krize prelamaju upravo preko porodice. Posledice po lokalnu zajednicu su brojne ali stariji psiholozi koji se bave ovim pitanjima kažu da je uvek bolji dobar razvod nego loš brak.
2.000 razvoda od 2010. godine

Od kada je formiran Osnovni sud u Subotici 2010. zabeležen je značajan porast u broju razvoda. Zakon poznaje dva oblika – razvod po tužbi i sporazumni razvod. Ukoliko se partneri odluče na ovaj korak, troškovi za taksu tužbe i taksu odluke iznose oko 6000 dinara a građane slabijeg imovinskog stanja sud može osloboditi troškova.

U Centru za socijalni rad kažu da se u protekle tri godine beleži godišnje povećanje od 10% u broju predmeta koji se odnose na razvode što je nastavak od ranije poznate tendencije dok se sami razlozi razvoda ne menjaju već decenijama. Treba napomenuti da se Centru obraćaju samo porodice sa maloletnom decom a sad kada su izjednačene i vanbračne zajednice na koje se odnosi oko 20 % zahteva za vršenje roditeljskog prava.

Savetovalište za podršku porodici pri Centru radi sa partnerima i pre razvoda kao i posle ali najvažnije pitanje odnosi se na decu koja vole oba roditelja bez obzira kakvu je ko ulogu igrao u braku. Utisak psihologa koji rade u Centru jeste da je generalno najkritičnija za brak prva godina po rođenju deteta kada roditelji preuzimaju nove uloge i odgovornosti i kada je obično potreban novi dogovor.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3815

Povezana vest

Povezane teme

razvod braka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.