Komentara: 2
Pregleda: 1873

Subotica obeležava Svetski dan secesije trodnevnim programom

07.06.2023. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana secesije, u našem gradu će od 8. do 10. juna biti organizovan bogat kulturni program koji obuhvata predavanja, promociju knjige, izložbu, radionicu, koncert, šetnju gradom kao i otvorena vrata, a sa ciljem da široj publici približi temu ovogodišnjeg Dana secesije - materijale secesije.
Subotica obeležava Svetski dan secesije trodnevnim programom

Ovogodišnji program povodom Svetskog dana secesije počinje u četvrtak, 8. juna a završava se u subotu, 10. juna. Tema su materijali secesije, što znači da će se kroz sve programe najviše pažnje obratiti na materijale koji su se koristili u ovom stilu, kao što je Žolnai keramika, staklo, drvo, gvožđe, metal. 

Program počinje u četvrtak, kada će se najpre održati programi namenjeni našim najmlađima. Od 10 sati se u Gradskom muzeju održava radionica za decu predškolskog uzrasta u saradnji sa PU „Naša radost“. Radionicu vodi Ljubica Vuković Dulić, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti. Nakon toga slede otvorena vrata u "Radionici vitraža M&K Tiffany", gde će deca moći da se upoznaju sa načinom na koji nastaje vitraž. U popodnevnim časovima u Savremenoj galeriji deca i odrasli će moći da prisustvuju radionici "Kakve ukrase nosim", koju će voditi Jasmina Vidaković, viša muzejska edukatorka - grafičarka. Za 18 časova zakazana je Promocija knjige Boška Krstića "Legenda o čuvarima Azura. Sudbina plavih Žolnai vaza". Gosti programa biće pisci Boško Krstić i Oto Tolnai, dok je domaćin dr Olga K. Ninkov, istoričarka umetnosti.

U petak, 9. juna na programu je predavanje Đerđa Merenjija, istoričara umetnosti iz Budimpešte - "Arhitektonska Žolnai keramika" (predavanje na mađarskom jeziku sa obezbeđenim prevodom na srpski). Nakon predavanja sledi džez koncert đaka Muzičke škole Subotica.

I za subotu, 10. jun predviđen je zanimljiv program. U 10 časova krenuće šetnja gradom sa fokusom na upotrebu materijala u secesijskoj arhitekturi Subotice – Palata Ferenca Rajhla, zgrada Subotičke trgovačke banke - Gradska kuća. Šetnju vode istoričarke umetnosti Tamara Kucor i Klara Evetović.

- Nakon obilaska Gradske kuće, obezbeđen je odlazak u toranj, na vidikovac, odakle će posetioci moći da vide panoramu grada ali i krovnu konstrukciju Gradske kuće. Neki materijali najbolje se uočavaju odozgo - istakla je Klara Evetović, iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. 

Popodnevni časovi su rezervisani za predavanje Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti iz Beograda - "Rene Lalik i himere s dijamantskim krilima" posvećeno secesijkom nakitu, a zatim sledi  otvaranje izložbe "Ne/obično lice secesije" Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd.

U ponedeljak, 12. juna u 12 časova će biti proglašen pobednik foto-konkursa "Otkrij me! – Materijali secesijske arhitekture u Subotici" na društvenim mrežama ustanova organizatora. 

Manifestacija povodom Svetskog dana secesije se u Subotici održava 11. put, a organizatori su 3 ustanove kulture - Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika, Savremena galerija Subotica i Gradski muzej Subotica. 

- Subotica je prvi grad u Srbiji koji se uključio u program obeležavanja Svetskog dana secesije, koji se kako u svetu tako i kod nas, obeležava punih 10 godina. Naš grad je poznat po arhitekturi secesije, a zanimljivo je i da sve tri ustanove koje organizuju Dane secesije, funkcionišu u zgradama građenim upravo u ovom stilu - kaže Ljubica Vuković Dulić, viši kustos, istoričar umetnosti.

Detaljan program i satnicu programa maniestacije Svetski dan secesije možete pogledati ovde.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1873
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

gradski muzej

gradska kuća

rajhl palata

savremena galerija subotica

svetski dan secesije

ljubica vuković dulić

klara evetović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.