Komentara: 12
Pregleda: 4232
Foto

Sastanak predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u Subotici

15.06.2019. u 16:59h > 16.06.2019. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Povodom revijalne fudbalske utakmice između hrvatske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske u Hrvatskoj, upriličen je sastanak političkih predstavnika manjina.
Sastanak predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u Subotici

Posle razgovora, ocenjenog kao konstruktivan, predstavnici dve manjinske zajednice poručile su da žele da budu most između dve države i da svojom saradnjom doprinesu boljem životu građana sa obe strane državne međe.

- Sve ovo što se događa u Subotici posledica je intenzivne i postojeće saradnje između institucija srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Ona se ogleda u raznim sferama društvenog života, od kulture, obrazovanja, politike - poručio je Tomislav Žigmanov, lider DSHV i republički poslanik. - Usaglasili smo se da ta saradnja mora biti nastavljena i čvršće uokvirena, sadržajno obogaćena ne samo kada je u pitanju razmena  iskustava i način funkcionisanja političkih stranaka već i kada su u pitanju određeni napori koji se čine u planu edukacije mladih ili nastojanjima da partnerski pristupimo prekograničnim organima koji postoje.  Želimo da pokušamo da budemo konstruktivni i pozitivni faktori u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. Vrlo realno sagledavamo naše položaje u realnim političkim okvirima, on jeste "deficitaran" ali nas neće pokolebati.

Po rečima Milorada Pupovca, lidera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), poslanika u Hrvatskom saboru i predsednika Srpskog nacionalnog saveta (SNV), manjinske zajednice žele svojim primerom da pokažu kako mogu da grade mostove, poprave komunikaciju i unaprede saradnju.

- Naša su iskustva različita, ali su nam ciljevi isti  a to je da Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji imaju što bolji život i viši stepen ostvarenja manjinskih pava. Mi to možemo da uradimo svojim delovanjem kroz institucije, da činimo sve da pomognmo komunikaciji, da mostovi i saradnja budu bolji nego što jesu - istakao je Pupovac. - Ima prostora i potrebe za tim, svojim primerom treba da pokažemo kako se  obnavlja i gradi poverenje u okolnistima kada stižu vesti koje su suprotne tome. Politička iskustva naših stranaka i veća su bogata i ako ih budemo međusobno delili biće još bogatija.  Prekogranična saradnja je minimalno iskorištena, zato treba koliko god možemo da doprinesemo da ona bude veća i bolja. Svoje planove ćemo u nekom narednom periodu predstviti vladama u Beogradu i Zagrebu i nije nerealno ako kažemo da nam je potrebna podrška.

Buduća saradnja intenziviraće se u oblasti obrazovanja, kulture, umetnosti...

- Saradnja već duži niz godina postoji i do sada je bila kvalitetna ali ona mora da bude učestalija i da se sastajemo bar jednom ili dva puta godišnje, posebno zbog toga što su u medijima uglavnom negativne stvari a ima puno dobrih stvari koje radimo i projekata koje u budućem periodu planiramo da učinimo - smatra Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta (HNV).  - Razmena učenika bi bila dobar pokušaj da relaksiramo malo stvari sa obe strane granice, a slično je i sa kulturnim udruženjima, folklornim ansamblima...

Tako će se jedna škola iz Hrvatske, gde se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom, povezati sa školom u Bačkom Monoštoru, jedno kulturno-umetničko društvo iz Srbije koje čine Hrvati nastupiće na smotri koju organizuje Zajedničko veće opština, dok će KUD sa područja Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema koje okuplja pripadnike srpske zajednice u avgustu nastupiti u okviru Dana Hrvata u Srbiji.

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, sa saradnicima sastao se tokom dana i sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, a zatim i sa predstavnicima udruženja izbeglih Srba iz Hrvatske. Nešto više o detaljima tih razgovora pročitajte u povezanoj vesti.

Za 18 časova u Tavankutu je zakazana prijateljska utakmica nacionalnih manjina Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Više detalja u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4232
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
hrvatsko nacionalno veće bogdan laban tomislav žigmanov hrvatska nacionalna manjina jasna vojnić milorad pupovac
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.