• Pregleda: 4655

Subotica pomaže srpsku zajednicu u Slavoniji i Baranji

Obeležavanje dve decenije postojanja Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ krunisano je danas potpisivanjem Sporazuma o saradnji Subotice i Zajedničkog veća opština iz Vukovara.
Subotica pomaže srpsku zajednicu u Slavoniji i Baranji

Sporazum o saradnji je izraz podrške Subotice aktivnostima Zajedničkog veća opština u oblastima obrazovanja, kulture, vere, medija, informisanja, sporta, ljudskih prava i privrede.

- Cilj Sporazuma ogleda se i u dugoročnoj prijateljskoj saradnji Zajedničkog veća opština i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti kojima bi se na nedvosmislen način potvrdila čvrsta rešenost Srba na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije da trajno ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Saradnja će se realizovati uz puno poštovanje pozitivnih propisa Republike Hrvatske, međunarodnih propisa i osnovnih demokratskih principa građanske jednakosti i ravnopravnosti, uz svesrdnu pomoć Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće. - Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje, kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije, kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji, poznato je, nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodnicma, gde god živeli.

Saradnja je dogovorena prilikom boravka predstavnika srpske zajednice iz Republike Hrvatske u Subotici 15. juna 2019. godine, kada je, podsetimo u Tavankutu odigrana fudbalska utakmice između reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

- Zajedničko veće opština konstituisano je 23. maja 1997. godine s ciljem da brani i zastupa interese srpske zajednice na istoku Hrvatske. Taj datum predstavlja početak borbe srpske zajednice za dostojanstven i ravnopravan položaj srpske nacionalne zajednice u odnosu na većinski hrvatski narod. - podsetio je Srđan Jeremić, predsednik ZVO. - Imamo značajnu podršku Srbije, kao i Pokrajinske vlade, posebno u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, ali 22 godine kasnije, nažalost, veliki deo prava i nadležnosti koje ZVO ima ne sprovodi se u praksi kako je to propisano i zagarantovano, pogotovo u domenu kulturne i prosvetne autonomije i osnivanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Želimo intenzivniju saradnju srpske zajednice i hrvatskog naroda da bismo zajedničkim trudom i radom doprineli prosperitetu prostora na kojem živimo i bolju saradnju Hrvatske i Srbije.

Zavičajno udruženje „Slavonija i Baranja“ već dve decenije okuplja Srbe koji su poreklom iz ovih delova Hrvatske a danas proslavlja i krsnu slavu Sretenje Gospodnje.

- Cilj Udruženja je negovanje kulturne baštine, običaja i tradicije za naraštaje koji dolaze, ali i za nekoliko hiljada doseljenih sa prostora Podunavlja. Posebno hvala građanima Subotice koji su pokazali koliko srce imaju kada su pre dvadeset i više godina iskreno pružili ruku novim stanovnicima poreklom iz Slavonije i Baranje. I ne samo iz tih krajeva nego i sa svih ratom zahvaćenih područja bivše države – istakao je Igor Preradović, sekretar ZU „Slavonija i Baranja“.

Nakon prijema za delegacije iz Republike Hrvatske, učesnike manifestacije i predstavnike udruženja tokom prepodneva, drugi deo programa, u kojem će nastupiti više kulturno-umetničkih društava iz Republike Hrvatske, održaće se popodne u Dečjem pozorištu od 16 časova, gde će biti održana svečana akademija.

Među gostujućim folklornim grupama u svečanom delu nastupiće KUD "Jovan Lazić" i "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira, kao i KUD "Ostrovo".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
USA Citizen Odgovori
Gradonačelniče uzalud......Vučić bla bla bla......Rekoše drugi da ste sposoban menadžer.Imaćete priliku da se okušate u privatnom biznisu.Crnogorskih parazita je bilo dosta na državnim jaslama Srbije.
Sretna slava Slavonci,Baranjci i dan državnosti!
Miki Odgovori
A sta si nama pomogao Labane od kako si na vrhu monopolizma sve ostaje pustos u gradu.
Tarzan Odgovori
Očekujemo vas i na večeri Crnogoraca.Jest da će biti poslije izbora ali koreni su koreni.
Crnogorac Odgovori
Idu izbori.......a postupci se mogu oceniti kao šizofreni.
A Odgovori
Srbija! Idemooooo samo zajedno svi i pozdrav za bracu
Bog Odgovori
Ovo je već komično... ne znam dokle više..., ličko, hercegovačko, hrvatsko-bunjevačko, bunjevačko-bunjevačko veče, sa sve nekim udruženjima... ima li autohtono subotičko nešto, bez nacionalnih obeležja, i da se Subotici pomogne, a ne nekim tamo zavičajno nacionalističkim udruženjima?
Zrlj
Pa Bunjevačko-Bunjevačko ti je Subotičko
Bunjevac
Pa Subotica i jeste bunjevacki grad, ne znam sto si i Bunjevce ubacio u taj niz.
Mare
Ima li ista da se organizuje, a da nema neki nacionalisticki predznak?
panonski čamac Odgovori
Nacionalisti, salonske patriote i bivši radikali u 2020 dogovaraju multikulturalnu saradnju. Ponekad je istorija smešna, ali budućnost je ipak urnebes.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.