• Pregleda: 4987

Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

Grad Subotica je u proteklih šest godina kupio četiri vojne nekretnine u ukupnom iznosu od 7,9 miliona evra, ali ih još ne koristi niti im je odredio funkciju, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

U istraživanju CINS-a navedeno je da je Subotica od Direkcije za imovinu u novembru 2015. godine za 3,1 milion evra kupila Dom vojske koji se nalazi u centru grada u potpuno zapuštenom stanju i da od tada taj prostor nije korišćen, a javnost nema informacije kakva će mu biti namena.

U februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac. U 2015. godini, osim Doma vojske, Subotica je otkupila i kasarnu Kosta Nađ, za oko 3 miliona evra.

"Obe kasarne i poligon nalaze se na putu koji povezuje Suboticu i Palić. Njihove fasade su propale, krovovi i kapije zardjali, a dvorišta obrasla korovom", naveo je CINS.

Dom vojske u Subotici 

Vlada Srbije usvojila je plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske još 2006. godine, a 2011. godine prednost u kupovini je data lokalnim samoupravama.

Subotica se vojsci obavezala na plaćanje ukupno 7,9 miliona evra. Kasarna Petar Drapšin i poligon Radanovac su otplaćeni, dok je sredinom novembra 2016. godine Grad vojsci dugovao još 5,37 miliona evra. Mediji su naveli da je Grad u oktobru 2016. godine tražio da se period otplate vojsci produži.

U februaru 2013. godine iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Modesta Dulića (DS) je saopšteno da su proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice pronadjeni dokumenti koji dokazuju da je grad finansirao izgradnju kasarne Kosta Nađ na sopstvenom zemljištu i da će grad zatražiti da se kompleks ove kasarne bez naknade vrati gradu. Krajem avgusta 2012. godine grad je potpisao ugovor o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta sa Javnim preduzećem Privredno-tehnološki parkovi Subotica i firmom Tyrolian Real Estate iz Beograda.

"Ovoj firmi je tako pripao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Veći deo ovog prostora kasnije je prodat preduzeću Immofinanz Services. Danas na tom prostoru nema izgradjenih objekata", navedeno je u istraživanju CINS-a. CINS je imao uvid u dokumentaciju iz vremena pre Drugog svetskog rata, u posedu subotičkog istoričara Mirka Grlice i Istorijskog arhiva, iz kojih se vidi da su tadašnji vojni objekti u Subotici gradjeni iz gradskih sredstava.

Prema odgovoru Ministarstva odbrane, objekti su pre potpisivanja ugovora sa Suboticom bili u vlasništvu države, a Ministarstvo je bilo korisnik. Sva dokumentacija o tome je predata gradu. Dodaju da je novac od kupovine iskorišćen za podsticanje i funkcionisanje sistema odbrane i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

Bivši gradonačelnici Subotice su proteklih godina imali različite izjave o tome u koje namene će se koristiti vojni objekti: za izgradnju visokoškolskih ustanova, Omladinskog centra, povećanje prostora Istorijskog arhiva, obezbedjenje prostora za Narodnu kuhinju Crvenog krsta, probe glumaca Narodnog pozorišta i drugo. Govorilo se i da bi deo nepokretnosti trebalo da se komercijalizuje i da se otvore nova radna mesta. Medjutim, do sada nijedno od tih rešenja nije realizovano.

Ni vlast koju od juna 2016. godine predvode SVM i Srpska napredna stranka (SNS) za sada nije javnosti predočila rešenja za vojne objekte koji su prazni i propadaju.

Izvor: Radio 021

povezane teme

15
ffilozoff Odgovori
Toliko o sns-ovcima,i svm-ovcima...trose nase novce,a ni ne znaju za sta? Platili ono sto su nasi dedovi gradili i vec jednom platili...Da li ce nekad neko odgovarati za GLUPOST u ovom naprednom gradu???
jozo bubnjar
cek' malo... kakve veze ima taj nesretni sns?! pa zuti sve to "pokupovali" bre... a ovi samo nista ne rade... da se razumemo, gade mi se svi politicari, pa cak i onaj klovn iz Mladenovca, ali dajte ljudi, kao da vam secanje seze samo godinu dana unazad... ili si mozda neuspeli "sendvic" preletac (u neuspelom pokusaju)
ffilozoff
$jozo sns-ovco,stvarno si Jozo...Zuti su na vlasti bili do 2012. i Modest je lepo reko da ne treba placati ono sto je nase...koalicija sns,svm je to pokupovala nasim novcima i placacemo godinama....A Vi kao poznati sendvic lizac,vidim da drhtite i od BELOG??? Sadasnja vlast u SU ne radi nista!!!
a Odgovori
Da li neko zna sta se na kraju gradi na prozivci u ulici blaska rajica? Ambulanta ili pravoslavna crkva? Primeceni su neki popovi kako obilaze plac...
Subotičanin
Kako nam je zdravstvo,to jedno bez drugog ne iđe. Usko je vezano.
ННН
Гради се Православна црква.
komsija Odgovori
Placam ja kao poreski obaveznik , a sta je tu cudno,nista novo,pa nisu kupili za svoje pare nego nase,narodne,a lako je trositi nesto sto je tudje . Samo me cudi kud ova tema pre izbore,jer im to bas i neide u prilog .
Milan024 Odgovori
Šta je tu čudno, vladajući nemaju ideju, pa to ti je!
Subotičanin Odgovori
"Zadovoljni smo s cenom, bolju nismo mogli postići i ja mislim da će to otvoriti mogućnost za dosta novih radnih mesta. Mislim da ćemo uspeti da premestimo pozorište da može da radi u Domu vojske i da ne plaćamo zakup", rekao je Radić.

https://www.subotica.com/vesti/subotica-ce-otkupiti-dom-vojske-i-kasarnu-id21925.html

Prije par godina.
Daddy Odgovori
Sta je Suboticani moji, ne smeta vam kad vam kozu gule sa ledja lokalni / rodjeni suboticki go*nari i pljackasi?
Goran Odgovori
od kada je sns na vlasti uveli su novi imidz sve se radi i potpisuje u tajnosti na svim nivoima u drzavi tako i na lokalu.Sto je manji broj ljudi ukljucen u razne cudne projekte ugovore prodaje kupovine i sl, to je bolje za vlas,t jer ih niko ne ometa u nameri da rade sta god hoce sa imovinom koju je neko drugi pravio a sada se kupuje i prodaje a da se nezna ni cena ni svrha u sta se ulaze. Hvale se da su svi posteni i da je sve transparentno a istina je da se naprotiv sve odluke donose a da narod nista nezna o njima jer se usvajau odluke u skupstini prema predlogu u materujalu koji samo odbornici znaju ako procitaji o cemu se radi.
mister No Odgovori
"U februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac."...ovde ste yaboravili da dodate da je tu prodato gradu 110 hektara zemljista okolo ....a zatim Grad proda samo 4 hektara od tih 110 ha "Ovoj firmi je tako pripao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Veći deo ovog prostora kasnije je prodat preduzeću Immofinanz Services. Danas na tom prostoru nema izgradjenih objekata",
E sad vas pitam koja to Drzava - Ministarstvo odbrane (znamo ko je tada bio na celu MO) proda 110ha za 1.8 mil eura...a onda onaj koji kupi proda samo 4ha za 1.28 mil eura i 106 ha plus objekti joj ostanu u vlasnistvu...???? Tada je nacinjena ogromna malverzacija i za to treba da se pozabave organi tuzilastva...
Drugo postavlja se pitanje sta sa tim objektima... Eto npr objekat kasarne Petar Drapsin na Palickom putu je IDEALAN da se svi MIGRANTI PRESELE NA TU LOKACIJU i da se isti stave pod sistem ogranicenog kretanja !!!
ffilozoff
???Mister No-Vi bi dovodili migrante u centar SUBOTICE,u kasarne-VI ste klasican kreten...Pa Erdogan ce Vam poslati milion...eeee moj dobrice....
MISTER NO
FFILOZOF
hvala na komplimetu...vidi se koliko umete da citate i da racunate.
Migranti koji su sada u prihvatnom centru i deo u ciglani su duplo blize centru nego kasarna Petar Drapsin .. Ta na koju vi mislite je Kosta Nadj..
A sto se tice kretanja istih sada im je dozvoljeno kretanje i prave probleme svim nasim sugradjanima, dok bi u toj kasarni isto bilo ograniceno...
mishuric Odgovori
Uvedite u te objekte vojsku dece. PU NASA RADOST je pred erupcijom od usijanog broja neupisane dece.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.