• Pregleda: 15803

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Subotičani koji poseduju 3D štampače, dobrovoljno su se ogranizovali i za samo nekoliko dana napravili 85 vizira za zdravstvene radnike. Ovi viziri mogu pomoći u zaštiti od kapljičnog prenošenja zaraze, a takođe ih je moguće koristiti duži vremenski period jer se mogu dezinfikovati.
Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Sve je počelo najavom akcije "Vizionari" na blogu Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štampač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire za medicinske radnike. Za samo nekoliko dana, u našem gradu se dobrovoljno ogranizovalo 13 pojedinaca, neki od kuće, a neki iz poslovnih prostora i započeli su proizvodnju brzom razmenom svih potrebnih fajlova i informacija oko podešavanja, iskustava i saveta.

- Vizir se zapravo sastoji iz nekoliko delova, od koji se 3D štampa nosač za glavu i plastično ojačanje na kraju vizira, a providni pleksi-zaklon se seče posebno, po šablonu. Koristili smo sopstveni materijal za 3D štampu, a neophodne zaklone nam je donirala jedna kompanija iz Subotice i svi smo dogovorili da ostanemo anonimni, jer sada nije ni vreme, ni mesto za promociju - priča naš sagovornik, koji sa ostalim udruženim sugrađanima učestvuje u proizvodnji vizira.

Do sada je subotička grupa Vizionara uspešno odštampala 85 vizira, od kojih su 30 poklonili medicinskim radnicima Opšte bolnice Subotica i isto toliko zdravstvenim radnicima Opšte bolnice Sombor, 10 vizira poslali su u Apatin, a preostalih 15 danas će donirati Službi za hitnu medicinsku pomoć u našem gradu.

- To je za prvu turu i nastavićemo i dalje da štampamo. Svi štampači su na maksimumu i sada rade već sigurno 40 sati bez prestanka. Što se tiče materijala, trenutno smo na rezervama i ukoliko neko želi da nam pomogne, potreban nam je PLA materijal za 3D štampu i to ćemo rado prihvatiti - poručuje naš sagovornik.

Ukoliko posedujete 3D štampač i želite da se priključite ili pomognete akciji pravljenja vizira za medicinske radnike, možete se prijaviti putem Fejsbuk strane "Vizionari Srbije", gde treba da navedete da ste iz Subotice i oni će vam dati dalje instrukcije.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
IVANA Odgovori
SVAKA CAST

Bravo
P.M. Odgovori
za svaku pohvalu!!!!
NASMEJANI Odgovori
Svaka Vam cast dobri nasi ljudi,ko god da ste.Nismo ni svesni koliko dobro delo cinite i bas mi je drago sto u ovim tezim vremenima,vanrednom stanju sve vise i vise dolaze do izrazaja ovakvi dobri i ogromni ljudi,ljudine.Svi mi ostali koji mozemo i hocemo treba da se ugledamo i na njih i gde mozemo pomognemo,a Vama Ljudine jedno veliko a nedovoljno Hvala.Treba da budemo samo LJUDI.
Član53778 Odgovori
Bravo za naše subotičane. Svi koji znate neke od mladih koji imaju 3D štampač, recite im za ovaj vid humanitarnog rada i verujem da će se drage volje priključiti (iz iskustva znam)... mladima treba samo mali podsticaj i oni su spremni da budu humani!!!
Malter
Stari ne mogu da imaju 3d stampa?:)
Nevena Odgovori
Pozdrav.Kako ih naruciti?DR KBC Zemun
gogy Odgovori
Ovo se zove humanost. Ovo se zove doprinos. Ovi su ljudine!
MG Odgovori
Stari rentgenski snimci, ako se operu u masnoj sodi, postaju skroz providni i mogu se koristiti kao pleksi folija, pa eto načina da sve prođe jeftinije i da se iskoristi tj reciklira neki materijal
Radmilo Todosijević Odgovori
Dejan Ilić: stvario elektronski ćip. koji stvara trodimenzionalnu sliku tako što pretvara signale u tri boje, umesto jednu kako to rade konvencionalni čipovi. Rezultat toga je kamera Arifleks D21 koja na ovim principima daje trodimenzionalnu sliku visoke rezolucije.3D štampač je njegov patent. Stvorio mikrobateriju i smart karticu na mkolbu Stiva Džobsa., Svetsko udruženje hemičara 2005. dodelilo mu je nagradu za životno delo za pronalazak mikro baterije i smart kartice. Iste godine proglašen je za menadžera godine u Nemačkoj. Godinu dana kasnije postaje inovator godine i njegova fabrika se proglasava Fabrikom godine u Nemačkoj . Kao priznanje 2009. godine se nagrađuje tehničkim Oskarom u Holivudu za tehnička dostignuća u filmu o Džejms Bondu. Kao inovator ima više od 600 prijavljenih patenata za koje dobio brojne međunarodne nagrade. Drugi Tesla, širimo priču o njemu. Prof. Radmilo Todosijević
Radmilo Todosijević Odgovori
Bravo momci. Sjajno. Prethodni komentar ide uz ovi pohvalu. Radmilo Todosijević
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.