Komentara: 5
Pregleda: 2997

Subotica i okolina strepe od potencijalnih šteta nastalih usled ledenih padavina

04.04.2016. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Teritorija Grada Subotica nije adekvatno pripremljena za zaštitu od grada, izjavio je član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede, Šimon Ostrogonac. Naime, organizacija rada protivgradnih stanica je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je Grad dužan da obezbedi samo rakete, što i čini svake godine.
Subotica i okolina strepe od potencijalnih šteta nastalih usled ledenih padavina

Iako bi zaštita od grada i zvanično trebalo da počne za manje od mesec dana, još nije poznato na koji način će ove godine biti organizovan rad u 23 protivgradne stanice, koliko ih ima u okolini Subotice.

- Iako imamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova,  ipak ne možemo da utičemo na rešavanje ovog problema, jer su protivgradne stanice njihova nadležnost i tek nakon što organizuju protivgradnu odbranu oni nas o tome obaveste. Prošle godine nije bilo dovoljno sredstava u republičnom budžetu za ovu namenu, pa je je od 23 protivgradne stanice, samo 10 bilo u funkciji. Ostale nisu radile, jer nije bilo strelaca. Takva situacija je prizašla iz toga što su plate strelaca smanjene sa 5000 dinara na 2000 dinara, pa ljudi jednostavno nisu želeli da rade za taj novac. To je velika odgovornost, ponekad čovek mora biti u stanici 24h. Ja se nadam da će ove godine biti više novca. Što se tiče raketa, lokalna samouprava brine o nabavci, pa su kao i prošle godine, i ove predviđena sredstva za rakete - izrazio je nadu Ostrogonac.

Osnovni problem u Subotici i okolini, prema mišljenju Ostrogonca, predstavlja državna granica, kao i nepostojanje sporazuma koji uređuje ovu oblast sa srpske i mađarske strane.

- I kada bi bile u funkciji protivgradne stanice, mi samo možemo da štitimo samo oblast Žednika, Đuđina i Bačke Topole. Strelci ne mogu da deluju prema granici. Pojas uz granicu je potpuno bez zaštite, a znate da 99 odsto oluja dolazi sa severa ili zapada. Mi smo preduzeli neke korake na tom polju, ali sada bi vlade dve zemlje trebalo da sklope sporazum i detaljnije urede ovu oblast - kaže Ostrogonac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2997

Povezana vest

Povezane teme

šimon ostrogonac

protivgradna odbrana

protivgradne rakete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.