Komentara: 1
Pregleda: 2712

Subotičani i dalje vodeći davaoci krvi

07.06.2014. u 18:20h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani su i dalje među vodećim dobrovoljnim davaocima krvi u zemlji, tako da su zalihe dovoljne i za redovne i za vanredne prilike. Ova dragocena tečnost se prikuplja se i putem organizovanih akcija, a jedna takva upriličena je danas na Paliću, na Velikoj Terasi, gde je više desetina Subotičana dalo krv u tradicionalnoj porodičnoj akciji “Humana subota”.
Subotičani i dalje vodeći davaoci krvi

Jedan od dobrovoljnih davalaca koji se odazvao pozivu na današnju akciju jeste i Zoltan Horvat sa Palića, koji je krv dao po 51. put. Krv daje pune 24 godine, tačnije od 1990. godine kada je prvi put dao krv. Od tada je krv davao tri puta godišnje, a od ove godine jednom godišnje. U njegovoj pratnji su bili supruga i sin, za koga se nada da će nastaviti porodičnu tradiciju.

Tranfuziolozi ocenjuju da je dolazak na davanje krvi sa decom i porodicom izuzetno značajno jer je to jedan od najboljih načina to postane porodična tradicija, odnosno da se mlade generacije edukuju o važnosti dobrovoljnog davalaštva. Na mesečnom nivou 1.000 ljudi prijavi za davanje, a da se obavi oko 800 davanja, zato što su zbog bezbednosti budućih primalaca krvi kriterijumi za davaoce veoma strogi, tako da se krv uzima od apsolutno zdravih osoba.

Dobrovoljni davaocima krvi i njihovim porodicama danas je bio obezbeđen besplatan autobuski prevoz i ručak. Osim toga, u saradnji sa Preventivnim centom doma zdravlja, svi učesnici su imali mogućnost preventivnog pregleda nivoa holesterola, šećera u krvi i krvnog pritiska.

Izvor: RTV Yueco
"Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humana subota" - akcija dobrovoljnog davanja krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2712

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.