• Pregleda: 2791

Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Nakon prijema u Hrvatskom nacionalnom savetu i u sedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, delegaciju Srba iz Hrvatske primio je i gradonačelnik Subotice, posle čega je usledio i susret sa predstavnicima udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske.
Subotica primer dobrih međunacionalnih odnosa

Subotica je primer kako se na pravi način neguju međunacionalni odnosi, mesto u kom se ne ističu različitosti već se neguje posebnost, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana s Miloradom Pupovcem, liderom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanikom u Hrvatskom saboru i predsednikom Srpskog narodnog veća (SNV), i predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), poslanikom u republičkom parlamentu, Tomislavom Žigmanovim.

- Subotica se može podičiti da u sebi čuva identitete svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost i upravo ta posebnost predstavlja polugu zajedništva i prosperiteta Subotice i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se poštujući jedni druge - rekao je Bogdan Laban i naglasio: - Naša politika jeste politika predsednika Aleksandra Vučića, koji se bori za mir i stabilnost u regionu i zalaže za unapređenje ambijenta i stvaranje uslova za prosperitetniji život svih građana Srbije.

U razgovoru sa Pupovcem, a u prisustvu predstavnika hrvatske nacionalne manjine, gradonačelnik je upoznao goste sa nizom projekata koji su završeni ili su u toku u Subotici, naglasivši da se predano radi na realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života svih Subotičana u svim segmentima, od obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i dečje zaštite, do otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac istakao je da svi bi svi gradovi u Srbiji, a pogotovo u Hrvatskoj mogli da slede primer Subotice i ukazao na impresivne podatke iznešene od strane domaćina, koji ukazuju na veoma pozitivan trend razvoja kojim se Subotica kreće, a naročito je važna tešnja povezanost kroz projekte prekogranične saradnje kojima teže i jedni i drugi.

- U kontekstu evropske perspektive, jako je važno da ovakvim posetama napravimo nešto korisno, rekao je Pupovac i dodao da dobrim odnosom prema manjinama u svojoj zajednici, Subotica i Srbija itekako pomažu svojim sunarodnicima u Hrvatskoj.

Na tu konstataciju nadovezao se gradonačelnik Laban, naglasivši da će Subotica uvek dati vetar u leđa za politiku prijateljstva i saradnje.

- Nismo u poziciji da budemo svadljivi nego mudri, i da pameću pobeđujemo. Tako ćemo najviše pomoći svojim sunarodnicima u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama regiona. - dodaje Laban

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA IZBEGLIH SRBA IZ HRVATSKE

Nakon ovog sastanka, gradonačelnik Laban i prvaci srpske zajednice u Hrvatskoj susreli su se sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske, i razgovarali o rešavanju otvorenih pitanja koja ih tište, a pre svega u oblasti imovinskih prava.

Susret sa liderom Srba u Hrvatskoj i predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, održan je uoči prijateljskog fudbalskog meča reprezentacija Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji je, u prisustvu zvaničnika iz srpske Vlade, odigran u Tavankutu, na simboličan način  doprinoseći unapređenju dobrosusedskih odnosa.

Susret dveju selekcija je protekao u najboljem redu, na kraju je slavila ekipa hrvatske manjine u Srbiji sa 4.1, a sa tribina su zajedničkii bodrene obe ekipe. Nakon sportskog nadmetanja usledio je skroman kulturno-umetnički program u izvođenju HKC "Bunjevačko kolo".

Specijalni izaslanik predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na ovom meču bio je ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić. Delegacije hrvatskih i srpskih institucija u dobrom raspoloženju ispratili su meč a zatim i razmenili čestitke, pobednicima revijalnog meča, ali i domaćinima na odlično organizovanom susretu i dobroj atmosferi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
DRAPO Odgovori
Bože dragi, koje sprdačine !!!
Dado Odgovori
Najlepši i najkulturnijih grad na celom svetu. Tolerancija, razumevanje i bratski odnosi su odlike naše mirne Subotice.
anonym Odgovori
kako da ne
panonski čamac Odgovori
Jak mi je to tolerantni grad kada njime vladaju bivši Radikali. A jako volim ove što divljaju po Subotici, pa kada im hoćeš reći nešto oni odmah se hvataju tolerancije i multikulturalnosti.
Danica Odgovori
U bivšoj Jugi nije bilo manjine i većine, koje god nacije da si bio, mogao si ići bilo gde i niko te nije ni pitao. Sad imamo nekoliko banana-republika na istom prostoru i bezbroj manjina koje treba da se bore za svoja prava, nekakve nacionalnbe savete, političke stranke koje ih zastupaju, itd. Zavadili pa zavladali. A najgore je što nas isti oni koji su zastupali tu politiku sada mire "na kašičicu" ali dobro paze da se mržnja ne ugasi i razum pobedi, jer onda je sledeće da će se većina zapitati: šta nam je sve to trebalo i dal nam takvi trebaju.
Danica Odgovori
Igrale se delije nasred zemlje Dembelije.
Lozika Odgovori
Najviše mrzim priču o međunacionalnim odnosima i nac.manjinama.Teške gluposti,nastale da se pojedinci bogate i bahate.Setite se Kase,kad god bi mu neko rekao da je lopov,on bi mu odgovorio:ti me vređaš zato što sam Mađar.A inače da su dobri odnosi,baš i nisu.Imam dosta godina,i nikad se nismo družili ni u osnovnoj školi,tačnije,oni nisu hteli sa nama.Ne daj Bože da se ovde zarati,onda bi sve došlo na videlo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.