Komentara: 11
Pregleda: 19722

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

24.03.2020. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
Subotičani koji poseduju 3D štampače, dobrovoljno su se ogranizovali i za samo nekoliko dana napravili 85 vizira za zdravstvene radnike. Ovi viziri mogu pomoći u zaštiti od kapljičnog prenošenja zaraze, a takođe ih je moguće koristiti duži vremenski period jer se mogu dezinfikovati.
Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Sve je počelo najavom akcije "Vizionari" na blogu Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štampač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire za medicinske radnike. Za samo nekoliko dana, u našem gradu se dobrovoljno ogranizovalo 13 pojedinaca, neki od kuće, a neki iz poslovnih prostora i započeli su proizvodnju brzom razmenom svih potrebnih fajlova i informacija oko podešavanja, iskustava i saveta.

- Vizir se zapravo sastoji iz nekoliko delova, od koji se 3D štampa nosač za glavu i plastično ojačanje na kraju vizira, a providni pleksi-zaklon se seče posebno, po šablonu. Koristili smo sopstveni materijal za 3D štampu, a neophodne zaklone nam je donirala jedna kompanija iz Subotice i svi smo dogovorili da ostanemo anonimni, jer sada nije ni vreme, ni mesto za promociju - priča naš sagovornik, koji sa ostalim udruženim sugrađanima učestvuje u proizvodnji vizira.

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Do sada je subotička grupa Vizionara uspešno odštampala 85 vizira, od kojih su 30 poklonili medicinskim radnicima Opšte bolnice Subotica i isto toliko zdravstvenim radnicima Opšte bolnice Sombor, 10 vizira poslali su u Apatin, a preostalih 15 danas će donirati Službi za hitnu medicinsku pomoć u našem gradu.

- To je za prvu turu i nastavićemo i dalje da štampamo. Svi štampači su na maksimumu i sada rade već sigurno 40 sati bez prestanka. Što se tiče materijala, trenutno smo na rezervama i ukoliko neko želi da nam pomogne, potreban nam je PLA materijal za 3D štampu i to ćemo rado prihvatiti - poručuje naš sagovornik.

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Ukoliko posedujete 3D štampač i želite da se priključite ili pomognete akciji pravljenja vizira za medicinske radnike, možete se prijaviti putem Fejsbuk strane "Vizionari Srbije", gde treba da navedete da ste iz Subotice i oni će vam dati dalje instrukcije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 dana
Komentara: 11
Pregleda: 19722

Povezane vesti

Povezane teme

lepe vesti

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.