• Pregleda: 3755

Sastanak predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u Subotici

Povodom revijalne fudbalske utakmice između hrvatske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske u Hrvatskoj, upriličen je sastanak političkih predstavnika manjina.
Sastanak predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u Subotici

Posle razgovora, ocenjenog kao konstruktivan, predstavnici dve manjinske zajednice poručile su da žele da budu most između dve države i da svojom saradnjom doprinesu boljem životu građana sa obe strane državne međe.

- Sve ovo što se događa u Subotici posledica je intenzivne i postojeće saradnje između institucija srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Ona se ogleda u raznim sferama društvenog života, od kulture, obrazovanja, politike - poručio je Tomislav Žigmanov, lider DSHV i republički poslanik. - Usaglasili smo se da ta saradnja mora biti nastavljena i čvršće uokvirena, sadržajno obogaćena ne samo kada je u pitanju razmena  iskustava i način funkcionisanja političkih stranaka već i kada su u pitanju određeni napori koji se čine u planu edukacije mladih ili nastojanjima da partnerski pristupimo prekograničnim organima koji postoje.  Želimo da pokušamo da budemo konstruktivni i pozitivni faktori u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. Vrlo realno sagledavamo naše položaje u realnim političkim okvirima, on jeste "deficitaran" ali nas neće pokolebati.

Po rečima Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanika u Hrvatskom saboru i predsednika Srpskog nacionalnog saveta (SNV), manjinske zajednice žele svojim primerom da pokažu kako mogu da grade mostove, poprave komunikaciju i unaprede saradnju.

- Naša su iskustva različita, ali su nam ciljevi isti  a to je da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji imaju što bolji život i viši stepen ostvarenja manjinskih pava. Mi to možemo da uradimo svojim delovanjem kroz institucije, da činimo sve da pomognmo komunikaciji, da mostovi i saradnja budu bolji nego što jesu - istakao je Pupovac. - Ima prostora i potrebe za tim, svojim primerom treba da pokažemo kako se  obnavlja i gradi poverenje u okolnistima kada stižu vesti koje su suprotne tome. Politička iskustva naših stranaka i veća su bogata i ako ih budemo međusobno delili biće još bogatija.  Prekogranična saradnja je minimalno iskorištena, zato treba koliko god možemo da doprinesemo da ona bude veća i bolja. Svoje planove ćemo u nekom narednom periodu predstviti vladama u Beogradu i Zagrebu i nije nerealno ako kažemo da nam je potrebna podrška.

Buduća saradnja intenziviraće se u oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti...

- Saradnja već duži niz godina postoji i do sada je bila kvalitetna ali ona mora da bude učestalija i da se sastajemo bar jednom ili dva puta godišnje, posebno zbog toga što su u medijima uglavnom negativne stvari a ima puno dobrih stvari koje radimo i projekata koje u budućem periodu planiramo da učinimo - smatra Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta (HNV).  - Razmena učenika bi bila dobar pokušaj da relaksiramo malo stvari sa obe strane granice, a slično je i sa kulturnim udruženjima, folklornim ansamblima...

Tako će se jedna škola iz Hrvatske, gde se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom, povezati sa školom u Bačkom Monoštoru, jedno kulturno-umetničko društvo iz Srbije koje čine Hrvati nastupiće na smotri koju organizuje Zajedničko veće opština, dok će KUD sa područja Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema koje okuplja pripadnike srpske zajednice u avgustu nastupiti u okviru Dana Hrvata u Srbiji.

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, sa saradnicima sastao se tokom dana i sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, a zatim i sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske. Nešto više o detaljima tih razgovora pročitajte u povezanoj vesti.

Za 18 časova u Tavankutu je zakazana prijateljska utakmica nacionalnih manjina Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Više detalja u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

12
Овца за шишање Odgovori
Сигурно ће решити сва спорна питања. Од овог састанка више неће бити проблема у међусобним односима.

Екстремисти

Мисли мене тиште
а закључак вреба,
ОН Колинду иште,
ЊЕГА она треба!

Једно другог хране,
од тог нема даље,
различите стране
рђаве медаље!

Кад размислим боље
односи су чисти,
цареви су невоље,
прави екстремисти!

Хоће ли несрећа
икада да прође,
одговор је - неће
док имамо ВОЂЕ!
Biljana Palić Odgovori
Istine radi subotičani ovde vide predstavnike tri manjinske zajednice.Dve iz Srbije i jednu iz Hrvatske.Mostovi saradnje su nam potrebni i svi će ovo pozdraviti.
miki Odgovori
Ne znam koliko je SDSS reprezentativni zastupnik srpskog naroda u Hrvatskoj.Vrlo upitno.
Bobes Odgovori
Nema trajnog mira dokle god se desavaju premlacivanja na nacionalnoj osnovi.
Kucura Odgovori
Tome zdravo si se slizo sa avav to mi Hrvati vidimo nece biti dobro kad ti Seselj dajete legitimitet i jos poneki slicnii tu stogod smrd, Ima jedna vuk dlaku menja al cud nikad, a sigurno znas onu pismu nasu nije u soldima sve.
Deks Odgovori
Dokle ovo? Nacionalna pripadnost je privatna stvar svakog pojedinca i ne bi trebalo da bude osnova za građenje nečijih političkih karijera. Za ukidanje sam tzv "nacionalnih saveta" jer su se pokazali kontraproduktivni, takođe ni dinara ne bih dao iz budžeta za ovakve svrhe.
Tužno vreme Odgovori
Kada će Srbi imati ovakvo pravo u Hrvatskoj?
Milan Odgovori
Sjajna vest: sastali se Jugosloveni (južni Sloveni) razgovarali na (skoro) istom jeziku o temama koje ne bi ni postojale da se stalno ne naglašava različitost Srba i Hrvata. Mene stvarno interesuje u čemu se dnevni život jednog Hrvata u Subotici razlikuje od naprimer jednog Srbina ili Madjara? I da li on/ona pati zbog toga?
DRAPO Odgovori
Sve je ovo sviranje k..rcu jer svi znamo pravo stanje stvari !!!
Nedim Odgovori
To je lepo da je gospodin Pupavac posetio Suboticu i vodio razgovore sa predstavnicima Hrvatske manjine koji žive u Vojvodini i Srbiji.Mogu nakon 70 godina života u ovoj sredini da kažem da je položaj Hrvatske manjine ovde u Subotici mnogo bolji nego Srba u Hrvatskoj.Imaju pravo na svoje pismo,jezik,običaje kulturu,tek zadnjih godina se počelo divaniti na "Dužijanci"na Hrvatskom jeziku.Parole neprijateljskog sadržaja prema Hrvatskom rodu ovde nije bilo,a znamo kako je u Hrvatskoj i kako Pupavac kaže "Teško je biti Srbin u Hrvatskoj i ostvariti svoja prava.Nadajmo se da će vreme koje dolaziti doneti bolje pozicije za Srbe u Hrvatskoj.Teoretske šanse naravno ima ali i praktične.Sve zavisi od vladajuće garniture u Banskim dvorima.
ACA
@ nedAm . Lipo se ponovo javi , pa ispravi prizime .
ACA
Molim sajt da OBRIŠE Nedimov ~ govor uvrede i potcenjivanja .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.