Komentara: 11
Pregleda: 19002

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

24.03.2020. u 14:23h
Izvor: Subotica.com
Subotičani koji poseduju 3D štampače, dobrovoljno su se ogranizovali i za samo nekoliko dana napravili 85 vizira za zdravstvene radnike. Ovi viziri mogu pomoći u zaštiti od kapljičnog prenošenja zaraze, a takođe ih je moguće koristiti duži vremenski period jer se mogu dezinfikovati.
Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Sve je počelo najavom akcije "Vizionari" na blogu Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štampač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire za medicinske radnike. Za samo nekoliko dana, u našem gradu se dobrovoljno ogranizovalo 13 pojedinaca, neki od kuće, a neki iz poslovnih prostora i započeli su proizvodnju brzom razmenom svih potrebnih fajlova i informacija oko podešavanja, iskustava i saveta.

- Vizir se zapravo sastoji iz nekoliko delova, od koji se 3D štampa nosač za glavu i plastično ojačanje na kraju vizira, a providni pleksi-zaklon se seče posebno, po šablonu. Koristili smo sopstveni materijal za 3D štampu, a neophodne zaklone nam je donirala jedna kompanija iz Subotice i svi smo dogovorili da ostanemo anonimni, jer sada nije ni vreme, ni mesto za promociju - priča naš sagovornik, koji sa ostalim udruženim sugrađanima učestvuje u proizvodnji vizira.

Do sada je subotička grupa Vizionara uspešno odštampala 85 vizira, od kojih su 30 poklonili medicinskim radnicima Opšte bolnice Subotica i isto toliko zdravstvenim radnicima Opšte bolnice Sombor, 10 vizira poslali su u Apatin, a preostalih 15 danas će donirati Službi za hitnu medicinsku pomoć u našem gradu.

- To je za prvu turu i nastavićemo i dalje da štampamo. Svi štampači su na maksimumu i sada rade već sigurno 40 sati bez prestanka. Što se tiče materijala, trenutno smo na rezervama i ukoliko neko želi da nam pomogne, potreban nam je PLA materijal za 3D štampu i to ćemo rado prihvatiti - poručuje naš sagovornik.

Ukoliko posedujete 3D štampač i želite da se priključite ili pomognete akciji pravljenja vizira za medicinske radnike, možete se prijaviti putem Fejsbuk strane "Vizionari Srbije", gde treba da navedete da ste iz Subotice i oni će vam dati dalje instrukcije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 19002
Povezane vesti
Povezane teme
lepe vesti korona virus epidemija korona virusa
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.