Komentara: 7
Pregleda: 3641
Foto

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

16.06.2019. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Nakon prijema u Hrvatskom nacionalnom savetu i u sedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, delegaciju Srba iz Hrvatske primio je i gradonačelnik Subotice, posle čega je usledio i susret sa predstavnicima udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske.
Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Subotica je primer kako se na pravi način neguju međunacionalni odnosi, mesto u kom se ne ističu različitosti već se neguje posebnost, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana s Miloradom Pupovcem, liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanikom u Hrvatskom saboru i predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV), i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), poslanikom u republičkom parlamentu, Tomislavom Žigmanovim.

- Subotica se može podičiti da u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost i upravo ta posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se poštujući jedni druge - rekao je Bogdan Laban i naglasio: - Naša politika jeste politika predsednika Aleksandra Vučića, koji se bori za mir i stabilnost u regionu i zalaže za unapređenje ambijenta i stvaranje uslova za prosperitetniji život svih građana Srbije.

U razgovoru sa Pupovcem, a u prisustvu predstavnika hrvatske nacionalne manjine, gradonačelnik je upoznao goste sa nizom projekata koji su završeni ili su u toku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života svih Subotičana u svim segmentima, od obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i dečje zaštite, do otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta.

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istakao je da svi bi svi gradovi u Srbiji, a pogotovo u Hrvatskoj mogli da slede primer Subotice i ukazao na impresivne podatke iznešene od strane domaćina, koji ukazuju na veoma pozitivan trend razvoja kojim se Subotica kreće, a naročito je važna tešnja povezanost kroz projekte prekogranične saradnje kojima teže i jedni i drugi.

- U kontekstu evropske perspektive, jako je važno da ovakvim posetama napravimo nešto korisno, rekao je Pupovac i dodao da dobrim odnosom prema manjinama u svojoj zajednici, Subotica i Srbija itekako pomažu svojim sunarodnicima u Hrvatskoj.

Na tu konstataciju nadovezao se gradonačelnik Laban, naglasivši da će Subotica uvek dati vetar u leđa za politiku prijateljstva i saradnje.

- Nismo u poziciji da budemo svadljivi nego mudri, i da pameću pobeđujemo. Tako ćemo najviše pomoći svojim sunarodnicima u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama regiona. - dodaje Laban

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA IZBEGLIH SRBA IZ HRVATSKE

Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja koja ih tište, a pre svega u oblasti imovinskih prava.

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Susret sa liderom Srba u Hrvatskoj i predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, održan je uoči prijateljskog fudbalskog meča reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji je, u prisustvu zvaničnika iz srpske Vlade, odigran u Tavankutu, na simboličan način  doprinoseći unapređenju dobrosusedskih odnosa.

Susret dveju selekcija je protekao u najboljem redu, na kraju je slavila ekipa hrvatske manjine u Srbiji sa 4.1, a sa tribina su zajedničkii bodrene obe ekipe. Nakon sportskog nadmetanja usledio je skroman kulturno-umetnički program u izvođenju HKC "Bunjevačko kolo".

Specijalni izaslanik predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na ovom meču bio je ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić. Delegacije hrvatskih i srpskih institucija u dobrom raspoloženju ispratili su meč a zatim i razmenili čestitke, pobednicima revijalnog meča, ali i domaćinima na odlično organizovanom susretu i dobroj atmosferi.

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Izvor: Subotica.com
Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika Prijem za Milorada Pupovca i saradnike kod gradonačelnika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3641

Povezane vesti

Povezane teme

bogdan laban

milorad pupovac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.