Komentara: 4
Pregleda: 3099

Subotica na evropskim kulturnim mapama

03.06.2014. u 16:14h
Izvor: Subotica.com
Savet Evrope uvrstio je Suboticu na sertifikovane kulturno-turističke mape „Evropski gradovi secesije“ i „Arhitektura totalitarnih režima 20. veka“, a naš grad je još od ranije već deo panevropske rute jevrejskog nasleđa, na kojoj se nalazi ovdašnja Sinagoga.
Subotica na evropskim kulturnim mapama

Koliko je ova priznanje značajno, govori i podatak da kroz Srbiju prolazi još samo jedna evropska kulturna ruta „Transromanika“, na kojoj je pet srednjovekovnih manastira Srpske pravoslavne crkve.

- Ovo je sjajna vest za nas, i očekujem da će trend dolaska turista, koji je svakako u značajnom porastu, biti nastavljen. U prva četiri meseca ove godine, imamo za 35 odsto veći broj registrovanih turista u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam.

Ivana Anđelković, direktorica Turističke organizacije Subotice, izrazila je zadovoljstvo što se Subotica, kao jedini grad u Srbiji, nalazi na čak tri evropske kulturne rute, te je najavila niz aktivnosti kako bi se ovo priznanje pretvorilo u konkretne rezultate.

- Sa turističkom organizacijom Segedina, koga takođe odlikuju secesijske građevine, nastavljamo projekat „siti kard“, preko kojeg turisti imaju mogućnost da ostvare popuste od 10 do 50 odsto prilikom poseta oko 50 znamenitosti dva grada. Isto tako, 10. juna, na Svetski dan secesije, organizovaćemo, sa svim kulturnim institucijama iz grada, besplatni stručni obilazak enterijera secesijskih građevina. Što se tiče rute vezane za arhitekturu totalitarnih režima, u pripremi je audio-vodič na srpskom, engleksom i mađarskom jeziku i svi turisti koji posete Suboticu, moći će da se upoznaju sa najznačajnijim gradskim građevinama iz druge polovije 20. veka – naglasila je Ivana Anđelković.

Nela Tonković, direktorica Likovnog susreta iz Subotice, koji se nalazi u jednoj od najlepših evropskih palata u secesijskom stilu, istakla je da turisti, sledeći ovakve rute kroz celu Evropu, imaju priliku da se upoznaju sa istorijskim razvojem Evrope, dok je Izabela Lanji Hnis, direktorka Fonda Turistički klaster mikroregije Subotica – Palić, dodala da će projekat koji obuhvata arhitekturu totalitarnih režima obuhvatiti 18 gradova u 11 evropskih država, te da se očekuje veliko interesovanje turista za ovu rutu.

Gordana Plamenac, direktorica Turističke organizacije Srbije, dodala da se Srbija, zahvaljujući odluci Saveta Evrope, našla na turističkim mapama Evrope i sveta.

- Nakon što je „Njujork tajms“ Suboticu proglasio za jedno od 50 mesta na svetu koje treba posetiti, ovo je još jedno priznanje za vaš grad, ali i za čitavu Srbiju. Svi znamo koliko je teško promovisati našu zemlju i njene turističke lokalitete, zbog brojnih predrasuda, pa je zato ogroman uspeh. Postoji realna mogućnost da se Subotica, ali i još nekoliko gradova u Srbiji, nađe na još jednoj panevropskoj ruti. Reč je o biciklističkoj ruti gvozdene zavese, koja bi trebala da prostire od Norveške do Grčke, i to je još jedna velika prilika za ovaj grad – rekla je Gordana Plamenac.

Ivana Anđelković, direktorica Turističke organizacije Subotice dodala je da se pokreće i akcija „art nouveau selfi“, te je pozvala sve zainteresovane da se fotorgafišu ispred ili u objekta koji je građen u oblasti secesije, te da fotografije pošalju putem mejla. Sve slike biće objavljene na sajtu i na profilima TOS-a na društvenim mrežama, a da će pet najboljih biti nagrađene.

Izvor: Subotica.com
KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute KZN: Subotica na tri sertifikovane evropske kulturne rute
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3099

Povezana vest

Povezane teme

turistička organizacija subotica

turizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.